A Valley Gardens varázsa a Windsor Great Parkban

A Windsor Great Park lenyűgöző területén fekvő Valley Gardens egy igazi ékszerdoboz, tele színpompás virágokkal, illatos fákkal és csobogó patakokkal. A 250 hektáron elterülő kert igazi paradicsom a természet szerelmeseinek, a pihenésre vágyóknak és a kalandoroknak egyaránt. A park a világ legnagyobb rhododendron gyűjteményével büszkélkedhet. Csodáld meg a rhododendronok, kaméliák, magnóliák fantasztikus pompáját!

Valley Gardens

Valley Gardens kert létrejötte

A Valley Gardens egy 220 hektáros park, a Windsor Great Park (Királyi Park) dél-keleti csücskében. Kialakítását Sir Eric Savill (kertépítő, a Királyi Kertészeti Társaság tagja) kezdte meg 1946-ban a Virginia Water tó partján lévő dimbes-dombos területen. A világ minden részéről származó egzotikus növényekkel való beültetési munkálatokat VI. György király és II. Erzsébet királynő is felügyelte.

Valley Gardens

A park májusban a legszínesebb, de az év többi hónapjában is bőven kínál látnivalót. Egész évben ingyenesen látogatható.

Valley Gardens

A Távol-Keletről származó rhododendron vagy havasszépe már évezredekkel ezelőtt is előkelő helyet foglalt el a japán és kínai császári udvarokban, majd meghódította Európát is. Az enyhe teleket, a hűvös és csapadékos tavaszt és meleg, párás nyarakat kedvelő növényből Angliában és Írországban találjuk a legszebb gyűjteményeket. Hazánkban a Jeli Arborétum májusban nyíló rhododendronjai a legismertebbek.

Valley Gardens

A kert felfedezése

A Valley Gardens bejárata a Savill Garden mellett található. A parkba belépve a látogatókat egy kanyargós ösvény fogadja, amely a kert belsejébe vezet. Az ösvény mentén gyönyörű virágágyások, buja fák és csobogó patakok sorakoznak.

Valley Gardens

A kertben számos látnivaló várja a látogatókat. A tó partján található a Queen Mary’s Garden, egy romantikus kert, tele rózsákkal és liliomokkal. A kertben található a Temple of Diana is, egy klasszikus stílusú templom, amely Diana római istennőnek van szentelve.

Valley Gardens

A Valley Gardens nem csupán a növényzet szerelmeseinek paradicsoma, de a kalandorok számára is tartogat meglepetéseket. A kertben számos ösvény vezet a domboldalon felfelé, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a parkra és a környező tájra.

Valley Gardens
Valley Gardens

A kora tavasszal virító magnóliák a hazai kiskertekben is igen kedveltek. A Szombathelyen található Kámoni Arborétumban  is igen szép magnólia gyűjteményt találunk.

Valley Gardens
Valley Gardens

A Valley Gardens látnivalói

A parkban sétálva a látogatók számos érdekes látnivalót fedezhetnek fel. A tó partján található a Frogmore House, egy gyönyörű kastély, amely Viktória királynő kedvenc rezidenciája volt. A kertben található a Royal Mausoleum is, ahol Viktória királynő és férje, Albert herceg nyugszanak.

Valley Gardens

A hideg teleink miatt a kamélia nehezen tartható a mi klímánkon, botanikus kertekben is ritkán látni.

Valley Gardens

A Valley Gardens a kulturális programok kedvelőinek is tartogat meglepetéseket. A parkban rendszeresen rendeznek koncerteket, színházi előadásokat és egyéb kulturális eseményeket.

Valley Gardens

A Valley Gardens megközelítése

A Valley Gardens a Windsor Great Park területén található. A parkba a londoni Paddington pályaudvarról vonattal, majd busszal lehet eljutni. A parkba autóval is be lehet jutni, de a parkolás korlátozott.

Valley Gardens

A díszcseresznye (Sakura) virágzáshoz hónapig tartó ünnepségsorozat társul Japánban. Hazánkban is egyre több helyen csodálhatjuk meg a kedves rózsaszín virágokat.

Tippek a kert látogatásához

  • A parkot a tavaszi és nyári hónapokban érdemes felkeresni, amikor a növényzet teljes pompájában díszeleg.
  • A parkban kényelmes cipőben érdemes sétálni, a dombos terep miatt.
  • A parkban nem árusítanak ételt és italt, ezért érdemes hozni magunkkal.
  • A parkban ingyenes wifi elérhető.

Nagyon köszönöm a fantasztikus fotókat Seregi Ildikó olvasómnak!

További olvasnivalók hasonló témában

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük