Zimony, az egykori Magyar Királyság déli határvárosa

Zimony (szerbül Земун / Zemun) 1918-ig a Magyar Királyság déli határvárosa volt a Duna és a Száva találkozásánál. Trianonig Szerém vármegye része volt, napjainkban Szerbia fővárosának, Belgrádnak egy külső városrésze. A régi időkre emlékeztető Hunyadi torony Zimony legfőbb látnivalója, amit a hajdani vár helyére építettek fel. Otthonos vízparti éttermei, szállodái egy tengerparti város hangulatát idézik, kedvelt üdülőhely.

Zimony

Zimony rövid történelme

Zimony (szerbül Земун / Zemun, németül Semlin, latinul Taurunum) egykor önálló város, ma Belgrádhoz tartozó városrész Szerbiában. Korábban római kori település is volt a helyén és a trianoni békeszerződésig Szerém vármegyéhez tartozott.

Zimony neve a délszláv zeml’ny (= földből való vár) szóból ered.

1073-ban Zemlen néven említik először. A római korban itt Taurunum nevű katonai település állott. 1096-ban az átvonuló keresztesek foglalták el a várat, de Kálmán király leverte őket.

1152-ben rövid időre Mánuel bizánci serege foglalta el. 1164-ben III. István serege ostromolta, melynek során a várat védő IV. István 1165. április 11-én meghalt, ezért hívei átadták a várat III. Istvánnak.

1165-ben ismét Mánuel bizánci serege foglalta el, de 1166-ban Dienes ispán visszafoglalta. 1167. június 18-án Mánuel bizánci császár serege a vár alatt verte meg Dienes ispán magyar seregét, de olyan nagy veszteségeket szenvedett, hogy kénytelen volt kivonulni az országból. 1180-ban III. Béla serege foglalta vissza.

1521-ben török kézre került. 1566. június 26-án ide járult János Zsigmond a szultán elé kézcsókra.

1910-ben Zimony várának udvarán állt az ezredévi emlékmű, hármas toronyszerű építményen kiterjesztett szárnyú hatalmas turulmadárral. Az emlékművet 1918-ban a bevonuló szerbek döntötték le.

Az egykori vár helyén a Hunyadi torony áll.

Hunyadi torony Zimonyban

Zimony, ahogy olvasónk látta

Arnhoffer Klára 2022. júniusában járt a Zimonyban és fotóin túl saját benyomásait is megosztotta velünk.

„Zimony, Szerémség. A Magyar Királyság déli határvárosa, a Duna és a Száva találkozásánál. 1918-ig a Budapestről érkező belföldi vonatok többsége idáig közlekedett. 1930-ban Belgrádhoz csatolták, 10 km-re található Belgrád belvárosa.

A városrészt Szentendréhez tudom hasonlítani, hangulatos, vízpartra kiépült éttermeivel, kávézóival, sétányával.

A Dunapart melletti emelkedőt leküzdve kanyargós, szűk utcákon lehet feljutni a Hunyadi-torony néven ismert millenniumi emlékműhöz, melyet a korabeli vár helyére építettek fel.

Zimony

Az 1896. évi VIII. törvénycikk rendelkezett arról, hogy Magyarországon nyolc kiemelt millenniumi emléket kell állítani: egyet Budapesten, ez a Hősök tere, a többit pedig vidéken. Mint az ország egyik kiemelt pontja, adta magát, hogy Zimonyban létesítsék az egyiket. A 37 méter magas torony tetején eredetileg egy 4,5m széles kiterjesztett szárnyú turulszobor állt. A szobrot az 1918-as szerb megszállás idején eltávolították.

1456-ban Nándorfehérvár (jelenleg Belgrád sétálóutcájának végénél található parkban – Kalemegdán park – találhatóak a vár maradványai) ostroma idején Zimonyban volt Kapisztrán Szent János tábora az általa, parasztokból toborzott keresztes sereggel. Nemsokkal a csata után Hunyadi János Zimonyban halt meg pestis betegségben. 1566-ban ide járult János Zsigmond a szultán elé kézcsókra. De pl. Zimonyban hunyt el 1165-ben IV. István magyar király is.”

Zimony várának makettje a Dinnyési várparkban

A Dinnyési Várpark és Skanzen a világ egyetlen anyaghűen megépített vármakett parkja, több mint 40 középkori várat mutat be a történelmi Magyarország területéről, amivel még a Guiness Rekord könyvébe is bekerült. Sőt nem kevesebb, mint négy rekordot is magáénak tudhat a Velencei-tó melletti látnivaló.

A várpark különlegessége, hogy a parkban ma már csak romokban létező középkori magyar várak kicsinyített eredetijei láthatók, amelyek rekonstrukciós elképzelések alapján készültek el. Minden egyes vár azonos tájolású és a parkot övező, Nagy-Magyarország formáját idéző sétány mentén, hellyel-közzel az eredeti helyén található meg.

A várak között megtalálható Zimony várának makettje is.

Nagyon köszönjük Arnhoffer Klárának a csodálatos fotókat és a beszámolót!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük