Zhouzhuang, Kína Velencéje

Szinte minden országnak van egy csatornákról ismert vízi városa, amit az ország Velencéjének neveznek. A Kínában található Zhouzhuang méltán kapta a KeletVelencéje címet, csatornáival, jól megőrzött régi lakóházaival és hangulatos utcáival tényleg emlékeztet a gondolák városára. A rengeteg turista miatt az árak is borsosak, de Shanghai közelében járva egy kiruccanást mindenképp megér 900 éves múltra visszatekintő hangulatos Zhouzhuang városa.

Zhouzhuang

Zhouzhuang, Kína Velencéje

Zhouzhuang csatornáiról ismert vízi város Jiangsu tartományban, Kínában. Kunshan közigazgatási területén található, 30 km-re délkeletre Suzhou városközpontjától.

Zhouzhuang

A Shanghaitól 60 km-re fekvő város több mint 900 éves múltra tekint vissza. Az első házakat és a hidakat Ming-dinasztia (1368–1644)  idején építették, majd Qing dinasztia (1644–1911) alatt még alakítottak rajta. 

Ha a Ming-dinasztia neve ismerősen cseng, az nem a véletlen műve. Hozzájuk fűződik a Kínai Nagyfal megépítése is.

Fontos kereskedelmi központ volt, főként élelmiszer, selyem, kerámia és kézműves termékek cseréltek itt gazdát.

Zhouzhuang

Az város összes háza a folyóra épült, 14 kőhídjával, gerenda hídjaival és szűk sikátoraival igen elbűvölő. A város igen népszerű, ha el akarjuk kerülni a tömeget, semmiképp ne ünnepnapon és ne hétvégén keressük fel. Érdemes 10 óra előtt odaérni, ha nyugodtan szeretnénk fényképezgetni.

Zhouzhuang

A település megőrizte régi stílusát és ma már szinte csak éttermeket, szuvenírt árusító bódékat, templomokat és múzeumi kiállító termeket találunk itt.

Zhouzhuang

Természetesen itt is beülhetünk a helyi gondolákba.

Zhouzhuang
Zhouzhuang

A házak egy része múzeumi bemutató helyként szolgál. Bekukkanthatunk régi iskolába, konyhába, templomba, szatócsboltba vagy akár egy bábszínházba is.

Zhouzhuang
Zhouzhuang

Azért, hogy egyértelmű legyen, nem az olasz Velencében járunk, érdekes életképeket láthatunk, ha egy kicsit letérünk a főútról.

Zhouzhuang

Zhouzhuangot tavak és folyók veszik körül és osztják ketté. Sok kőhíd szeli át a folyókat. A kettős hidak, a Shide híd és a Yongan híd, a leghíresebbek, ezeket Zhouzhuang szimbólumának tartják.

Zhouzhuang

A régi épületek többségében ajándékbolt vagy étterem található. A képen egy népszerű étterem hátsó része látható, ahol épp az edények mosogatása zajlik a folyó vízében. Azért az európai Velencében a koszos, zsíros edények csatornákban való mosogatása nem történhetne meg.

Zhouzhuang

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük