Verona látnivalói – a szerelem és az operafesztivál hangulatos városa

Festői szépségű reneszánsz paloták, ódon hangulatú, szűk sikátorok, falakról sugárzó középkori történelem, évszázados legendák és operafesztivál. Ez vár évente a több mint egy millió turistára, aki a szerelem olasz városába látogat. És persze a mediterrán életöröm és az ehhez társuló minden jó. Verona látnivalói, a történelmi épületeinek értéke és fontossága révén 2000-ben UNESCO Világörökségi státuszt kapott.

Verona látnivalói Júlia erkélye

Verona látnivalói

Évente, több, mint egy millió turista keresi fel az Olaszország északi részén fekvő Veronát és a kultikus helyeket, ahol a legenda szerint Rómeó és Júlia örök szerelmet vallott egymásnak. A csodálatos középkori város nemcsak Shakespeare klasszikus drámájának köszönhetően vált ismertté.

Ókori emlékekben Róma után Verona a második leggazdagabb város Olaszországban. Ódon középkori épületei, reneszánsz palotái, hangulatos utcácskái és a Kr. után 30-ban épített ókori Amfiteátrumában tartott operaelőadások szintén rengeteg látogatót vonzanak. 

Nézzük is, melyek Verona látnivalói, amiket érdemes felkeresni.

Verona látnivalói

Aréna

A veronai aréna, a harmadik legnagyobb ilyen ókori amfiteátrum az országban és a világon. A Kr. u. 30-ra elkészült aréna több mint 30 ezer néző befogadására volt képes. Egy 1117-s földrengés az Aréna homlokzatának számos ókori részét elpusztította, de a belső rész ép maradt. Ma biztonsági okokból 15 ezren látogathatják egy időben.  

A nyári estéken operaelőadásokat tartanak, a hatalmas díszletek gyakran az utcán várakoznak sorukra. 

“Veronai Arénában Nabucco előadáson voltunk. Kezdés előtt gyertyácskákat osztogattak, majd az előadás megkezdése előtt megkérték a nézőket, hogy gyújtsák meg. A gyertyácska osztogatás helyett ki volt téve, marokszámra vitték az emberek, így soknak már nem jutott. Én is lamentáltam, mert az előttem ülő olaszoknál sok volt. Egyszer csak az egyik megfordult és a kezembe nyomott egyet.” – mesélte Tárnok Ágnes olvasóm.

 

Via Giuseppe Mazzini – bevásárló utca

A Via Mazzini Verona fő bevásárlóutcája, exkluzív üzletekkel. Az arénától ezen kersztül juthatunk el az Erbe térre, ezért mindig rengeteg helyi és turista korzózik itt. A drága butikok mellett éttermek, fagyizók és ajándékboltok sorakoznak.

Piazza delle Erbe

 A történelmi városközpont centruma az Elbe tér, ahol az ókori fórum is volt. Tipikus olasz, négyszögletű tér, éttermekkel, kávézók teraszaival, kis boltokkal és közepén kirakodós vásárral, amelyhez a hátteret csodálatos középkori házak és tornyok biztosítják. A tér nyugati oldalán az 1301-ben épült, korábban kereskedelmi épületként működő Casa dei Mercanti áll. A tér közepén egy 14. századi szökőkút, egy 4. századi Madonna-szobor, valamint a 13. századi szónoki emelvény látható.

Verona látnivaló

Lamberti-torony / Torre dei Lamberti

Verona egyik jelképe, a messziről látható, 12. századi Lamberti-torony.

Verona látnivalói

Arco dei Gavi

Az Arco dei Gavi, a gazdag római Gavii család által emeltetett diadalív az I. században épült. Nevetessége, hogy az építő nevét (Lucius Vitruvius Cordone) az épületbe vésték. A francia csapatok 1805-ben elpusztították, csak 1932-ben renoválták.

 

Júlia háza / Casa di Giulietta

A Piazza delle Erbe közelében találjuk Júlia házát. Bár a legenda és a valóság egy kicsit távol áll egymástól, a romantikus szerelmesek számára kihagyhatatlan zarándokhely a márványból épült erkély.

 

Az egyik legtöbbet előadott Shakespeare mű szereplői, a Capuleti (Capulet) és Montecchi (Montague) család valóban létezett, de kastélyaik nem Veronában, hanem Vicenzában voltak. A Velencétől kb. 50 kilométerre élő két család között valójában sosem volt konfliktus. A 14. századig Veronában viszont igen gyakoriak voltak a családviszályok, az ellenséges családok véres csatákat vívtak a város hídjain.

Júlia képzeletbeli erkélye és szobra egy 14. században fogadóként épült ház udvarán tekinthető meg. A díszes, csöppnyi erkélyét viszont csak a 19. században emelték.

Az erkély alatt álló Júlia szobornak csodatévő jelleget tulajdonítanak, aki megérinti a szobor keblét szerencsés lesz a szerelemben. Az egyedülállók ráadásul az is várhatják az érintéstől, hogy még abban az évben megtalálják hű társukat.

Júlia erkélye és Rómeó háza Veronában Verona látnivalői

Júlia fala mindig tele van szerelmes üzeneteket hordozó levelekkel, cédulákkal.

Júlia erkélye és Rómeó háza Veronában Verona látnivalói

2009 óta már arra is van lehetőség, hogy a szerelmespárok Júlia erkélyén mondják ki a boldogító igent.

Hogy teljes legyen a legenda, a közelben egy gótikus épületben megtekinthető “Rómeó háza” és Júlia sírja, egy üres díszkoporsó egy ódon kriptában.

Júlia sírja

A San Francesco al Corso kerengő alatti kriptában lévő vörös márvány szarkofágban nyugszik a legenda szerint Júlia, mely szintén a turisták zarándokhelyévé vált.

Rómeó háza

Az információs irodában külön Júlia sétaút térképet is beszerezhetünk. Megkereshetjük a Montague család házát, a közelben egy gótikus épületet jelöltek meg Rómeó házaként.

Júlia erkélye és Rómeó háza Veronában

Porta Borsari

A Porta Borsari a 3. századi római városfal maradványa. A rajta lévő felirat: a Kr. u. 245-ös dátum, és a várost Colonia Verona Augustaként említi. A kapu alatt húzódó útszakasz az eredeti, Rómából kiinduló Via Sacra.

Piazza dei Signori

A Piazza dei Signorira egy kis tér a Piazza delle Erbe közelében. Leghíresebb része az 1865-ös Dante-szobor, de a teret szegélyező 14-15. századi paloták is gyönyörűek.

Verona látnivalói

 

 

Arca di Cansignorio

A középkori gótikus szarkofágot fantasztikus faragások és szobrok díszítik. A sírt angyalok vigyázzák, az evangéliumok jeleneteit ábrázoló domborművek díszítik. Az ívelt baldacchint hat csavart oszlop támaszt alá, a tetején Cansignorio lovas szobra áll.

Verona látnivalói

Duomo

A veronai katedrális (Duomo) két korábbi templom helyére épült, melyek egy 1117-es földrengésben elpusztultak. 1187-ben szentelték fel, de ezután még hosszú ideig folytatódtak a munkálatok. Gazdagon, gyönyörűen dekorált belső tere a 15. századi renoválás eredménye. 

San Zeno Maggiore-bazilika

Verona legszebb templomát sokan egyenesen Olaszország legszebb templomának tartják. A csodálatos homlokzatú San Zeni Maggiore-bazilikát Dante az Isteni színjátékban is megemlítette. 1138-1398 között épült, egy régebbi, földrengésben megsérült templom restaurálásával és bővítésével. Híres a középkori, bibliai történeteket megelevenítő bronzajtaja, és gyönyörűek a rózsaablakai, és kerengője is.

Verona központjától 20 perc gyaloglásra található, de megéri a fáradozást.

Sant’Anastasia templom

A másik gyönyörű templomról kívülről nem is gondolnánk, hogy milyen csodás szobrokat, festményeket, freskókat rejt. 1280-1400 között, gótikus stílusban épült.

Teatro Romano 

A Kr. e. 1. században épült ókori római színház romjait 1830-ban tárták fel. Napjainkban is színházi, és operaelőadások helyszíne.

Giardino Giusti

A Giardino Giusti Olaszország egyik legszebb, és legjobban fennmaradt reneszánsz kertje. A kert 500 éves ciprusfákkal és 200 éves sövénylabirintussal büszkélkedhet. Szobrok, szökőkutak és barlangok színesítik.

Természetrajzi múzeum

A Veronai Természetrajzi Múzeum több értékes gyűjteményt mutat be.

Verona látnivalói a magasból

Castel san Pietro

A Castel san Pietrotól szintén lenyűgöző panoráma kilátás nyílik a városközpontra. Eredetileg az osztrák hadsereg barakkjaként működött.

Castelvecchio

Ha már mindent láttunk Veronából és még maradt egy kis időnk, akkor érdemes felkeresni a középkori erődöt, ahonnan csodálatos panoráma tárul elénk a városra.

A hatalmas vár 1354-1376 között, egy korábbi római erőd helyére épült. Neve olaszul annyit jelent, hogy “régi kastély”. A kastélyon belül gazdag múzeum működik reneszánsz és gótikus freskókkal, festményekkel és szobrokkal. Kerámiák, régi fegyverek, pajzsok, ékszerek és harangok is megtekinthetők.

Köszönöm a megosztásokat!
  • 141
  • 4
  •  
  •  
  • 141
  •  
  • 4
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük