Verona, a szerelem és az operafesztivál hangulatos városa

Festői szépségű reneszánsz paloták, ódon hangulatú, szűk sikátorok, falakról sugárzó középkori történelem, évszázados legendák és operafesztivál. Mindez Verona, Rómeó és Júlia városa, a szerelmesek fővárosa. Rengeteg szépség, mediterrán életöröm és az ehhez társuló feledhetetlen élmény vár az évente a több mint egy millió turistára, aki a szerelem olasz városába látogat. Verona látnivalói, a történelmi épületeinek értéke és fontossága révén 2000-ben UNESCO Világörökségi státuszt kapott.

Verona látnivalói Júlia erkélye

Verona látnivalói, nevezetességei

Verona látnivalói és nevezetességei évente, több mint egy millió turistát csábítanak az Olaszország északi részén fekvő városba. Mindenki látni szeretné a kultikus helyeket, ahol a legenda szerint Rómeó és Júlia örök szerelmet vallott egymásnak. A csodálatos középkori város azonban nemcsak Shakespeare klasszikus drámájának köszönhetően vált ismertté. Ahogy a felfedezésre érdemes helyei sem merülnek ki a legendás középkori építményekben.

Verona látképe

Veronában lépten nyomon tapintható a történelem. 

Ókori emlékekben Róma után Verona a második leggazdagabb város Olaszországban. Ódon középkori épületei, reneszánsz palotái, hangulatos utcácskái és a Kr. után 30-ban épített ókori Amfiteátrumában tartott operaelőadások szintén rengeteg látogatót vonzanak. 

Nézzük is, melyek Verona látnivalói, amiket érdemes felkeresni.

Verona látnivalói

Veronai Aréna

A veronai aréna, a harmadik legnagyobb ilyen ókori amfiteátrum az országban és a világon. A Kr. u. 30-ra elkészült aréna több mint 30 ezer néző befogadására volt képes. Egy 1117-s földrengés az Aréna homlokzatának számos ókori részét elpusztította, de a belső rész ép maradt. Napjainkban biztonsági okokból 15 ezren látogathatják egy időben.  

A nyári estéken operaelőadásokat tartanak, a hatalmas díszletek gyakran az utcán várakoznak sorukra. 

„Veronai Arénában Nabucco előadáson voltunk. Kezdés előtt gyertyácskákat osztogattak, majd az előadás megkezdése előtt megkérték a nézőket, hogy gyújtsák meg. A gyertyácska osztogatás helyett ki volt téve, marokszámra vitték az emberek, így soknak már nem jutott. Én is lamentáltam, mert az előttem ülő olaszoknál sok volt. Egyszer csak az egyik megfordult és a kezembe nyomott egyet.” – mesélte Tárnok Ágnes olvasóm.

 

Via Giuseppe Mazzini – Verona bevásárló utcája

A Via Mazzini Verona fő bevásárlóutcája, exkluzív üzletekkel. Az arénától ezen keresztül juthatunk el az Erbe térre, ezért mindig rengeteg helyi és turista korzózik itt. A drága butikok mellett éttermek, fagyizók és ajándékboltok csábítanak pénzköltésre.

Elbe tér  – Piazza delle Erbe

A történelmi városközpont centruma az Elbe tér, ahol az ókori fórum is volt. Tipikus olasz, négyszögletű tér, éttermekkel, kávézók teraszaival, kis boltokkal és közepén kirakodós vásárral, amelyhez a hátteret csodálatos középkori házak és tornyok biztosítják.

Lamberti-torony

A tér északi oldalán a városháza, a 84 méter magas Lamberti-torony (Torre dei Lamberti), a Bírák háza (Casa dei Giudici) és a festményekkel díszített Mazzanti-ház áll. A Lamberti-tornyot 1172-ben kezdték építeni a Lamberti család számára, mely a tulajdonosok erejét és gazdagságát hivatott tükrözni. 

At épületbe 1403.ban villám csapot, a felújítás azonban csk 1448-ban kezdődött, és 16 évbe telt, mire elkészültek vele. A tornyot magasabbra építették, 1779-ben pedig egy óra is felkerült rá. Két harang található benne, Marangona és Rengo. Mindkettő volt feladata, Marangona jelezte a kézművesek munakidejének végét, és azt, ha tűz ütött ki valahol. A Rengót kongatták háború idején, illetve hangjára gyűlt össze a városi tanács. Ma temetések alkalmával szólalnak meg. A torony látogatható, de csak gyalog juthatunk fel.

A tér nyugati oldalán az 1301-ben épült, korábban kereskedelmi épületként működő Casa dei Mercanti áll. 

Középen áll a tér legrégebbi építménye a szökőkút, amelyet 1368-ban építettek. A kút nőalakja a Veronai Madonna, amely igazából egy 380-ból származó római szobor. Régi emlék még az egykori ceremóniák, ünnepélyes eskütételekre használ capitello, a négy oszlop által tartott kőtető fedte emelvény.

Verona látnivaló

Lamberti-torony – Torre dei Lamberti

Verona egyik jelképe, a messziről látható, 12. századi Lamberti-torony.

Verona látnivalói

Verona, a hős szerelmesek városa

Bár maga sosem járt Veronában, Shakespeare három művének is Veronát választotta helyszínéül. Rómeó és Júlia tragikus szerelme mellett Verona a helyszíne a Makrancos hölgy és Két veronai nemes művének.

Júlia háza – Casa di Giulietta 

A veronai látogatás kimaradhatatlan látnivalói a tragikus sorsú két szerelmeshez köthető helyszínek.

A Piazza delle Erbe közelében találjuk Júlia házát. Bár a legenda és a valóság egy kicsit távol áll egymástól, a romantikus szerelmesek számára kihagyhatatlan zarándokhely a márványból épült erkély.

Az egyik legtöbbet előadott Shakespeare mű szereplői, a Capuleti (Capulet) és Montecchi (Montague) család valóban létezett, de kastélyaik nem Veronában, hanem Vicenzában voltak. A Velencétől kb. 50 kilométerre élő két család között valójában sosem volt konfliktus. A 14. századig Veronában viszont igen gyakoriak voltak a családviszályok, az ellenséges családok véres csatákat vívtak a város hídjain.

Júlia képzeletbeli erkélye és szobra egy 14. században fogadóként épült ház udvarán tekinthető meg. A díszes, csöppnyi erkélyét viszont csak a 19. században emelték.

Az erkély alatt álló Júlia szobornak csodatévő jelleget tulajdonítanak, aki megérinti a szobor keblét szerencsés lesz a szerelemben. Az egyedülállók ráadásul az is várhatják az érintéstől, hogy még abban az évben megtalálják hű társukat.

Júlia erkélye és Rómeó háza Veronában Verona látnivalői

Júlia fala mindig tele van szerelmes üzeneteket hordozó levelekkel, cédulákkal.

Júlia erkélye és Rómeó háza Veronában Verona látnivalói

2009 óta már arra is van lehetőség, hogy a szerelmespárok Júlia erkélyén mondják ki a boldogító igent.

Hogy teljes legyen a legenda, a közelben egy gótikus épületben megtekinthető “Rómeó háza” és Júlia sírja, egy üres díszkoporsó egy ódon kriptában.

Júlia sírja

A San Francesco al Corso kerengő alatti kriptában lévő vörös márvány szarkofágban nyugszik a legenda szerint Júlia, mely szintén a turisták zarándokhelyévé vált.

Rómeó háza

Az információs irodában külön Júlia sétaút térképet is beszerezhetünk. Megkereshetjük a Montague család házát. APiazza delle Erbe közelében egy gótikus épületet jelöltek meg Rómeó házaként.

Júlia erkélye és Rómeó háza Veronában

Középkori Verona 

Porta Borsari

A Porta Borsari a 3. századi római városfal maradványa. A rajta lévő felirat: a Kr. u. 245-ös dátum, és a várost Colonia Verona Augustaként említi. A kapu alatt húzódó útszakasz az eredeti, Rómából kiinduló Via Sacra.

Piazza di Signori és a Dante-szobor

A Piazza di Signori egy kis tér a Piazza delle Erbe közelében. Leghíresebb része az 1865-ös Dante-szobor, de a teret szegélyező 14-15. századi paloták is gyönyörűek.

Verona látnivalói

 

 

Arca di Cansignorio

A Scaligheri család középkori gótikus szarkofágját fantasztikus faragások és szobrok díszítik. A sírt angyalok vigyázzák, az evangéliumok jeleneteit ábrázoló domborművek díszítik. Az ívelt baldacchint hat csavart oszlop támaszt alá, a tetején Cansignorio lovas szobra áll.

Verona látnivalói

Teatro Romano 

A Kr. e. 1. században épült ókori római színház romjait 1830-ban tárták fel. Napjainkban is színházi, és operaelőadások helyszíne.

Giardino Giusti

A Giardino Giusti Olaszország egyik legszebb, és legjobb állapotban fennmaradt reneszánsz kertje. A kert 500 éves ciprusfákkal és 200 éves sövénylabirintussal büszkélkedhet. Szobrok, szökőkutak és barlangok színesítik. 1580-ban hozták létre, majd eredetiségét megőrizve 1930-ban felújították.

Castel san Pietro

A Castel san Pietrotól lenyűgöző panoráma kilátás nyílik a városközpontra. Eredetileg az osztrák hadsereg barakkjaként működött.

Arco dei Gavi

Az Arco dei Gavi, a gazdag római Gavi család által emeltetett diadalív az I. században épült. Nevetessége, hogy az építő nevét (Lucius Vitruvius Cordone) az épületbe vésték. A francia csapatok 1805-ben elpusztították, csak 1932-ben renoválták.

Arco dei Gavi Veronában

Castelvecchio – Verona „régi kastélya

Ha már Verona összes eddigi látnivalóját kipipáltuk, és még maradt egy kis időnk, akkor érdemes felkeresni a középkori erődöt, ahonnan csodálatos panoráma tárul elénk a városra.

A hatalmas vár 1354-1376 között, egy korábbi római erőd helyére épült. Neve olaszul annyit jelent, hogy „régi kastély”. A kastélyon belül gazdag múzeum működik reneszánsz és gótikus freskókkal, festményekkel és szobrokkal. Kerámiák, régi fegyverek, pajzsok, ékszerek és harangok is megtekinthetők.

 

Ponte Scaligero – Scalogero-híd

A Castelvecchio melletti híd szintén a 14. században épült. Az Adige folyón átívelő híd menekülési útvonalként szolgált volna a Scaligeri családnak egy támadás esetén. Ma gyalogos hídként szolgál. 

Ponte Scaligero híd az Adige folyó felett Veronában

Verona templomai

Verona látnivalói között előkelő helyen állnak a templomok is.

Duomo – katedrális

A veronai katedrális (Duomo) két korábbi templom helyére épült, melyek egy 1117-es földrengésben elpusztultak. 1187-ben szentelték fel, de ezután még hosszú ideig folytatódtak a munkálatok. Gazdagon, gyönyörűen dekorált belső tere a 15. századi renoválás eredménye. 

San Zeno Maggiore-bazilika

Verona legszebb templomát sokan egyenesen Olaszország legszebb templomának tartják. A csodálatos homlokzatú San Zeno Maggiore-bazilikát Dante az Isteni színjátékban is megemlítette. 1138-1398 között épült, egy régebbi, földrengésben megsérült templom restaurálásával és bővítésével. Híres a középkori, bibliai történeteket megelevenítő bronzajtaja, és gyönyörűek a rózsaablakai, és kerengője is.

Verona központjától 20 perc gyaloglásra található, de megéri a fáradozást.

San Zeno templom Veronában

Sant’Anastasia templom

A másik gyönyörű templomról kívülről nem is gondolnánk, hogy milyen csodás szobrokat, festményeket, freskókat rejt. 1280-1400 között, gótikus stílusban épült.

Verona múzeumai

Civico Museo d’Arte

Bellini, Rubens, Montagna, Guardi, Tiepolo, Tintoretto, Pisano és a 15. és 16. századi veronai iskola munkái láthatók is festmények és szobrok formájában.

Természetrajzi múzeum

A Veronai Természetrajzi Múzeum több értékes gyűjteményt mutat be.

Castelvecchio Múzeum

A Castelvecchio épületében kialakított múzeumban többek közt reneszánsz és gótikus festmények, freskók és szobrok gazdag gyűjteménye tekinthető meg. Ezen túl üvegeket, kerámiákat, régi fegyvereket, pajzsokat, ékszereket és harangokat is kiállítottak.

Castelvecchio Veronában

Verona kártya

Veronai látogatáshoz érdemes kiváltani a Verona kártyát, amivel ingyenes belépésekhez és kedvezményekhez juthatunk. A kártya ingyenes, belépést biztosít a legfontosabb látnivalókba, pl. Arena, Lapidario Maffeiano Múzeum, Castelvecchio Múzeum, Complesso del Duomo, Júlia háza. Egyéb nevezetességeknél, éttermekben és egyes szállodákban kedvezményekhez juthatunk, további a tömegközlekedést is ingyen vehetjük igénybe.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük