Veszprém átvette az Európa Kulturális Fővárosa címet

2023. január 9-én a 2022-es év Európa Kulturális Fővárosai hivatalosan átadták címüket azoknak a városoknak és régióknak, amelyek 2023-ban viselik majd az Európa Kulturális Fővárosa címet. Az athéni Akropolisz Múzeumban rendezett eseményen Magyarországról Veszprém, Romániából Temesvár, míg Görögországból Elefsina városa viselheti egy évig a megtisztelő címet. A Ragyogj! című ünnepi nyitóműsor Veszprém három helyszínén, az Óváros téren, a Kossuth utcán és a várban zajlik majd fényfestéssel, zenés, táncos műsorral, különleges koreográfiákkal és látványelemekkel 2022. január 21-én.

Veszprém – Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban

Nagyon örömmel számoltam be három évvel ezelőtt, hogy 2023-ban két másik város mellett Veszprém viselheti majd az Európa Kulturális Fővárosa címet.

Európa Kulturális Fővárosa kezdeményezés 1985-ben indult. Mára az egyik legnagyobb és legismertebb európai kulturális projekt és az Európai Unió egyik legelismertebb programja. A projekt célja, hogy az európai polgárok többet tudjanak meg egymás kultúrájáról, megcsodálják közös történelmünk emlékeit, megtapasztalják az európai értékek gazdagságát, és átéljék az európai összetartozás érzését.

Hazánkból elsőként, 2010-ben Pécs nyerte el a megtisztelő címet. A másik város ebben az évben 12 milliós török Isztambul volt. A baranyai megyeszékhely nagyon jól teljesített, a rengeteg kulturális program több száz ezer turistát vonzott a városba.

Athén volt az első város, amelyet 1985-ben a korábbi görög kulturális miniszter, Melina Mercouri és francia kollégája, Jack Lang kezdeményezésére Európa Kulturális Fővárosává (EKF) avattak. Az első alkalommal részt vevő hat európai kulturális főváros azt javasolta, hogy az átadást 2023-tól kezdve minden évben Athénban rendezzék meg.

Az állandó helyszínű átadás ötletét az Európai Bizottság örömmel fogadta el, így 2023. január 9-én az athéni Akropolisz Múzeumban rendezett eseményen Magyarországról Veszprém, Romániából Temesvár, míg Görögországból Elefsina város vette át hivatalosan a címet. 2022-ben szintén három viselhette a címet: Kaunas Litvániából, Esch Luxemburgból és Újvidék Szerbiából.

Veszprémben 2023. január 21-én tartják a hivatalos megnyitót, amire látványos és tartalmas programokkal készülnek.

Ragyogj! – látványos megnyitóra készülnek 2023. január 21-én

További információk a rendezvény hivatalos oldalán található.

További olvasnivalók Veszprémről és a Balatonról

Itt írtam arról, hogy Veszprém-Balaton lesz 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa. Írtam többek közt kiválasztás menetéről is.

Veszprém látnivalói és nevezetességei kellemes családi kikapcsolódásra csábítanak. A gyönyörű fekvésű és nagy történelmi múltú város a Balatonnal kiegészülve 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa lesz. Addig is érdemes megismeri a sok látnivalót és izgalmas programot kínáló Királynék városát. Kedvcsinálóként egy videót és a három Kolodko miniszobor leírását hoztam.

Veszprém, a királynék városa ódon, évszázados macskaköveivel, legendáival méltán kedvelt úti cél. Az ezeréves város megkapó hangulata csöndes, meghitt sétákra csábítja a kicsiket és nagyokat. Fotókon és videón is mutatom, melyek a főbb veszprémi látnivalók.

Veszprém, a királynék városa csodálatos környezetben, a Séd patakot övező dombokon és völgyekben terül el. Az ezeréves megyeszékhely ódon, macskaköves utcácskái minden évszakban romantikus sétára csábítanak. A műemlék épületek mellett érdemes néhány pillantást vetni a csodálats virágokra is. A virágos Veszprém méltó módon készül a 2023-as Európa kulturális fővárosa rendezvénysorozatra.

Balaton-felvidék bájos tanúhegyeivel, varázslatos túrautvonalaival és rejtett kincseivel Magyarország egyik legszebb és legnépszerűbb vidéke. Balaton északi partja a szőlőkkel, a medencékkel, a több millió év történetét elmesélő tanúhegyekkel minden évszakban kellemes kikapcsolódást ígér.

Balatongyörök az egyik legszebb panorámájú balatoni település. A domboldalra épült faluból páratlan kilátás nyílik a Keszthelyi-öbölre és az öböl túloldalán fekvő tanúhegyekre. Az Európafalu Prix d’Honeur tiszteletdíjjal és Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében Arany minősítéssel díjazott település ősszel is méltán népszerű célpont. Nézzük, melyek Balatongyörök látnivalói!

Tihany az a település, amit nem szabad kihagyni, ha a Balaton északi részén járunk. A júniusban megrendezett Levendula Fesztivál és Tihanyi Apátság csak a jéghegy csúcsa. Gyönyörű panorámája, épített örökségei és természeti környezete minden évszakban csábító. Tihany látnivalói, nevezetességei a kultúra és a természet iránt érdeklődőket egyaránt maradásra késztetik.

A pazar panorámával rendelkező badacsonyörsi Folly Arborétum sokkal több mint növények gyűjteményes bemutató kertje. A borászattal és étteremmel kiegészült, magán tulajdonban lévő bemutató hely egész napos kikapcsolódási lehetőséggel szolgál és rendszeresen programokkal is várják a családokat.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük