Valentin-napon kezdődik a Hóvirágünnep Alcsúton

Valentin-napon, azaz február 14-én kezdődik a Hóvirágünnep az Alcsúti Arborétumban, ahol hét hóvirágfaj huszonnégy fajtájában gyönyörködhetünk. A két és fél hektáron elterülő, hazánkban egyedülálló hóvirágmező virágzása várhatóan 4-5 hétig tart. A volt Habsburg-kastély kertje naponta 10 és 17 óra között, belépőjeggyel látogatható.

hóvirágok napsütésben a Hóvirágünnepen

Valentin-napon kezdődik a Hóvirágünnep Alcsúton

Ahogy szinte minden évben, 2023-ban is Valentin-napon, azaz február 14-én kezdődik a hóvirágok nyílását köszöntő Hóvirágünnep az Alcsúti Arborétumban.

A Vértes hegység lábánál, a Vál-völgyében fekszik a 40 hektáros Alcsúti Arborétum. Óriásira nőtt idős fái és csodálatos növényei az év minden időszakában kellemes sétára csalogatnak. Február középétől a hazánkban egyedi méretű, 2 és fél hektáros hóvirágmező és ehhez kapcsolódó hóvirágünnep, nyáron a szentjánosbogarak fénytánca vonzza a legtöbb látogatót.

hóvirág élőhelyei az üde, vagy félszáraz lombos erdők, mediterrán és alhavasi cserjések, ritkábban fenyvesek. 2017-ben az Év vadvirágának választották. Magyar nevét Benkő József (1740-1814) botanikusnak köszönheti, ő nevezte el így a latinul galanthus néven ismert kis tavaszköszöntő virágot. A hóvirág 2005 óta védett növény, melynek természeti értéke 10.000 Ft, egyetlen szál letépését is pénzbírsággal büntetik.

Tavasszal a hóvirágok mellett többek közt téltemetők, a hunyorok és krókuszok köszöntik elsőként a tavaszt az Alcsúti Arborétumban.

Az arborétumot igazolvány felmutatásával diákok és nyugdíjasok kedvezményesen látogathatják. 10 főtől csoportos kedvezmény is igénybe vehető, míg például a helyi lakosok, fogyatékkal élő, stb jelképes összegű regisztrációs jeggyel léphetnek be.

Külön díj ellenében szakvezetés is kérhető, melyhez két héttel előre szükséges bejelentkezni.

Az Alcsúti Arborétumba 2016 óta már kisvasúton is eljuthatunk, sőt az arborétum közeli parkolóhelyek szűkössége miatt ajánlott is azzal érkezni.

Hóvirágünnephez kapcsolódó olvasnivalók

Vál-völgyi kisvasút

A felcsúti kisvasút igen megosztja a közvéleményt. 2016. május elsején tízkor indult az első menetrend szerinti vonat a Vál-völgyi kisvasúton, mai napig igen kevesen használják. A felcsúti Puskás Akadémia és az Alcsúti Arborétum között közlekedő szerelvény egyik vagonja luxus kivitelben készült és akár üzleti tárgyalások megtartására is alkalmas.

Alcsútdobozi kastély

Az alcsútdobozi Habsburg-kastély épülete ma már csak árnyéka egykori önmagának. Napjainkra csak a főhomlokzat egy része áll. Parkja azonban igen népszerű: az Alcsúti Arborétumként funkcionál.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük