Zalai mezők és erdők csodálatos virágai

A környezetvédelmi funció mellett egyre inkább felértékelődik az erdők és mezők pihenési és turisztikai szerepe. A Zala vármegyébe látogatók nem lehet okuk panaszra, a zalai mezők és erdők kincseinek felfedezésére minden évszakban többféle lehetőség is kínálkozik. A csodálatos vadvirágmezők megtekintésére most olvasónk fotóin keresztül is lehetőség nyílik.

zalai mező nyáron

Zalai mezők és erdők kincsei

A Magyarország délnyugati részén elterülő zalai erdők és mezők, és egész Zala megye a természetimádók paradicsoma. A Zalaerdő Zrt. által kezelt több mint 56 ezer hektár erdőt a fafaj-összetételük és minőségük alapján hazánk legjobb erdeihez sorolják. Az értékes tölgy-, bükk- és fenyőállományok aránya meghaladja a 75 százalékot.

A gazdag élővilágú, nagy kiterjedésű zalai erdők felfedezésére több mód is kínálkozik. A Zalai-dombság egész évben alkalmas lovaglásra és kocsikázásra és a rengeteg lovasközpontnak köszönhetően élhetünk is ezzel a lehetőséggel.

A gyalogos túrázók akár heteket is eltölthetnek itt. Az egész megyét behálózó jelzett turistautak hossza meghaladja az 1.500 kilométert, ezek közül legjelentősebb a Dél-Dunántúli Kék Túra útvonala.

A 32 km-es Lenti-Csömödér-Kistolmács útvonalon közlekedő erdei kisvasút mentén több természeti szépséget fedezhetünk fel. A hagyományos szerelvények mellett az Ábel nevű gőzmozdony vontatta nosztalgiavonattal is felfedezhetjük az érintetlen zalai táj szépségét. Végállomásán, Lentiben tekinthető meg a Göcsej kincsei, az erdő és a fa című kiállítás.

A zalai erdőkben él a világ egyik legjobb gímszarvas populációja, a vadászatot kedvelőket gazdag vadállomány várja.

Az erdők és a dombok ölében megbújó apró falvakban csendes, nyugodt szálláshelyeket találunk.

Zalai mezők növényei

A tavasz első hírnökei között hóvirágok, tőzikék, ibolyák, aranyverselkék, ordas töltikék, krókuszok és mocsári kockásliliomok id feldedezhetők.

mocsári kockásliliom a zalai mezőkön

Május közepétől látványosan virágzik a bíborhere, majd a repce és persze a vadvirágok sem maradnak el tőlük.

Búzavirágok és pipacsok festik kékre és pirosra a tájat. Lila színről a mákvirágok gondoskodnak. Mindeközben a tájat a mézelő bodzaerdők illata lengi be.

Minden évszakban csodálatos Azáleás-völgy, a zalaegyerszegi Alsóerdő népszerű kirándulóhelye. Itt általában már május elejétől pompáznak az azáleák, vagyis a havasszépék, a rododendronok.

Nagyon köszönöm a csodálatos fotókat Fersztl Isvánnénak!

További virágos olvasnivalók a Zala vármegyéből

A Zala megyei Tormafölde erdeje minden év februárjában csodálatos fehér virágszőnyeggé változik. Nem, itt nem a hóvirágok színezik át a tájat, mint az Alcsúti Arborétumban. Itt az apró fehér, kecsesen bókoló virágú tőzikék hódítanak. Nézd meg videón, milyen csodálatos a tőzikemező Tormaföldén!

Hévíz, a több mint 200 éves fürdőhagyományokkal rendelkező fürdőváros az egyik legkedveltebb hazai úti cél, évente több százezer turista keresi fel. Szerencsés adottság, hogy Hévíz központjában jött létre a termálfürdő, így az gyalogosan is könnyen megközelíthető. Az odavezető út szépségéről pedig ügyeskezű kertészek gondoskodnak évek óta. A virágos Hévíz minden évszakban elbűvölő látványt nyújt.

A dimbes-dombos Göcsej látnivalói leginkább a természetimádókat csábítják felfedezésre. A Göcsej és Zala vármegye egész területe igen gazdag erdőkben, amelyek különleges állat- és növénypolulációnak biztosítanak életteret. Bármikor és bármivel indulunk útnak, a virágzó Göcsej mindig tartogat természeti látnivalókat, ahol garantáltan kikapcsolódunk és hatalmas élményben lesz részünk.

A 46 hektáros Budafai arborétum vagy Budafapusztai Arborétum Zala megye kedvelt kiránduló helye. A parkban 132-féle tűlevelű és 88-féle lomblevelű fát találunk. A leglátványosabbak a jegenye-, mamut- és mocsári fenyők, valamint a május elején nyíló havasszépék. Ősszel a lombhullató fák színei varázsolják el a látogatókat. Az arborétum szívében kialakított Makk-Kaland Játszótér a kicsik nagy kedvence.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük