Vasi Skanzen – Múzeumfalu Szombathelyen

Vasi Skanzen, Szombathely szabadtéri néprajzi múzeuma az ország második skanzenjeként 1973-ban nyitotta meg kapuit. A Vas megye és az Őrség 18-20. századi paraszti világát, népi építészetét, tárgyi kultúráját és szellemi műveltségét bemutató múzeum rendszeresen helyt ad hagyományőrző és kézműves programoknak is.

Vasi Skanzen - Múzeumfalu Szombathelyen

Vasi Skanzen – Múzeumfalu Szombathelyen

A Magyarországon másodikként létesült skanzen természeti környezetben, a Csónakázótó közelében, az Árpád út 30 alatt található Szombathelyen.

A megye különböző területeiről ide szállított, eredetiben áttelepített házak hűen bemutatják az elmúlt két évszázad hagyományos paraszti ház- és lakáskultúráját. Betekinthetünk a hajdani lakók életmódjába és megismerhetjük növényeiket, állataikat.

Egyaránt találkozhatun itt szegény- és gazdagparaszti, parasztpolgári és kisnemesi portával. Egy-egy épülettel bemutatják a megyében élő nemzetiségeket is: németeket, szlovéneket és horvátokat.

Vasi Skanzen - Múzeumfalu Szombathelyen

Vasi Skanzen - Múzeumfalu Szombathelyen
A sövény-, borona- és földfalu házai egy utcasort alkotva helyezkednek el. Egy mesterségesen kiépített dombon az őrségi szerekkel, a vendvidéki szórványokkal ismerkedhetünk meg. A szőlőhegyek világát a pincesor idézi meg, amely köré régi szőlőfajtákat, őshonos gyümölcsfákat telepítettek.

Vasi Skanzen - Múzeumfalu Szombathelyen

A lakóházak mellett gazdasági udvarokat, melléképületeket, műhelyeket és egyéb középületeket is idezelepítettek. A múzeumfalu központjában az 1800-ban állíttatott későbarokk perenyei kápolna másolata áll.

Az épületek nagy része az 1800-as évek első feléből származik. A legrégibb lakóháza Pornóapátiból, 1792-ből származik, ez egy füstöskonyhás, fakéményes német ház. A legrégibb gazdasági épület egy 1755-ös szőlőhegyi pince (Csipkerek). A 18. század elejei fa harangláb Molnaszecsődről került ide, a szabadkéményes kovácsműhelyt Cákról telepítették át.

Vasi Skanzen - Múzeumfalu Szombathelyen

A skanzenben rendszeresek a hagyományőrző és kézműves programok. Legkedveltebb az áprilisi Szent György-napi vásár, valamint a novemberi Szent Márton-napi vásár. Ez utóbbi személy azért is fontos Szombathely életében, hisz a későbbi püspök itt, az ókori Savariában született.

Nyitvatartási és egyéb információkat a skanzen hivatalos oldalán találsz.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük