Wekerlei Munkás Szent József-templom

A Wekerlei Munkás Szent József-templom, vagy más néven Wekerlei Szent József Plébánia római katolikus műemléktemplom Budapest XIX. kerületében, a Wekerletelepen. A Kós Károly téren álló templom többször feltűnt a Barátok közt sorozatban is.

Wekerlei Munkás Szent József-templom

Wekerlei Munkás Szent József-templom

A kispesti Wekerletelep építése Wekerle Sándor magyar királyi pénz-ügyminiszter-miniszterelnök kezdeményezésére kezdődött el 1912-ben. A templom építése 1926 nyarán kezdődött Heintz Béla tervei alapján neoromán építészeti stílusban. 1930. december 8-án, Kisboldogasszony napján volt a templom megáldása és ekkor tartották az első szentmisét. 1932. június 19-én dr. Hanaszer István püspök szentelte fel Munkás Szent József tiszteletére. 1932. november 1-től működik a plébánia.

Munkás Szent József nem más, mint József a Dávid házából származó ács, az Újszövetség szerint Szűz Mária férje és Jézus nevelőapja, a Szent Család feje. A katolikus, ortodox és anglikán egyházakban egyaránt szentként tisztelik.

A katolikus hagyományban József a munkások védőszentje, és számos ünnepnapja van. IX. Piusz pápa 1870-ben Szent Péterrel együtt az egyetemes katolikus egyház védőszentjévé nyilvánította, ezen kívül számos ország védőszentje.

A Munkás Szent József templom legfőbb éke a díszes kőfaragású főbejárat, valamint a harangtorony. A templom hossza 50 m, szélessége 30 m, belmagassága 19 m, a torony 51 m magas.

A freskók és a hozzákapcsolódó ornamentika Szegedi Molnár Géza festőművész alkotásai, aki 1941–42-ben, valamint 1959-ben összesen 300 négyzetméter falfelületen 6 nagy és 15 kisebb méretű freskóval díszítette a templomot. A szobrok főként Raáb Ferenc művei. Az oltárt carrarai és sóskúti márványból faragták ki.

Wekerlei Munkás Szent József-templom

A templom orgonája 1952-ben épült, 2003-ban nagyszabású felújításon esett át.

2010-ben a Kós Károly térrel egyidejűleg európai uniós támogatással a templom renoválása is megtörtént.

A templom közelében található a Barátok közt ház és az a park is, ahol a sorozat több külső jelenetét felvették. A templom is feltűnt párszor a sorozatban: többek közt itt fogadott örök hűséget egymásnak Berényi Miklós, a sorozat egyik rossz fiúja és Dr. Balogh Nóra ügyvédnő.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük