Vinci község, amelyről az itáliai polihisztor a nevét kapta + kvíz

A 14 ezres lakosú Vinci község Olaszország Firenze tartományában található. Leginkább arról híres, hogy a reneszánsz polihisztor, Leonardo da Vinci szülőhelye a község közelében található. Közel félmillióan csak a helyi Leonardo da Vinci Múzeum és a zseni szülőhelye miatt keresik fel. Most egy kvízzel is tesztelheted, mennyire ismered a Leonardo életét és munkásságát.

Vinci

Vinci község

„VINCI – Leonardo da Vinci a toszkán város melletti Anchianóban született, a Leonardo Múzeum Vinciben található gyönyörű olajfa ligettel körülölelve.
Az itáliai polihisztor, Leonardo – festő, tudós, matematikus, hadmérnök, feltaláló, anatómus, szobrász, építész, zeneszerző, költő és író volt egy személyben.
Leonardót sokszor nevezik a reneszánsz ember őstípusának, akinek láthatólagos végtelen kíváncsisága csak a felfedezéseinek erejével volt egyenlő. Széles körben az egyik legnagyobb festőnek tartják, és egyes vélemények szerint ő lehetett minden idők legműveltebb embere.
A szegényes szülőházában egy lopva fotózott Leonardo-büszt, a múzeumban a kísérletezéseinek néhány példája, a múzeum udvarán a Leonardo-tanulmány, mely az emberi test tökéletes harmóniáját mutatja be.” – szólt Kiss P. Dóra ajánlása.

Vinci település 1254-ig, amíg a Firenzei Köztársaság el nem foglalta, a hely a Guidi grófok uralma alatt állt. Leonardo da Vinci 1452. április 15-én a várostól mintegy 3 km-re, Anchiano és Faltognano között egy tanyán született. Teljes neve „Leonardo di ser Piero da Vinci” volt, ami azt jelenti: „Leonardo, a vincibeli Piero fia”.

Leonardo da Vinci

Vinci látnivalói

  • Biblioteca Leonardiana – a község könyvtára
  • A Guidi grófok kastélya
  • Casa di Leonardo – Leonardo szülőhelye, ahol a mester több reprodukciója látható.
  • Museo Leonardiano – Leonardo Múzeum – A múzeum Leonardo számos találmányát állítja ki, melyet jegyzetfüzetébe lerajzolt. Évente mintegy fél millió látogató jön megtekinteni a múzeumot és Leonardo szülőhelyét.

A múzeum udvarán álló kompozíció az emberi test tökéletes harmóniáját mutatja be.

„Leonardo tanulmány vázlatához Vitruvius megállapítása adta az alapötletet, aki szerint: ‘Az ember kinyújtott karjainak hossza megegyezik a magasságával. A haja tövétől az álla hegyéig terjedő szakasz egytizede a magasságnak; az álla hegyétől a feje tetejéig terjedő szakasz egynyolcada a magasságának; a mellkasa tetejétől a haja tövéig egyhetede az egész embernek. A könyöktől az ujjhegyig az egyötöde az embernek; és a könyöktől a hónalj hajlatáig egynyolcada az embernek. A teljes kézfej az egytizede az embernek. Az áll hegyétől az orrig, illetve a hajtőtől a szemöldökig terjedő távolsága egyforma, s a fülhöz hasonlóan az arc egyharmada.”

A tanulmány-vázlathoz az i.e. I.sz-i építész megállapítása volt a kiindulópont, melyet Leonardo síkban nagyszerűen megszerkesztett, Mario Ceroli pedig térben ábrázolt.”
A toszkán kisváros nagyon szépen rendben tartott, a múzeumban több Leonardo tanulmányt szerkesztettek meg, még az udvaron is az ezüstös színű mozaik berakások – térburkolatként – Leonardo rajzait mutatják be.” – olvasható a Kozterkep.hu oldalon.

Vinci

Leonardo művészetének magam is nagy rajongója vagyok. Ha olyan helyen járok, ahol meg lehet csodálni egy vagy több alkotását, akkor biztos nem hagyom ki. Láttam már kiállítását Debrecenben, a Szépművészti Múzeum újranyitásakoregy évvel ezelőtt a Central Passage-ban is. A tavalyi év különösen fontos volt, mert halálának 500. évfordulóján rengeteg kiállítást rendeztek.

Párizsban a Mona Lisa kötelező látnivaló, sőt a különös mosolyú hölggyel az amszterdami Madame Tussaud panoptikumban is megismerkedtem volt.

Milánóban járva nem hagytam ki Az utolsó vacsora megtekintését sem. A Loire-menti Amboise kastélyban sírhelyénél is fejet hajtottam zsenije előtt. 

Leonardo da Vinci kvíz

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük