Windsori kastély és kertje

A Londontól csupán 35 kilométerre található Windsori kastély a világ legrégebbi és legnagyobb lakott kastélya. A londoni Buckingham-palota és az edinburghi Holyroodhouse-palota mellett a 11. századi windsori kastély egyike a brit királyi család legfontosabb rezidenciáinak. A kastély egyes termei a hét öt napján belépőjeggyel látogathatók. Kertje, a Windsor Great Park az év minden napján ingyen tekinthető meg.

Windsori kastély

Windsor, amiről a királyi család a nevét kapta

Windsor, kastélyáról közismert városka London központjától kb. 35 km-re, Berkshire megyében található, a Temze folyó partján. A főváros könnyen megközelíthetősége és a királyi vadászerdő közelsége ideális helyszíné teszi királyi rezidenciának.

A világ legnagyobb jelenleg is használt kastélyának eredete a 11. századi normann hódításig nyúlik vissza. Az 5 hektáron elterülő hatalmas kastély többi része a 19. században épült. A várkastély és a körülötte elterülő, 1940 hektáros Great Park Windsor városát keletről és délről határolja.

A windsori kastély egyike a brit királyi család legfontosabb rezidenciáinak. Az előző uralkodó, II. Erzsébet brit királynő sok időt töltött a kastélyban. Hivatalos és privát ügyeit egyaránt itt intézte.

2022 márciusában egészségügyi okok miatt az 1952 óta uralkodó, 96 éves II. Erzsébet királynő úgy döntött, hogy végleg a kastélyban tartózkodik, többé nem tér vissza a Buckingham palotába hivatalos kötelezettségvállalások teljesítésére.

Amikor állapota romlani kezdett, a királynő a királyi család privát lakhelyére, kedvenc kastélyába, a Balmorali kastélyba vonult vissza. Itt érte a halál 2022. szeptember 8-án.

A Windsori kastély adta a nevét a jelenleg is uralkodó családnak, akik 1917 óta a Windsor-ház nevet viselik. 1917. július 17-én királyi rendelettel alapította meg V. György brit király a Windsor-házat, amikor saját és családja német nemesi címeiről lemondott és elhagyta a Szász–Coburg–Gothai-ház megnevezést. Az első világháború alatt igen heves németellenes érzések uralkodtak Nagy-Britanniában és V. György jobbnak látta, hogy megszakítja a kapcsolatot a német rokonsággal és megváltoztatja a dinasztia nevét is. A Windsor-ház jelenlegi feje II. Erzsébet legidősebb fia, III. Károly brit király.

Windsori kastély

Windsori kastély története

A világ legnagyobb jelenleg is használt kastélya, több menetben épült, az Egyesült Királyság legtöbb királyának és királynéjának hatása volt a kastély építésére és fejlesztésére. Az évszázadok során a windsori kastély egyaránt volt helyőrség, erőd, otthon, királyi székhely és börtön is. Békeidőkben a kastélyt folyamatosan bővítették hatalmas termekkel, apartmanokkal. Háborúk idején Windsor védelmét megerősítették. Jelenlegi területe körülbelül 45 000 m².

Az első kastélyt Hódító Vilmos 1070 körül építette a Temze felett, egy vadászterület közelében. 16 év alatt épült fel a kastély.

Windsori kastély

Az 1350-es évektől 1377-ben bekövetkezett haláláig III. Edward katonai erődből gótikus palotává alakította Windsort. I. Erzsébet uralkodása alatt felújították és bővítették a kastélyt. Erzsébet 1558-tól 1603-ban bekövetkezett haláláig uralkodott. Mivel élete során sosem házasodott meg, a szűz királynő ragadványnévvel illetik. Ő volt a Tudor-ház ötödik, egyben utolsó tagja az angol trónon.

Az 1820-ban trónra lépett IV. György nagy átalakításokat végeztetett. Ekkor alakult a kastély jelenlegi képe.

Windsori kastély

Windsori kastély látogatása és látnivalói

A Windsori kastély rengeteg a látnivalót kínál, így érdemes minimum 2,5 – 3 órát szánni a látogatásra. A kastély egy meredek domb tetején van, a bejárathoz jutás is időbe telik.

Kedden és szerdán a kastély nem látogatható. Téli időszakban több termet is megnyitnak, ami nyáron nem látogatható. Ilyenkor láthatók a IV. György által létrehozott pazar magánlakosztályok, az úgynevezett félállami szobák is.

A belépőjegy a Szent György-kápolnába való belépést is magában foglalja. Vasárnap azonban a kápolna zárva van. A jegyet érdemes elővételben megvenni. A kastélyt az ingyenes multimédiás idegenvezetővel saját magunk is felfedezhetjük.

Windsor kert

Szent György-kápolna

A Szent György-kápolna Anglia egyik legszebb egyházi épülete, több uralkodó, köztük VIII. Henrik és I. Károly végső nyughelye.

A kastélykápolnát eredetileg a 14. században alapította III. Eduárd angol király, a 15. század végén pedig nagymértékben kibővítették. Számos királyi istentisztelet, esküvő és különösen a 19. és 20. században temetkezés helyszíne volt. A 19. századtól a Szent György-kápolna és a közeli Frogmore-kertek a brit királyi család választott temetkezési helye.

II. Erzsébet királynő síremléke a windsori kastélyban 2022. szeptember 29-től várja a látogatókat.

Királyi gyűjtemény

A királyi gyűjtemény legszebb kincseit az állami lakosztályokban tekinthetjük meg. Itt többek között
Holbein, Rubens, Van Dyck és mások csodálatos alkotásait és angol és francia bútor remekeket csodálhatunk meg.

További információk a kastély hivatalos oldalán találhatók.

Windsori kastély kertje

A Windsor melletti dimbes-dombos 20,2 négyzetkilométeres Windsor Great Park egész évben csodálatos kikapcsolódási lehetőséget kínál. A park évszázadokon át a brit királyi család magán vadászterülete volt, ma viszont ingyen látogatható.

A Windsor Great Park a világ egyik legszebb botanikus kertje. A páratlan gyűjteményű, 220 hektáros parkban a tavasz a leglátványosabb időszak. Csodálatos kaméliái és rododendronjai látogatók százezreit vonzzák ki a szabadba tavasszal. Csodáld meg Te a színpompás kaméliák szépségét!

Windsori kastély fotókon

Kattints a História, Arquitetura e Arte Clássica szöveg alatti dátumra a fotók megtekintéséhez.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük