Windsor Great Park kaméliái

A Windsor Great Park a világ egyik legszebb botanikus kertje. A páratlan gyűjteményű, 220 hektáros parkban a tavasz a leglátványosabb időszak. Csodálatos kaméliái és rhododendronjai látogatók százezreit vonzzák ki a szabadba tavasszal. Csodáld meg Te a színpompás kaméliák szépségét!

Windsor Great Park kaméliái

Windsor Great Park kaméliái

A japán kamélia (Camellia japonica) a hangavirágúak (Ericales) rendjébe és a teafélék (Theaceae) családjába tartozó faj. Európában a 18. században „Camellia” néven vált ismertté, nevét Georg Josef Kamel morva jezsuita patikus és botanikus tiszteletére Carl von Linnétől kapta.

Európában először Milánó és Firenze környékén ültették. Mára számos szubtrópusi éghajlatú területre, így Madeirára is betelepítették. Nagy-Britannia arborétumaiban is igen népszerű növény. A mérsékelt égöv hidegebb részein, így hazánkban is szobanövényként tarthatjuk.

„Kedves Jucó,

Pár napja az angliai Valley Gardens-ben jártam, ami egzotikus növényeiről (rhododendronok, azaleák, kameliák, mangoliák) híres. Sikerült jónéhány csodás fotót készíteni, amit szeretnék most Veled – és ha gondolod a növénybarát olvasótáborral is – megosztani.

A Valley Gardens egy 100 hektáros park, a Windsor Great Park (Királyi Park) dél-keleti csücskében. Kialakítását Sir Eric Savill (kertépítő, a Királyi Kertészeti Társaság tagja) kezdte az 1940-es években, s a világ minden részéről származó egzotikus növényekkel ültették be ezt a Virginia Water tó partján lévő dimbes-dombos területet.

A munkálatokat VI. György király és II. Erzsébet királynő is felügyelte. Egyes források szerint itt található a világ legnagyobb rhododendronültetvénye, bár ezt hivatalos források nem erősítik meg. Az viszont tény, hogy ámulatba ejtőek a színes virágcsodák és a park elrendezése. Kialakítása is profi királyi kertépítők és kertészek munkáját dicséri. Ingyenesen látogatható az év bármely szakában.

A park májusban a legszínesebb, legszebb, de az év többi hónapjában is kínál látnivalót bőven, hisz a különféle növényfajták biztosítják a folyamatos virágzást.

A rhododendronok nagyon szeretik az angol klímát, pára van bőven a sok eső miatt és a tél is enyhe. A lila fajta úton-útfélen nő, ahol a talaj megfelelő számára. Néha az útra koncentrálni nehéz vezetés közben, annyira gyönyörű oldalt a táj. 🙂

Üdvözlettel,
Ildi

Nagyon köszönöm az üdvzletet és a szuper fotókat Seregi Ildikónak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük