Vlkolinec (Vlkolínec), a szlovák Hollókő

Vlkolinec (szlovákul Vlkolínec) egy kis bájos hegyi falu Szlovákiában, ami szinte változatlanul megőrizte a jellegzetes hegyi falvak építészeti és kulturális sajátosságait. Akárcsak nálunk Hollókő, Vlkolinec is szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

Vlkolinec rövid történelme

A Szlovákia középső részén fekvő, 45 parasztházból álló Vlkolinec (szlovákul: Vlkolínec) a hagyományos kelet-európai falu élő példáját mutatja. Az épségben megmaradt település hűen megőrizte ősi arculatát. Hollókőhöz hasonlóan ez sem skanzen, hanem lakóhely, ahol ma is élnek.

A Besztercebánya és Rózsahegy között, 718 méter magasan fekvő falu neve a vlk (=farkas) szóból eredeztethető.

Az első írásos előfordulása egy 1376-os okiratban található, mint Rózsahegy egyik utcája. 1551-ben a faluban csupán négy gazdaság volt. 1625-ben 9, 1828-ban 51 lakóháza volt.

1630-ban elrendelték a farkasvermek ásását. 1770-ben megépült a harangtorony, majd 1775-ben a Sarlósboldogasszony-templom is. Ezutóbbi a falu egyetlen kőből épült épülete.

1944-ben részben lerombolták a falut a partizánok elleni harcok során, a német Wwhrmacht megtorló intézkedéseinek következtében. 1977-ben műemlék védelem alá helyezték.

1993-ban UNESCO világörökségi védelemben részesült, azzal az indoklással, tradicionális parasztfalu, a közép-európai népi építészet gyöngyszeme.

45 szinte érintetlen parasztház maradt fenn. A házak alapzata kő, tapasztott agyagfalaikon fazsindelyes tatő van.

Vlkolinec (Vlkolínec)

Vlkolinec, a világörökségi szlovák falu

Bár az épületek jelentős része a 19. századból származik, mai megjelenése igen közel áll a középkorihoz. A földparcellák a mai napig őrzik a középkori földosztások során kialakított, a feudális Európa részén jellemző keskeny sávokat. 

A jellegzetes házak az istállókat, kisebb melléképületeket a mögöttük sorakozó pajtákat rejtő keskeny birtokok utcafrontján helyezkednek el. A magánparcellákon túl közös földek és erdőségek terülnek el. 

Vlkolinec (Vlkolínec)

A házakat kőalapra építették hagyományos faszerkezettel. A házak egyedi alaprajzzal, három helyiséggel rendelkeznek. A kamra és az előszoba padlója vert agyag, csak a lakószoba padlózott. A kemence az előszobában van, a füst a nyerges zsindelytető nyílásán távozik.

Bár a házak alapzata rendszerint terméskőből készült, pincét csak ritkán építettek.

Vlkolinec (Vlkolínec)

A házakat évente kétszer – a ház három helyiségéhez igazodóan – kék, fehér és vörösszínű festékkel lefestették.

A faluban minden év augusztusában folklórfesztivált rendeznek.

Vlkolinec (Vlkolínec)

Rózsahegyről Besztercebánya irányába haladva Fehérpataknál (Biely Potok) lehet eljutni a faluba. 

Nagyon köszönöm a fotókat a Tóthné Évának!

További hasonló bejegyzések

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük