Varázslatos elhagyott halászfalu a kínai Gouqi-sziget büszkesége

Gouqi-sziget az egyik legismertebb és legzöldebb sziget Kínában. A kínai zöld sziget csupa zöld színét annak köszönheti, hogy elnéptelenedett. Az egykori halászfalut egy jobb élet reményében minden lakója elhagyta. A természet pedig élt a visszakapott lehetőséggel, a növények átvették az uralmat, minden zöldell és virul. Nézd meg videón, milyen csodálatos a növényekkel benőtt falu!

Gouqi-sziget elhagyott halászfaluja

Kínai zöld sziget

Gouqi-sziget (枸杞岛)  ína legnagyobb szigetcsoportjának, a 400 szigetből álló Shengsi szigetcsoportnak a része. A Kelet-kínai-tengeren, Sanghajtól délkeletre és Hangcsoutól keletre található. A „Gouqi” név a rajta növő Gouqi (Goji) növény nevéből származik.

A sziget körül számos kisváros található. A turizmus központja DaWang Beach, a sziget keleti részén fekvő strand. Bár itt is csak néhány szállodát találunk, a strandon csak néhány méterre lehet beúszni a vízbe. Ráadásul minden nap 17:00-kor bezárják.

Gouqi másik vonzereje az elhagyott halászfalvak, amelyek a sziget körül találhatók. Ezek közül a leghíresebb az északkeleti.

A régió egyben Kína legnagyobb halászati központja. A sziget évszázadokig több száz család megélhetését szolgálta. A gazdasági problémák arra késztették a halászokat, hogy lakhelyüket hátrahagyva, iparilag fejlettebb városokba költözzenek.

A sziget nevét is adó goji bogyókat nyár végén szedhetjük. Sokan horgászni járnak ide. A halászok hagyományos horgászásra viszik a turistákat az öböl torkolatánál, amolyan az „Öreg halász és a tenger” stílusban. Csak egy zsinór és horog/csali és a saját kezed áll rendelkezésre a halászatra. A „szakértők” szerint elég szórakoztató kézzel horgászni, és sokkal könnyebben érezni, ha harap a hal. Túl nagy fogásra nem igen lehet számítani, a sziget körül csupán kis tigrishalak és guppik úszkálnak némi eleségre várva.

Az elhagyott halászfalu ma a turisták kedvelt célpontja. Nem is csodálom, én is szívesen el mélázgatnék itt és felfedezném minden zegzugát.

A sziget megkerüléséhez taxit kell fogadni, nincsen tömegközlekedés. A szigeten kerékpározni is lehet, bár nem túl könnyű pálya a meredek és veszélyes aszfaltozott utakon. A sofőrök életveszélyesen gyorsan hajtanak a keskeny utakon.

Gouqi-sziget elhagyott halászfaluja – videó

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük