Várna, a Fekete-tenger nyüzsgő üdülőhelye

Várna Bulgária harmadik legnagyobb városa, híres tengerparti üdülőhely és forgalmas kikötő.  A 378 km-es fekete-tengeri partszakasz központja nyüzsgő éjszaki életével és fesztiváljaival az ország nyári fővárosa. Húsz km hosszú homokos partja kiváló fürdőhely, legismertebb nyaralóövezetei az Aranyhomok, Albena és a Napospart. Két lubickolás között érdemes sétálni a városban vagy szétnézni a környéken. Várnai látnivalói között még magyar vonatkozású emléket is találunk, Hunyadi János vesztes csatájának történéseivel az Ulászló emlékmúzeumban ismerkedhetünk meg.

Várna

Várna rövid történelme

Várna a Fekete-tenger pertján fekszik, a hasonló nevű megye székhelye. Fontos turisztikai célpont, valamint kereskedelmi és kulturális központ. Legmagasabb pontja a mészköves Frangen-fennsíkon található, 80 méter magas. Vánra leginkább 20 kilométer hosszú homokos partja miatt vonzza a látogatókat. Fehér, puha homokjával és tiszta, kék vizével az Aranyhomok, Albena és a Napospart is remek strandterület mindne turista számára.

Várna Európa egyik legrégebbi városa. Görög nekropolisza ma is megtalálható. Krisztus előtt 570-ben a milétosziak kereskedelmi lerakataként jött létre. Az ókorban Odesszosz (Odessus) volt a neve.

Várna az i.e. 6. században virágzó görög gyarmatváros volt, az i.e. 1. századi római hódítás után is megőrizte jelentőségét. A középkorban többször cserélt gazdát a bizánciak, a bolgárok és az oszmán törökök között. Az oszmán törökök először 1389-ben foglalták el, másodjára a magyarok számára végzetes várnai csata során 1444-ben.

Egy legenda szerint amikor II. Murád szultán a magyarok ellen vonult, megfogadta, ha legyőzi őket, akkor birodalma fővárosában húsz dzsámit emel. A várnai csata sikere után azonban rájött, hogy vagyona nem elég ehhez, így helyettük felépítette Bursa mai egyik fő látványosságát, a húszkupolás Ulu Dzsámit, amit a híres szúfi szent, Somuncu baba avatott fel.

Az Oszmán Birodalom fennállása során a város elsősorban a krími háború alatt tett szert nagyobb jelentőségre. Az oroszok 1773-ban és 1828-ban is megostromolták. 1878-ban a bolgárok birtokolták, majd amikor román kézre került, hanyatlásnak indult.

Várna látnivalói, nevezetességei

Várna legfontosabb körútját I. Ulászlóról nevezték el (Bulevard Vladislav Varnenchik), második legnagyobb körútja pedig Hunyadi János (Bulevard Yan Hunyad) nevét viseli.

Várna sétáló utcás belvárosában egész évben zajlik az élet: a látogatókat impozáns bizánci stílusú templom, szökőkutak, éttermek és kávézók várják. A fákkal benőtt tengerparti kert felüdülést nyújt a hőség elől, a bárok és pubok pedig a partvidék legvonzóbb éjszakai életével csábítanak.

Ulászló emlékmúzeum

1444-ben itt zajlott az I. Ulászló magyar-lengyel király és Hunyadi János hadainak vereségével és a király halálával végződő várnai csata. Az Ulászló emlékmauzóleumban felelevenednek a csata történései, a kertjében Hunyadi János szobra emlékeztet a vesztes csatára.

Várna

Várna

Ulászló jelképes sírja.

Várna

Régészeti Múzeum

A Régészeti Múzeumban százezernél is több Várnában és környékén talált ókori lelet látható.

Aquarium és delfinárium

Esős napon az aquarium és delfinárium kínál kellemes időtöltést.

Várna

Sétáló utca

Sétáló utcáján színes házak, üzletek és szökőkutak gondoskodnak az idő kellemes eltöltéséről.

Várna

Várna

Várna

Várna

Várna

Mária mennybemenetele-székesegyház

Az ortodox katedrális őse a 15. században épült, a 17. században bővítették kiMária mennybemenetele-székesegyház a szófiai Aleszandar Nevszki-székesegyház után a második legnagyobb bulgáriai keresztény templom a török elleni felszabadítási harcokban elesett orosz katonák emlékére épült. Az 1880-ban, a Szent Cirill és Method téren elkezdett katedrális építésének költségeit a várnai polgárok fedezték. Aranyozott hat hagymakupolájával nagyon hasonlít a szentpétervári katedrálishoz, amely alapján építették, tervezője Maas orosz építész volt.

Az ortodox katedrális hat rézkupolája Várna fontos jelképe.

Várna

A templom belül is impozáns, számos freskó díszíti. Az 1960-ban készült ólomüvegablakok is lenyűgöző látványt nyújtanak.

Várna

Várna

Várna

Várna

Várna

Sztojan Bacsvarov Drámai Színház

Operaház

A sétáló utca elején áll a Sztojan Bacsvarov Drámai Színház és Várnai Operaház impozáns épülete.

Város központjában található a fő sétáló utca a Knyaz Boris I., amin végig sétálva a Slivnitsa útra kerülünk. Innen már láthatjuk a tengerparti Primorszko Parkot.

Római terma

A Várna délkeleti részén található volt római fürdő jól fennmaradt romjai Európa 3. legnagyobb római fürdőromjai. A terma valószínűleg a Kr. u. 2.-3. század környékén épült, majd egy évszázaddal később elhagyatottá vált.

Euxinográd palota és kertje

Várnától 8 km-re fekszik az Euxinográd palota, amit Viktor Rumpelmayer, egy osztrák építész tervezett 1882-ben, s aminek a stílusa a francia kastélyok hangulatát idézi. Az épület elődje egy kolostorépület volt, ezt I. Ferdinánd építette át, így kapta mai formáját.

Három szintje van, bútorai mahagóniból és diófából készültek. Trtozik hozzá egy szőlőskert és egy borospince is. Az innen származó 12 féle menőségi fehérbor, illetve a 7 féle brandy Bulgária legjobb italai közé tartozik.

Az Euxinográd palota csodálatos kertjében közel 300 növényfaj található Ázsiából, Dél-Amerikából, Dél-Franciaországból és Észak-Afrikából. Az 1890 óta gondozott kertben jól megfigyelhető az angol és a francia kertépítészeti stílusok keveredése. A parkban egy kis folyó, tó, bronzszobrok, egy beton- és egy vashíd is megtalálható.

Itt kiáltották ki az egyesített Bulgáriát 1885-ben.

Tengerparti Park

Közvetlenül a strand mellett található a Tengerpari Par, Bulgária egyik legnagyobb és leglátogatottabb közparkja. A 19. században csak egy üres mező állt itt, 1862-ben kezdtek kialakítani itt egy parkot, amit 18881-ben nagyobb városi parkká alakítottak.

A Tengerperti Park látnivalói közé tartozika Delfinárium, az Állatkert, az Obszervatórium, a Planetárium és a Tengerészeti Múzeum.

Várna fesztiváljai

Júniusban rendezik a Várnai nyár nevű eseményt, amely Bulgária első számú nemzetközi kortárs színházművészeti fesztiválja. Júliusban Nemzetközi Zenei Fesztivál és Nemzetközi Balettverseny, augusztusban Dzsesszfesztivál szórakoztatja az Aranypartra látogatókat. 2017-ben a Várna volt az European Youth Capital, azaz Európa Ifjúsági Fővásora.

Szintén elérhető közelségben van a rejtélyes kőerdő és a sziklába vájt barlanglakásokat rejtő Aladzsa kolostor.

További olvasnivalók Bulgáriából

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük