Járd be Magyarországot vármegye- és országbérletekkel!

2023. május elsejétől utazhatunk vármegye- és országbérletekkel, amelyeket a napi munkába vagy iskolába ingázáson túl turisztikai célra is használhatunk. Vajon kinek és mikor érdemes megvenni őket? Ennek is utána jártam, hogy minél többen ismerjék és igénybe vegyék az igen kedvezményes utazási lehetőséget. Hisz a vármegye- és országbérlet vásárlásával olcsóbbá válhat hazánk rengeteg szépségének felfedezése is.

vonat

Mi a vármegyebérlet és az országbérlet?

MÁV–Volán-csoport 2023. május elsejétől vezeti be a két új bérlettípust. A 30 napig érvényes bérletekkel korlátlanul utazhatunk az adott vármegyében vagy országbérlettel az egész országban helyközi buszokon és vonatokon egyaránt.

A teljesárú vármegyebérlet 9450 forint, a tanulók és fogyatékkal élők számára elérhető vármegyebérlet 945 forint.

A teljesárú országbérlet kér vármegyebérlet árával megegyező, azaz 18.900 forint, a tanulók és fogyatékkal élők számára elérhető országbérlet 1890 forint. A diákok új bérletei már nemcsak az állandó lakóhelyük és az oktatási intézményük közötti utazáshoz használhatók, hanem korlátozás nélkül az adott vármegyében vagy az egész országban.

A vármegyebérlet fő előnye a kedvező ára mellett, hogy egyszerűen lehet használni, csak a vármegyehatárokat kell ismerni hozzá.

A bérletek csak másodosztályon és nem feláras vonatokon használhatók. A vármegyebérlet és az országbérlet a feláras kocsikban/vonatokon (pl. IC) még a szükséges felár (pótjegy, helyjegy) megfizetésével sem használható utazásra. Az olyan vonatokon, amelyek feláras és nem feláras kocsikkal is közlekednek, a nem feláras kocsikban az új bérlettípussal is lehet utazni.

A két új bérlettípus nem érvényes a helyi (városi) járatokon, viszont a helyközi (távolsági) buszokra és a vasúti járatokra a városhatáron belül is felszállhatunk velük anélkül, külön jegyet vagy bérletet kellene váltanunk.

Budapesten viszont továbbra is a Budapest bérlet érvényes minden vonaton, helyközi buszon és HÉV-en is.

Mind a vármegyebérlet, mind az országbérlet egy személyre szól, nem átruházható. A bérletek használatához nincs szükség bérletigazolványra, a jogosultságot személyi iratokkal lehet igazolni. A vásárlásnál meg kell adni a bérletet használni kívánó személy személyazonosításra alkalmas igazolványának (útlevél, személyazonosító igazolvány, vezetői engedély, diákok esetében diákigazolvány) számát.

Az új bérletípusok bevezetése nem érinti a régi bérleteket, azok továbbra is fennmaradnak és megvásárolhatók.

Az hivatalos tájékoztató oldalon minden megtudható az új bérlettípusok előnyeiről és használati feltételeiről.

Hol lehet megvenni a vármegye- és országbérletet?

A vármegye- és országbérlet a jegypénztárakban és applikációban is megvásárolhatóak.

Legegyszerűbben az okos telefonra ingyenesen letölthető MÁV applikáción keresztül vásárolható meg az országbérlet. Itt csupán az első bérlet vásárlásakor kell megadni az utazó személyi adatait. A következő vásárlásnál erre már nem lesz szükség. Az applikációban csak saját részre vásárolható bérlet.

Tekintettel arra, hogy a bérletek személyre szólnak, a jegypénztáras vásárlásnál meg kell adni a bérlet tulajdonosának személyes adatait. Jegypénztárban más személy részére is vásárolhatunk kedvezményes bérletet, ha meg tudjuk adni annak személyi adatait.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük