Wadowice, II. János Pál szülővárosa

Wadowice 20 000 lakosú csendes kisváros Lengyelország déli részén, Krakkótól 50 kilométerre. Napjainkban leginkább arról híres, hogy itt született Karol Wojtyła, a későbbi II. János Pál pápa. A főtéren, a templom mellett álló szülőháza ma múzeumként működve mutatja be a 20. század legszeretettebb pápájának életútját.

Wadowice, II. János Pál szülővárosa - szűz Mária templom

Wadowice, II. János Pál szülővárosa

Wadowice területén az első állandó település a 10. század végén vagy a 11. század elején alakult. A legenda szerint a várost Wad vagy Wład alapította. Mindkét név a Władysław, a László szláv nevének rövidítése.

Wadowicze néven először 1325-ben. 1430-ban nagy tűzvész pusztította el a várost. Hamarosan újjáépítették és városi jogokat kapott.

A 16–17. században Wadowice a kézművesség és a kereskedelem regionális központja volt. Számos járvány és tűz azonban megállította a jólétet, és végül a város növekedése is megállt.

A 18. században osztrák uralom alá került, és Frauenstadtra nevezték át. A városnak újabb lendületet adott a Bécset Lwów- val összekötő út megépítése. Az ipar sok új lakót hozott, a város központjában templomot, egy új kórházat és egy regionális bíróságot emeltek.

Az első világháború és a monarchia felbomlása után Wadowice az újjászületett Lengyelország része lett.

A város legismertett szülötte Karol Wojtyła 1920-ban látta meg a napvilágot. Hívő katolikus családból származott, édesapja katonatiszt, édesanyja tanítónő volt. Krakkó püspöke volt, majd 1978. október 16-án pápává választották, II. János Pál pápa nevet vette fel. Október 22-én, a római Szent Péter-bazilika előtti téren mutatta be székfoglaló szentmiséjét.

2005-ig, haláláig töltötte be a tisztséget, Ő volt a harmadik leghosszabb ideig hivatalban lévő pápa Szent Péter és IX. Piusz után. A történelem eddigi legismertebb és legközkedveltebb pápája, ugyanakkor a legismertebb lengyel a világon.

Utóda, XVI. Benedek pápa 2011. május 1-jén boldoggá avatta és ünnepét október 22. napjában jelölte meg. 2013. július 5-én Ferenc pápa aláírta a szentté avatáshoz szükséges dokumentumot. Szentté avatására 2014. április 27-én, az Isteni irgalmasság vasárnapján került sor, XXIII. János pápával együtt.

II. János Pál pápa szülőhelyének köszönhetően búcsújáró hely lett, évente több mint 200 000 ember keresi fel Wadowicét.

Wadowice látnivalói

Szűz Mária bazilika

A főtéren álló Szűz Mária bazilika 1791-98 között épült, egy koragót templom helyén barokk stílusban. Szintén barokk kupolás tornyát azonban a 19. század végén emelték.

Itt keresztelték meg a pápát, a keresztelőkút ma is látható.

Külső falán lévő napóráját – „Röpül idő, vár az örökkévalóság” felirattal – a kis Wojtyła a konyhaablakukból látta.

A templom előtt álló pápa szobor Maksymilian Biskupski alkotása.

Wadowice, II. János Pál szobra

II. János Pál pápa Múzeum

A templom mellett a pápa szülőháza, ami ma múzeumként szolgál. Ezerkétszáz négyzetméter területen, családja tárgyaival követhetjük nyomon életútját.

Egy vitrinben látható az fegyver, amely majdnem kioltotta életét, valamint a testőrének öltönye, amire ráfröccsent a pápa vére. 1981. május 13-án egy török terrorista, Mehmet Ali Agca rálőtt II. János Pálra. A pápa emberi nagyságát mutatja, később meglátogatta merénylőjét a börtönben, és megbocsátott neki.

További látnivalók

  • Kościelna utca 4., egy 18. századi ház.
  • Neoklasszikus „Mikołaj” kastély – 19. század, Mikołaj Komorowski polgármesterről nevezték el.
  • Marcin Wadowita Városi Múzeum
  • János Pál pápa tere 19. századi polgárházakkal
  • Emlékmű Emil Zegadłowicz írónak, aki számos könyvében leírta Wadowice környékét.

A Wadowicei Napokat (Dni Wadowic) minden évben májustól júniusig tartják. Az ünnep május 18-án Karol Wojtyła születésnapján kezdődik.

Wadowicében járva feltétlenül meg kell kóstolni II. János Pál pápa kedvenc süteményét, a különleges tojáslikőrös krémest, a „kremówka papieskát”. A templom mögötti kis cukrázdában ezt meg is tehetjük.

Mennyire ismered II. János Pál pápát és munkásságát? – kvíz

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük