Valley Gardens botanikus kert tavaszi szépségei

A világ legnagyobb rhododendron gyűjteményével is büszkélkedő Valley Gardens a Windsor Great Park egyik legszebb botanikus kertje. A páratlan gyűjteményű, 220 hektáros parkban a tavasz a leglátványosabb időszak. Csodáld meg a rhododendronok, kaméliák, magnóliák fantasztikus pompáját!

Valley Gardens

Valley Gardens

A Valley Gardens egy 220 hektáros park, a Windsor Great Park (Királyi Park) dél-keleti csücskében. Kialakítását Sir Eric Savill (kertépítő, a Királyi Kertészeti Társaság tagja) kezdte meg 1946-ban a Virginia Water tó partján lévő dimbes-dombos területen. A világ minden részéről származó egzotikus növényekkel való beültetési munkálatokat VI. György király és II. Erzsébet királynő is felügyelte.

A park májusban a legszínesebb, de az év többi hónapjában is bőven kínál látnivalót. Egész évben ingyenesen látogatható.

A Távol-Keletről származó rhododendron vagy havasszépe már évezredekkel ezelőtt is előkelő helyet foglalt el a japán és kínai császári udvarokban, majd meghódította Európát is. Az enyhe teleket, a hűvös és csapadékos tavaszt és meleg, párás nyarakat kedvelő növényből Angliában és Írországban találjuk a legszebb gyűjteményeket. Hazánkban a Jeli Arborétum májusban nyíló rhododendronjai a legismertebbek.

Valley Gardens

Valley Gardens

Valley Gardens

Valley Gardens

Valley Gardens
Valley Gardens
Valley Gardens

A kora tavasszal virító magnóliák a hazai kiskertekben is igen kedveltek. A Szombathelyen található Kámoni Arborétumban  is igen szép magnólia gyűjteményt találunk.

Valley Gardens

Valley Gardens

A hideg teleink miatt a kamélia nehezen tartható a mi klímánkon, botanikus kertekben is ritkán látni.

Valley Gardens

Valley Gardens

Valley Gardens

Valley Gardens

A díszcseresznye (Sakura) virágzáshoz hónapig tartó ünnepségsorozat társul Japánban. Hazánkban is egyre több helyen csodálhatjuk meg a kedves rózsaszín virágokat.

Nagyon köszönöm a fantasztikus fotókat Seregi Ildikó olvasómnak!

További olvasnivalók hasonló témában

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük