Várakozók szoborcsoport: az óbudai esernyős hölgyek titka

Tudod kik azok az óbudai esernyős hölgyek? Eszedbe jutott már a kérdés, hogy vajon mire vagy kire várakoznak? És azt tudod, hogy Varga Imre szoborcsoportjának eredeti neve Várakozók és több másolat is készült belőle? Most elárulom Óbuda legismertebb szoboregyüttesének titkát.

Várakozók szoborcsoport – esernyős hölgyek

Óbudán a Fő tér és Laktanya utca találkozásánál 1986 óta álldogál négy életnagyságú esernyős nő szobra, ami mára már kultikus hellyé várt. Varga Imre alkotása a Várakozók nevet viseli, de gyakran csak esernyős nők, esernyős hölgyek vagy egyszerűen esernyősök néven említik. A Várakozóktól pár sarokra, a Laktanya utca 7. szám alatt látható Varga Imre állandó kiállítása.

Turisták körében is igen kedveltek az esernyősök, szinte nem lehet úgy fotót készíteni, hogy ne legyen egy szelfiző vagy fényképezéshez modellt álló ember képben. Nekem se sikerült…

Adventi időszakban szépen kivilágítják a környékét. Mostani bejegyzésem az adventi fények Óbudán bejegyzésemhez érkezett hozzászólásnak köszönhető.

adventi fények Óbudán - esernyősök

Csizmásné Varga Judit: „Ezt lehet hogy nem sokan tudják: A nevét a hely a Fő tér melletti Laktanya utca bejáratánál található szoborcsoportról kapta, ami Varga Imre munkája és 1986 óta áll ott. A négy, esernyővel a kezében álldogáló női alak eredetileg a Várakozók nevet viseli, ám a környékbeliek inkább Esernyősnek nevezik őket. Bizarr érdekesség, hogy a szoborcsoport közkedvelt fotózkodós helye a menyasszonyoknak, miközben az párizsi utcalányokat ábrázol. Azért lett a hely névadója, mert míg a Várakozók fontos találkozási pont Óbudán, az Esernyős is ebbe az irányba halad, a térrel egyetemben.”

Judit hozzászólása még kíváncsibbá tett és elkezdtem kutakodni az interneten. Így találtam rá az alkotó, Varga Imre szavaira.

„Ahogy a havas esőben megláttam azokat a szerencsétlen lánygyerekeket egy szál neccharisnyában a kapu alatt várakozni, a vadidegen kuncsaftra, szörnyen szégyelltem magam. Aztán mikor hazajöttem, elkészítettem ezt a négy prostituált figurát, akik a hónuk alatt kistáskával állnak az esőben, a kuncsaftra várva.

Az első figura francia, a baloldali magyar, van egy angol és egy német. Előzetesen egyeztettem a Budapest Galériával, de aztán a tanácselnök közölte, hogy Magyarországon nem csinálunk kurváknak emlékművet. Megmagyaráztam neki, hogy ezen a környéken lakott és töltötte idejét Krúdy Gyula, és ő bizony írt a kurvákról néhány novellát…”

Kiss P Dóra csodálatos fotóval illusztrálta, hogy az esernyő fontos használati tárgyunk.

„Indokolt az esernyő esőben.

Varga Imre Várakozók szoborcsoport, esernyősök

Várakozók másolatok

Az Óbudai Várakozók szoborcsoport másolata Varga Imre szülővárosában, Siófok főterén 2003 óta látható. A víztorony melletti parkban, a művelődési házzal szemben álló esernyősök nem pontos mása a budapestinek, a szobrok egymáshoz képesti kis helyzetváltoztatással láthatók.

Kevésbé ismert, hogy egy kétalakos változat 1992-ben Los Angelesben is köztérre került.

Nagyon köszönöm Juditnak és Dórának a gondolatokat és a fotót.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük