Wilhelma – Állat- és botanikus kert Stuttgartban

A Stuttgartban található Wilhelma Állat- és Botanikus kert Baden-Württemberg tartomány egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja. Az 1846 óta működő parkba évente több mint 2 millió látogató tér be, hogy megismerkedjen a vadállatokkal és megcsodálja a botanikus kert gyönyörű virágait, többek közt Európa legnagyobb magnólialigetét.

Wilhelma - Állat- és botanikus kert Stuttgartban

Wilhelma – Állat- és botanikus kert Stuttgartban

Igazán csodás fiaink vannak. Megleptek bennünket egy családi hosszú hétvégével. Stuttgart, Heidelberg. És ha Stuttgart, akkor Wilhelma. Kihagyhatatlan, legalább egy teljes napos program. Egy kis ízelítő, fogadjátok szeretettel. – írta a csodálatos fotói mellé Migácsné Frech Szilvia.

Wilhelma rövid története

A Wilhelma Állat- és Botanikus kert Stuttgart északi részén, egy történelmi kastély, a Rosenstein-kastély területén kapott helyet.

A 19. század elején I. Vilmos württembergi herceg úgy döntött, hogy a kastély kertjében királyi fürdőházat építtet. A fürdőházat mór stílusban, a granadai Alhambra mintájára kívánta megépíttetni a hozzá tartozó narancsházzal együtt.

Végül 1842-ben elkészült a hercegi fürdőház első néhány épülete, ekkor kapta a hely a Wilhelma nevet kapta. Befejezték a herceg nyári villáját is, így a hely egy lakóépületből, egy kupolás csarnokból és két szomszédos üvegházból állt.

1846-ban a Württembergi Károly és az orosz Olga Nikolaevna házasságát a Wilhelmában ünnepelték, amely mára már bankettteremmel, két főépülettel, több tárgyalóteremmel, több pavilonnal, üvegházakkal és nagy parkkal rendelkezett.

1846 óta működött itt állat és növénykert saját személyzettel.

Rózsaszín kamélia a Wilhelmában

A király 1918-as lemondásával Wilhelma Stuttgart városa és Baden-Württemberg tartomány birtokába került. A mai napig a Pénzügyminisztérium tartja fenn, ez Németország egyetlen állami fenntartású állatkertje.

1919-ben botanikus kertként nyitották meg a nagyközönség előtt. Eleinte a kert bevételének jelentős részét a kertben szaporított orchideák eladása tette ki, ami akkoriban egyedülálló gyakorlat volt Németországban.

A kert és épületei és növényállománya súlyos károkat szenvedtek a második világháborúban a szövetséges bombázások során.

Wilhelma állatai és növényei

Az állatkert 30 hektáros területe körülbelül 11 500 állatnak, kb 1.200 fajnak ad otthont a világ minden tájáról. A németországi állatkertek között a stuttgarti kert gyűjteménye a második helyen áll a Berlini Állatkert után.

Híres a gorilla-mnető akciójuk. Az anyjuk által elutasított gorilla bébiket az állatkert gondozói nevelik, majd 2-3 éves korukban a gorillákat visszaküldik eredeti állatkertjükbe.

Wilhelma növényállománya nagyjából 6000 növényből áll, melyek a világ minden éghajlatáról, részéről származnak.

A botanikus kertben található Európa legnagyobb magnólialigete.

Wilhelma híres magnólia ligete


A pavilonokban kaktuszok, kaméliák és egyéb egzotikus növények várják a látogatókat.

Nagyon köszönöm a csodálatos fotókat Migácsné Frech Szilviának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük