Wekerletelep, a 100 éves műemlék védelmi terület

Minden év tavaszán megrendezik a Budapest100 rendezvényt, a főváros százéves házainak ünnepét. Szombaton és vasárnap közel száz épület kapuit nyitották meg, ahol koncertekkel, kiállításokkal, divatbemutatókkal, piknikkel, filmvetítésekkel várják a szépszámú érdeklődőt. Tarts velem a Wekerletelep felfedezésére!

Wekerletelep

Az önkéntesek által vezetett ingyenes sétákon lakóházak, iskolák, laktanyák és luxushotelek évszázados titkai tárulnak fel. Légópincék, padlások, volt mosókonyhák ódon falai között bóklászva visszasétálhattunk a múltba. 

Mindig nagy érdeklődéssel várom a programot és többnyire nehéz a választás a rengeteg jó program közül. 2014-ben úgy döntöttem, hogy olyan házakba kukkantok be, amik előtt hetente többször elbuszozom. Egyiküket szinte az egész ország ismeri és a fotójával induló sorozat, a Barátok közt milliókat szögez a képernyők elé esténként. Ugye ismerős?

A Budapest100 civil kezdeményezés, minden programja ingyenes. A szervezés, a tárlatvezetések, a koncertek mind önkéntes alapon működnek, az évfordulós házak lakói maguk is tevékenyen részt vesznek a lebonyolításban.

A programok összefogását a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) végzi. Több hónapos szervező munka eredményeként jön létre a két napos örömünnep. Már a 100 éves házak listájának összeállítása is komoly levéltári kutató munka eredménye. 2004-ben a 200 darab százéves budapesti épület közül 60 vett részt a rendezvényen. A szervezők célja azontúl, hogy felhívják figyelmünket a körülöttünk lévő épületek, értékekre, a közösségépítés. Közösségépítés a házakon belül, valamint a házlakók és a látogatók között.

Wekerletelep

Wekerletelep, a nemzeti kultúrkincs 

A Barátok közt sorozat főcíme alatt is látható, idén 100 éves lakóház Budapest XIX. kerületében,  a Wekerletelepen, annak is központjában, a Kós Károly téren található. A  Wekerletelep  a magyar nemzeti kultúrkincs része, 2011-ben műemléki jelentőségű terület kategóriába sorolták. A védetté nyilvánítás célja a terület településszerkezetének és építészeti arculatának, valamint egyedi építészeti értékeinek megőrzése.

Wekerletelep

Wekerletelep története

Az európai jelentőségű Wekerletelepet Wekerle Sándor politikus, miniszterelnök és pénzügyminiszter javaslatára 1908-ban kezdték el építeni Kispesten. A főleg vidéki környezetből származó gyári munkások részére a sokemeletes bérházak helyett a kertvárosi jellegű építési módot választottak, az angol kertvárosokat tekintették mintának. Háromféle épülettípust terveztek: családi házakat (ikerházakat, vagy sorházakat), emeletes bérházakat  és egyedülállók számára „garzonházakat”.  Kispestet 1950-ben csatolták a fővároshoz.

Wekerletelep

A  Wekerle ma már fogalommá, életérzéssé vált. A Wekerlei Társaskör Egyesület és Wekerlei Önkéntes Centrum évente több közösségépítő rendezvényt szervez. Az őszi Wekerle napok, a májusi Székelykapu napok vagy a nyári Wekerlei Önkéntes Bál mind szép példája az összefogásnak, a hagyományok ápolásának, a közösségi élmények összekovácsoló erejének.

A Budapest100 rendezvény sorozatba immár harmadik alkalommal kapcsolódtak be. 2012-ben például megtekinthető volt a Kós Károly nevét viselő általános iskola, valamint  az egykori lovasrendőrségi laktanya épülete.  2014-ben 4 lakóépület volt látogatható a két nap alatt. Itt nem voltak koncertek, sem piknik, sem divatbemutató. Lelkes önkéntesek vezetésével vagy önállóan lehetett felfedezni az épületeket a pincétől a padlásig. Először a Kós Károly tér 9. szám alatti 21 lakásos házat térképeztük fel.

Wekerletelep

 
A belső udvarra néző függőfolyosók erkélyként is szolgálnak.
 
 Wekerletelep

A padlást régen tárolási célra is használták, ma már tűzvédelmi okokból ez tilos, sőt a feljárni sem lehet, kivételes alkalom volt, hogy feljuthattunk.

Wekerletelep

 
A belső udvart leginkább csak parkolóként használják, nincs közösségi tér.
 
 
 Wekerletelep
 
A többnyire sivár udvarban igazán üdítő látvány ennyi zöld.
 

Wekerletelep

A Wekerle-telepet nem érte bombatámadás és a házakban sem keletkezett komolyabb kár a világháborúk során. A légvédelmi pince mai napig üresen áll. Ember legyen a talpán, aki meg tudja mozdítani nehéz fémajtaját.

 

Wekerletelep

A házlakói régi fotókból és lakáskiutalási iratok másolataiból készítettek tárlattal, vendégkönyvvel és pogácsával várták a látogatókat.

Wekerletelep

Wekerletelep

Az utóbbi években részben a Barátok köztnek köszönhetően a Kós Károly tér teljesen megújult. Modern játszótér, árnyas sétautak és padok, szövőkút csalogatja a családokat. A Wekerle lakótelep talán épp az összefogásnak, a családias jellegnek köszönhetően igen népszerű a kis gyermekes családok körében. A gyermek születések száma lényegesen magasabb az országos átlagnál.

Wekerletelep

A teret egyik oldalról az 1930-ban épült Munkás Szent József katolikus templom zárja. A templom és a tér is többször volt már forgatások helyszíne. Annak idején itt házasodott össze a sorozat szerelmespárja, Berényi Miklós és Dr. Balogh Nóra.

Wekerletelep

Kitűnő kezdeményezés a könyvtár mellett álló és a könyvtári nyitvatartási időben igénybe vehető „Tégy egy könyvet – végy egy könyvet” könyv csere szolgálat.

Wekerletelep

A Budapest100-on az idén a terek kerülnek a középpontba. A 2018. május 5-6 közötti, Nyissunk a térre! elnevezésű rendezvény programja még nem végleges, már most izgalmasnak ígérkezik.

Maradj velem tovább és nézd meg a csak Barátok közt háznak hívott, Kós Károly tér 4. szám alatt álló ház belső udvarát. Nem elárulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy nincs benne sem Rózsa bisztró, sem Laci boltja. Van viszont egy tény, ami garantáltan meg fog lepni Téged is!

Itt pedig még több fotót találsz a Wekerletelepről

Kattints a logóra vagy Közel és távol szöveg alatti dátumra és már láthatod is a fotókat!

 

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.274146102746390.1073741830.148604088633926&type=1&l=6a0bb06c8f

Wekerletelep videón

Barátok közt ház belülről – videó

Nézd meg ezeket is!

You may also like...