Wroclaw, több száz törpe városa

A lengyel városoknak van valami különleges bájuk. Építészetükben hasonlítanak egymásra, de igyekeznek egyediek lenni. Az ország negyedik legnagyobb városa, Wroclaw többek közt a köztéri törpe szobraival tűnik ki. 

Wroclaw

Wroclaw látnivalói

Wrocław (magyarul: Boroszló, németül: Breslau, csehül: Vratislav, latinul: Wratislavia Lengyelország egyik legrégebbi városa, Szilézia történelmi fővárosa. 

Wroclav

A történelem során Lengyelországhoz, Csehországhoz (1292-1526), a Habsburg Birodalomhoz (1526-1742), a Porosz Királysághoz (1742-1871) és a Német Birodalomhoz (1871-1945) is tartozott.

Már a 10. században is fontos vásárhely volt. A Hanza-szövetségnek, az észak-európai városok kereskedelmi ligájának is tagja volt. 1469-1490 között Sziléziával együtt Magyarországhoz tartozott (ekkortájt kapta máig használatos magyar nevét).

Az 1911 és 1913 között épült Centenáriumi Csarnokot, ami a vasbetonépítészet egyik gyöngyszeme 2006-ban UNESCO világörökséggé nyílvánították. 

Színes házai miatt méltán került be Európa legszínesebb helyei közé.

Wroclaw törpéi

Kutassy Edittól kaptunk fotókat és információt a város miniszobrairól.

„Sok lengyel városban jártam. Nekem most Wroclaw a kedvenc. Kicsit holland, kicsit német városhoz hasonló hangulatot éreztem. Nyáron visszamegyünk több napra is.

Wroclaw-i törpék bámulatosak. Több száz darab van a városban.Törpe térkép is van, ha valaki mindet szeretné megnézni. Turistainformációs irodában lehet beszerezni (6 zloty, ami kb 500 Ft).

Utcatérkép plusz törpe is egyben, elöl mutatja a helyszíneket, hátoldalán pedig a szobor neve mellett a fotója is látható.

Persze a térkép nem naprakész, mert szinte már követni sem tudják. A Piac tér környékén van csak 100, ezt jelzi a térkép is. Olyan népszerü szinte bárki kirakhat törpét.😊. A gyerekek különösen élvezték. Folyton rohangáltak, keresték, ki tud többet gyüjteni😁.

Érdemes szállást időben foglalni, mert nyáron már van mikor csak nagyon magas áron van szoba.”

Nagyon köszönjük a fotókat és a törpeinformációkat Kutassy Editnek!

További látnivalók Lengyelországban

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük