Zeugma Mozaik Múzeum – Gaziantep

A Zeugma Mozaik-múzeum (Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi) a Törökország déli részén fekvő Gaziantep városában a világ legnagyobb mozaik gyűjteményével büszkélkedhet. Az összesen 700 m² területű mozaik elsősorban Zeugma ősi városából származik.
Zeugma Mozaik Múzeum

Zeugma Mozaik Múzeum, a legnagyobb a világon

A Törökország délkeleti részén, Gaziantepben 2011. szeptember 9-én nyílt meg a világ legnagyobb mozaik múzeuma. A Zeugma Múzeum 836 m²-es területével és 700 négyzetméteres kiállító részével megelőzte az addigi legjelentősebbet, a tuniszi múzeumot.

A gyűjtemény jelentős része a Zeugma nevű ókori városból származik. Zeugma az Eufrátesz két partján terült el, i.e. 300-ban Szeleukosz Nikátor, Nagy Sándor egyik tábornoka alapította.

A műkincsek, köztük a mozaikok 2000-ben kerültek középpontba, amikor Eufrátesz folyón tervezett új gátak pedig azzal fenyegettek, hogy az ókori város nagy része örökre a víz alá kerül. A mozaikok egy nagy része még mindig feltáratlan.

Ezeket a felbecsülhetetlen értékeket megmentették a pusztulástól, de hatalmas gátépítés rengeteg pusztítást is hozott magával. Ősi településket áraztottak el az építkezés miatt és sok embernek kellett elhagynia otthonát. Ez történt például Mezopotámia egyik legősibb településével, a Tigris folyó partán fekvő Hasankeyf 12 ezer éves városával is.

A gátaknak számos gazdasági és környezeti előnye lesz Törökország számára, többek közt elektromos energiát fog termelni. Félő azonban, hogy környező országok, elsősorban Szíria édesvíz ellátása veszélybe kerülhet, illetve teljesen ki lesznek szolgáltatva Törökországnak.

A nagyszabású projekt évek óta ellentmondásos, Hasankeyre az ősi városra gyakorolt ​​hatása miatt peidg elvesztette a külföldi kormányok támogatását. Az Egyesült Királyság 2001-ben, majd 2008-ban több európai ország is jelezte, hogy nem támogatja a projektet.

Varga Mária fotóit elnézve igazán sajnálom, hogy amikor Gaziantepben jártam, még nem létezett ez a múzeum.

Zeugma Mozaik Múzeum

Oceanos és Tethys mozaik 

Euphrates, a folyó istene mozaik

Zeugma-ház részlete (rekonstrukció) 

Zeugma Mozaik Múzeum

A földszint az emeletről 

Mellkép Dionysosról

Geometrikus mozaik

Nagyon köszönöm a fotókat Varga Máriának!

A Zeugma mozaik múzeum hivatalos oldalán virtuális sétát is tehetünk a rendkívüli műemlékek között.

Látnivalók a közelben

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük