Zakopane, Lengyelország téli fővárosa

Zakopane, a Lengyelország déli részén, a Magas-Tátra lábánál fekvő város az ország legmagasabban fekvő települése és téli fővárosa. Bár minden évszakban remek kirándulóhely, a téli időszakban mutatja legszebb arcát: a hófödte csúcsok látványa igazán lenyűgöző, mesébeillő. Télen főként síelő, nyáron túrázók keresik fel a kitűnő termelői piacáról is híres települést. De Zakopane látnivalói és kiváló szálláshelyei, éttermei többnapos maradásra csábítanak.

Zakopane rövid történelme

Zapopane Dél-Lengyelországban, a Zakopanei-barázda (Rów Zakopiański) alján található. Délről a mészköves Tátra erdősége, északról a Gubalówka hegyvonulata zárja. Zakopane a legmagasabban fekvő lengyel város, központja – a Krupówki és a Kościuszko utca kereszteződése – a tengerszinttől számítva 838 méter magasan van.

Zapokane első említése a 16. század végéről való. A falu lakosai 1578-ban Báthori István lengyel királytól, Erdély fejedelmétől kapták első kiváltságaikat. A Zakopane elnevezés egy 1616-ból származó oklevélben fordul elő először.

A népesség főleg az erdei legelők tanyáin összpontosult, amelyekből ebben a térségben mintegy ötven létezett, és hozzávetőlegesen 650 ember lakta.

1824-ben, miután Lengyelországot a szomszédos hatalmak felosztották egymás között, Zakopane a Habsburgok fennhatósága alá került. A legelőket ekkor áruba bocsátották.

Zakopane fellendülését a 19. században kialakult egészségturizmusnak köszönhette. A 19. század vége felé egy idetévedt varsói orvos fedezte fel, hogy a tüdőbetegeknek kincset ér a kristálytiszta levegő. A tüdőbetegeket a helyi gorál lakosok vitték fel a hegyi legelőkön álló pásztorházakba. Később számos szanatórium, panzió épült a gyógyulni vágyók fogadására.

A jeles krakkói építész és művészember, Staniszlaw Witkiewicz fedezte fel a hegylakó gorálok faházainak szépségét. Róluk mintázta meg egyemeletes, erkélyes villáit, egymás fölé magasodó, zsindelyes tetővel. Ezzel megteremtette azt a zakopanei stílust, amely máig uralja a környéket.

Régi, épségben megmaradtgorál faházakat már csak Chocholowán láthatunk: védett műemlékek, bár laknak bennük.

1911-ben itt rendezték meg az első nemzetközi síbajnokságot. 1925-ben megépült a síugró sánc is, amelyet 1962-ben felújítottak.

Zakopane és a Kasprowy csúcs

Zakopane látnivalói, nevezetességei

Kasprowy-csúcs (Gáspár-csúcs)

A Nyugati-Tátra főgerincén található Gáspár-csúcsra kabinos felvonóval juthatunk, melynek első állomása az 1027 méteren lévő Kunicében található. A középső állomása az 1360 méteren található Myslenicei-tornyok mészkőszikláin van.

A legfelső állomás 1959 méteres magasságban található, ahol étterem, büfé és a hegyimentők állomása is megtalálható. A csúcson áll az Obszervatórium, ami a legnómagasabban fekvő épület az országban.

A csúcsról két sípálya indul lefelé, a Gasienica- és a Goryczka-völgybe vezetők. Ezeket a pályákat nem hóágyuzzák, csak kellő mennyiségű természtes hó esetén használhatóak.

Zakopane és a Kasprowy csúcs

Gubalówka és a sikló

A másik közkedvelt hely a várostól északra húzódó, 1123 méter magasan fekvő Gubalówka, ahonnan a Tátra valamennyi csúcsa látható. Ide a gerincen közlekedő, drótkötél-vontatású siklóvasúttal juthatunk fel. A sikló nagyjából három perc alatt teszi meg a 300 méteres szintkülönbséget.

Fatimai Szűzanya-templom

Zakopane leghíresebb templomát 1981-ben építtettek a helyi lakosok. A baloldali hátsó üvegablak őrzi lekészültének apropóját, a római Szent Péter téren a lengyel származású pápa, II. János Pál ellen elkövetett merényletet ábrázolja.

A templom előtt II. János Pál életnagyságú szobra áll, mögötte pedig egy szabadtéri oltár, amit a pápa 1997-es látogatására készítettek.

Karol Wojtyła, a későbbi II. János Pál pápa a közeli Wadowice városában született és felszentelt papként is rengeteg túrázott és síelt a Tátrában.

Az egyik képen azt elevenítik meg, amikor II. János Pál pápa találkozott a három fatimai pásztor gyermek egyikével, a már felnőtt Lúciával, aki apáca lett, és 2005-ig élt.

Szent Kelemen fatemplom (más néven: a Częstochowai Szűzanya fatemploma)

A templom az 1850-es évek közepén épült, egyszerű, egyhajós építmény, belsejében népi-barokk faszobrokkal.

Krupówki utca

Zakopane sétáló- és bevásárlóutcájában megtalálható minden, ami kell: éttermek, ajándékboltok, sport- és ruhaüzletek. De itt van itt templom, Tátra Múzeum és Tátra-udvar is.

Keresztelő Szent János templom

A 19. század végén épült kőtemplom a Krupówki utcában található.

Tátrai Múzeum

A múzeum néprajzi és természettudományos gyűjteménynek ad otthont.

Termelői piac, sajtpiac

Az egyszerűen csak sajtpiacnak hívott piac a Krupówki utca végén, a sikló közelében található. A piacon kistermelők árulják kézműves finomságaikat, különböző sajtokat, lekvárokat, mézeket, gombákat, de találunk itt ajándéktárgyakat is.

A sajtok közül a leghíresebb a juhtejből készült, füstölt oscypek és a mozzarellához hasonló bundz. De van itt tehén- és kecsketejből készült, lágy, sós, enyhén sós, süthető és kenhető változat is.

Fejetetejére állított ház

Az egyik csaknem párhuzamos utcában találjuk a fejre állított házat, ami egy kissé meg is van döntve. A berendezések pedig fejjel lefelé vannak elhelyezve.

Jaszczurówkai Jézus szent szíve kápolna

Zakopane gyöngyszemei a fából épült házai és templomai. A gyönyörű fakápolna a város keleti részén amgasodik.

További látnivalók Zakopánéban

  • A kiválók temetője – Régi gurál családok, híres, a tátrai idegenforgalom fellendítéséért sokat tett zakopanei lakosok és több tátrai futár nyughelye.
  • Willa Koliba – A Kalyiba Villa volt az első azoknak a panzióknak a sorában, amelyeket Stanisław Witkiewicz tervezett az úgynevezett zakopanei stílusban.
  • A Szymański család gyűjteménye – Gurál népművészeti bútorok, szőttesek, fafaragások láthatók a gyűjteményben.
  • Karol Szymanowski Múzeum

Az egyik legkedveltebb lengyel édesség a tejkaramella, a sétálóutca szomszédságában találunk egy minraboltot, ahol valódi, kiváló minőségű nyalánkság kapható többféle ízben.

Még hangulatosabbá tehetjük a téli sétánkat, ha a szintén elérhető lovasszánnal közlekedünk.

Ha a megfagyott tagjainkat szeretnénk kiolvasztani, felmelegedni, nem kell messzira utaznunk, a város 20 kilométeres körzetében összesen hat termálfürdő található.

Zakopane megközelítése

Budapesttől autóval kb. 5 és fél óra alatt érhetünk el Krakkóba. Az autós utazás mellett tömegközlekedéssel, vonattal vagy busszal is elérhetjük a téli mesevárost.Vonattal krakkói, míg busszal Novi Targ-i átszállással kell számolni.

Több magyar utazási iroda is kínál utazásokat Zakopaneba, gyakran körutazás keretében, egy napos ott tartózkodással.

Zakopane decemberben – olvasói szemmel

Olvasónk decemberben látogatta meg a bájos várost és persze nem hagyta kia az 1987 méter magas Kasprowy-csúcs megtekintését sem.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük