Veronai vár – Castelvecchio, „régi kastély” Veronában

Az Adige partján fekvő veronai vár, a Castelvecchio (jelentése régi kastély) és a hozzátartozó 14. századi gyalogos híd, a Ponte Scaligero Verona egyik kevelt turista célpontja. A Scaligeri család építette várkastély ma a Castelvecchio Múzeumnak ad helyet, ahol többek közt reneszánsz és gótikus festmények, freskók és szobrok gazdag gyűjteménye tekinthető meg. 

rpt

Veronai vár: Castelvecchio, „régi kastély” Veronában

A Castelvecchio-t a Scaligeriek Adagie folyó kanyarulatához, egy korábbi római erőd helyére építették 1354 és 1376 között. A hatalmas vár neve olaszul annyit jelent, hogy „régi kastély”.

A vár a Scaligeri-dinasztia legfontosabb katonai építménye volt, amely a középkorban uralta a várost. A kastélyt árok vette körül, amelyet egykor az Adige vizével töltöttek meg.

 

A négyzet alakú, vörös téglából épített, hét saroktornyos épületegyüttesen kevés díszítés látható, a gótikus építészet mintapéldája.

A várat stratégiai okból közvetlenül az Adige partjára építték. 

 

 

A várkastélyhoz híd, a Ponte Scaligaro is tartozott, ami elsősorban menekülési útvonalként szolgált.

 

Eredetileg Aquarói San Martino-kastélynak hívták, a régi kastéyl nevet akkor kapta, amikor Visconti egy még nagyobb és impozáns kastélyt épített a San Pietro-domb tetején.

A nagy téglalap alakú udvart felvonulási területnek szánták. A kíváncsi kutya alakú szökőkút, a hűség skáligeri szimbóluma.

A kastélyt a napóleoni háborúk idején (1796-1797) a francia csapatok megrongálták. 

Az osztrák megszálló csapatok a Castelvecchio-t laktanyaként használták.

1923-ban a kastélyt helyreállították, majd 1963 és 1965 között újabb felújítási munkák folytak.

Castelvecchio ad otthont a Castelvecchio Múzeumnak és a helyi tiszti klubnak.

Castelvecchio Múzeum – veronai vár múzeuma 

A várkastélyban kialakított múzeumban többek közt reneszánsz és gótikus festmények, freskók és szobrok gazdag gyűjteménye tekinthető meg. Továbbá üvegek, kerámiák, régi fegyverek, pajzsok, ékszerek és harangok is megtekinthetők.

Castelvecchio Veronában

Ponte Scaligero – Scaligero-híd

A Castelvecchio 120 méter hosszú hídját, a Ponte Scaligero-t 1354 körül építették. Az Adige folyón átívelő hidat a II. világháborúban a visszavonuló német hadsereg teljesen elpusztította. 1949-1951 között építették újjá. Sokan Verona legszebb hídjának tartják.

Ponte Scaligero híd az Adige folyó felett Veronában

 

 

 

 

 

 

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük