Wroclaw, több száz törpe városa

A lengyel városoknak van valami különleges bájuk. Építészetükben hasonlítanak egymásra, de igyekeznek egyediek lenni. Az ország negyedik legnagyobb városa, Wroclaw (magyurul Boroszló) többek közt a köztéri törpe szobraival tűnik ki, melyeknek különös történetük van. Lépten-nyomon vidám törpe figurákkal találkozhatunk, amelyek turisztikai látványosságként népszerűsítik a várost. Wroclaw különleges szépsége annak is köszönhető, hogy tizenkét sziget és közel százharminc híd található benne – nem hiába nevezik lengyel Velencének.

Wroclaw

Wroclaw látnivalói, nevetességei

Wrocław (magyarul: Boroszló, németül: Breslau, csehül: Vratislav, latinul: Wratislavia Lengyelország egyik legrégebbi városa, Szilézia történelmi fővárosa. 

Wroclav

A történelem során Lengyelországhoz, Csehországhoz (1292-1526), Magyarországhoz, a Habsburg Birodalomhoz (1526-1742), a Porosz Királysághoz (1742-1871) és a Német Birodalomhoz (1871-1945) is tartozott.

Már a 10. században is fontos vásárhely volt. A Hanza-szövetségnek, az észak-európai városok kereskedelmi ligájának is tagja volt. 1469-1490 között Sziléziával együtt Magyarországhoz tartozott (ekkortájt kapta máig használatos magyar nevét).

Nem véletlen, hogy a főtéren álló Városháza épületében Hunyadi Mátyás címerét is megtaláljuk. A település ugyanis Mátyás egyik dicsőséges ütközetének helyszíne: 1474-ben, a sziléziai háborúban itt győzte le a tűlerőben lévő IV. Kázmér királyt.

Nem ez az egyetlen magyar emlék. A városban temették el Balassi Bálint egyetlen fiát is. Balassi János annak a rövid éleű frigynek a gyümölcse volt, amelyet a költő unokahugával, a híres egri várkapitány, Dobó István lányábal, Krisztinával kötött Sárospatakon.

Az 1911 és 1913 között épült Centenáriumi Csarnokot, ami a vasbetonépítészet egyik gyöngyszeme 2006-ban UNESCO világörökséggé nyílvánították. 

Színes házai miatt méltán került be Európa legszínesebb helyei közé.

Wroclaw különleges szépsége annak is köszönhető, hogy tizenkét sziget és közel százharminc híd található benne – nem hiába nevezik lengyel Velencének. Egyszerre patinás és modern. Erre jó példa a város ősi magja, a jórészt autómentes Katedrális-sziget.

Öt folyója közül az Odera a legnagyobb, és e felett vezet át Lengyelország egyik legszebb hídja, a Grunwaldzki híd. amelyet a Német Lovagrend 15. századi legyőzéséről, vagyis a grünwaldi csatáról neveztek el. De itt ível át a lengyelek leghosszabb és legmagasabb hídja, a 2011-ben átadott Redzinski híd is, amelynek teljes hossza 1,7 kilométer.

wroclaw színes házai

Wroclaw törpéinek története

Hogy miért éppen törpék népesítik be a Wroclaw utcáit, arra a közelmúlt történelmében kell keresni a választ. Eszerint az 1980-as évek elején megalakult itt a Narancsos Alternatíva nevű ellenzéki szervezet, amelynek tagjai a kommunista diktatúrával szemben humorral is megpróbálták felvenni a harcot.

Nevüket narancsos zászlójukról kapták, illegális akcióik jelei pedig a házfalakon megjelenő narancsszínű sapkát visel törpék voltak. Az 1988. június 1-jei gyermeknapra hatalmas megmozdulást szerveztek: törpének öltözve, az elmaradhatatlan naracssárga sipkával a fejükön, ugyanolyan fejfedőket osztogatva vegyültek el a tömegben.

Miután egyre több színes fej tűnt fel az utcákon, a rend őrei nevetséges üldözésbe kezdtek, méghozzá a gyerekek szeme láttára. Persze azért ez egy komoly fogócska volt, akit elkaptak, arra büntetés várt.

A wroclawiak szívesen gondolnak vissza ezekre a névtelen „mesehősökre”. A város vezetése ezért úgy döntött, hogy emléket állít nekik ott, ahol gyakran gyülekeztek. Így született meg húszon évvel ezelőtt az első törpeszobor, a Papa Krasnak (a törpék atyja).

Wroclaw törpéi és megtalálásuk

A város utcáin jelenleg többmint hatszáz törpefigurát lehet megkresni egy mobilapplikációsegítségével, amelyek közül jó néhány 2020 áprilisa óta maszkot visel.

A 20-30 centis kuriózumok óriási látványossággá váltak? van köztük hentes, postás, festő, orvos és egész zenekar karmesterrel, de akad olyan is, amely éppen bankaautomatát használ.

Az óváros Árpád-házi Szent Erzsébetről elnevezett utcájában Tűzoltó figurák, a szintén a legismertebb magyar szentnek szentelt templom mellett pedig egy veterán törpe található.

Kutassy Edittól kaptunk fotókat és információt a város miniszobrairól.

„Sok lengyel városban jártam. Nekem most Wroclaw a kedvenc. Kicsit holland, kicsit német városhoz hasonló hangulatot éreztem. Nyáron visszamegyünk több napra is.

Wroclaw-i törpék bámulatosak. Több száz darab van a városban.Törpe térkép is van, ha valaki mindet szeretné megnézni. Turistainformációs irodában lehet beszerezni (6 zloty, ami kb 500 Ft).

Utcatérkép plusz törpe is egyben, elöl mutatja a helyszíneket, hátoldalán pedig a szobor neve mellett a fotója is látható.

Persze a térkép nem naprakész, mert szinte már követni sem tudják. A Piac tér környékén van csak 100, ezt jelzi a térkép is. Olyan népszerü szinte bárki kirakhat törpét. A gyerekek különösen élvezték. Folyton rohangáltak, keresték, ki tud többet gyüjteni

Érdemes szállást időben foglalni, mert nyáron már van mikor csak nagyon magas áron van szoba.”

Nagyon köszönjük a fotókat és a törpeinformációkat Kutassy Editnek!

További látnivalók Lengyelországban

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük