Vorau Apátság: 900 éves kódexek a könyvtárban

A nem rég felújított Vorau Apátság barokk temploma és a hozzátartozó csodálatos könyvtár Kelet-Stájerország top látnivalói közé tartozik. A mintegy 20 000 kötetet számláló könyvtár rokokó tárlóiban kilenc évszázad könyvritkaságait őrzik.

Vorau Apátság

Vorau Apátság története és látnivalói

Az apátság elődjét 1163-ban alapította III. Ottokár. A templom 1660-1662 között épült, maga az épület megépítése gyors volt (2 év), de a teljes belső kialakításához 50 évre volt szükség.

A belső barokk stílusú, azokban az időkben szokásos roppant gazdag díszítést kapott. Az építőmestere Domenico Sciassia, aki még a mariazelli és a St. Lambrechti templomot is építette.

Vorau Apátság

A belső tér barokk tobzódása hihetetlenül káprázatos.

Vorau Apátság

A Főoltár a közép-európai barokk főoltárok egyik legszebb darabja, 17 méter magas és teljesen fából készült, még az oszlopok is, amelyek márványnak néznek ki.

Vorau Apátság

A Mária oltáron egy gótikus Mária szobor látható 1470-ből, később ezt barokk stílusra átalakították, bearanyozták és koronát is kapott.

Vorau Apátság

A szószéket Steindl Mátyás tervezte 1700 körül, a Szentháromságot ábrázolja.

Vorau Apátság

A templom mennyezetén három nagy témát ábrázolnak: Isten országának hírüladása, Isten országának kezdete Jézus Krisztus által, Krisztus megdicsőülése és továbbélése a szentekben.

Vorau Apátság

A Sekrestye mérete egy falusi kis templom méretével megegyező. A pompás bútorok lélegzetelállító összhangot teremtenek a freskókkal.

Vorau Apátság

A mennyezet freskó a stájer barokk festő, Johann Cyriak Hockhofer, legismertebb alkotása, melynek a Menny és pokol címet adta, az utolsó ítélet alapján.

Vorau Apátság

Részlet az egyik freskóból.

Vorau Apátság

A templomot közrefogó apátsági épületek szintén középkori eredetűek, de mai formájuk a 17.-18. század folyamán alakult ki. Mindkét épületrész udvarában kétemeletes, szép árkádsorok húzódnak.

Vorau Apátság

A dongaboltozatos könyvtárterem (1730-31) pazar stukkóit D. és J. Androi, a freskókat I. G. Kröl készítette.

Vorau Apátság

Csigalépcső vezet a hajdani másoló szobába, ahol 415 régi kéziratot és 215 ősnyomtatványt őriznek, köztük az 1190-ből származó Voraui Kódexet, mely a német kora középkori költészet legrégibb gyűjteménye.

Vorau Apátság

A mintegy 20 000 kötetet számláló könyvtár rokokó tárolóiban kilenc évszázad könyveit őrzik.

Vorau Apátság

A könyvtár egyik mennyezet freskója.

Vorau Apátság

A könyvtárban van két földgömb 1688-ból, átmérőjük 110 cm. Az egyik mutatja az eget és az ismert csillagképeket.

Vorau Apátság

Ez akkoriban egy nagyon modern eszköz volt. Az egyikbe a szerzetes belesúgta, hogy mit szeretne, a másik végén a könyvtáros a pultnál meghallotta. Így nem zavarták a többieket hangos szóval.

Vorau Apátság

Nagyon köszönöm a bemutatást Pajorné Kiss Editnek!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük