Vlkolinec (Vlkolínec), a szlovák Hollókő

Vlkolinec (szlovákul Vlkolínec) egy kis bájos hegyi falu Szlovákiában, ami szinte változatlanul megőrizte a jellegzetes hegyi falvak építészeti és kulturális sajátosságait. Akárcsak nálunk Hollókő, Vlkolinec is szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

A Szlovákia középső részén fekvő, 45 parasztházból álló Vlkolinec (szlovákul: Vlkolínec) a hagyományos kelet-európai falu élő példáját mutatja. Az épségben megmaradt település hűen megőrizte ősi arculatát. Hollókőhöz hasonlóan ez sem skanzen, hanem lakóhely, ahol ma is élnek.

Vlkolinec (Vlkolínec)

Bár az épületek jelentős része a 19. századból származik, mai megjelenése igen közel áll a középkorihoz. A földparcellák a mai napig őrzik a középkori földosztások során kialakított, a feudális Európa részén jellemző keskeny sávokat. 

A jellegzetes házak az istállókat, kisebb melléképületeket a mögöttük sorakozó pajtákat rejtő keskeny birtokok utcafrontján helyezkednek el. A magánparcellákon túl közös földek és erdőségek terülnek el. 

Vlkolinec (Vlkolínec)

A házakat kőalapra építették hagyományos faszerkezettel. A rönkfalakat agyaggal fedték és fehérre vagy kékre festették. A házak egyedi alaprajzzal, három helyiséggel rendelkeznek. Előszobájuk padlója vert agyag, a lakószoba padlózott. A kemence az előszobában van, a füst a nyerges zsindelytető nyílásán távozik.

Írásos emlékek 1376-ban említik először mint Rózsahegy egyik utcáját. 1625-ben 9, 1828-ban 51 lakóháza volt. 1944-ben a német hadsereg felgyújtotta a partizánok elleni harcok során. 1977-ben emlékhellyé nyilvánították, majd 1993-ban megkapta az UNESCO a világörökségi védelmét is.

Vlkolinec (Vlkolínec)

Vlkolinec katolikus templomát 1875-ben építettek fel, és Szűz Mária Meglátogatásának szentelték. Ez a falu egyetlen kőből épült épülete. Az előtte álló kis haranglábat 1770-ben emelték.

A faluban minden év augusztusában folklórfesztivált rendeznek.

Vlkolinec (Vlkolínec)

Rózsahegyről Besztercebánya irányába haladva Fehérpataknál (Biely Potok) lehet eljutni a faluba. 

Nagyon köszönöm a fotókat a Tóthné Évának!

További hasonló bejegyzések

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük