Vad Magyarország – csodálatos természetvideó

Mindig is tudtam, hogy hazánk csodálatos természeti értékekben is bővelkedik, többre már személyesen is rácsodálkoztam. Amikor rátaláltam a Vad Magyarország – A vizek birodalma természetfilmre, rögtön úgy éreztem, ezt a csodát világgá kell kürtölni. Ezt minden magyar embernek látni kell és tenni kell azért, hogy hattárinkon túl is megismerjék, mi csoda természeti  kincsekkel büszkélkedhetünk itt a Kárpát-medencében.

Vad Magyarország - A vizek birodalma

A Vad Magyarország – A vizek birodalma videó márciusban igen aktuális. Harmadikán a vadvilág napját, míg 22-én a vizek világnapját ünnepeljük.

Vadvilág napja – március 3

2013 óta az ENSZ kezdeményezésére március 3-a Vadvilág világnapja. Ekkor ünnepeljük Földünk vadon élő növény- és állatvilágának sokszínűségét, gazdasági, tudományos, etikai és esztétikai értékét.

Magyarország vadvilága

Magyarország természeti értékekben igen gazdag, európai viszonylatban is az élmezőnyben található. Az ország területének több mint 22%-a áll európai vagy hazai természetvédelmi oltalom alatt. Kb. 2200 magasabb rendű (edényes) növény- és 42 000 állatfajjal él hazánkban, melyek közül 1901 faj védett és további 273 faj fokozottan védett. Mellettük 58 gomba és 17 zuzmófaj is természetvédelmi oltalom alatt áll.

Víz világnapja – március 22 

A Víz világnapjának március 22-i megünneplését az ENSZ 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. Célja, hogy felhívja a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz fontosságára. Világviszonylatban is fontos foglalkozni a témával, mert néhány évtizeden belül globális problémává válhat a vízkészletek szűkössége a népesség növekedése, az éghajlatváltozás miatt.

Magyaroszág vizei

Magyarország vizekben igen gazdag, itt található Európa egyik legnagyobb édesvíz készlete. Már az ókori rómaiak is a vizek országának nevezték a Kárpát-medence területét. 

A vizeink jelentős része külföldről érkezik a folyóinkon keresztül, csak a töredéke hullik le csapadék formájában. Hazánk földalatti vízkészlete rendkívül gazdag termál-, ásvány- és gyógyvizekben egyaránt. Budapest a világ egyetlen fővárosa, amely felszíne alatt jelentős mennyiségű termálvíz található.

Vad Magyarország – A vizek birodalma csodálatos természetvideó

A Vad Magyarország film 2011-es bemutatásakor évtizedek után az első nagyszabású, Magyarország élővilágáról forgatott természetfilm volt. Az alkotója, Török Zoltán  húsz helyszínen, másfél éven át forgatott, hogy kitűnő minőségben és látványosan mutassa be a különleges világot. Szürkemarhák, balinok, vidrák, kacsák táncoló szarvasok élete villan fel egy rétisas-fészekalj sorsán keresztül, festői képeken, HD-minőségben.

Itt már kevés a szó, ezt a videót látni kell.

További olvasnivalók vizeinkről

Magyarország világszerte ismert gyógyvizeiről, ezek turisztikai szerepe is jelentős. Hazánk területének 80%-a alatt található termál-, illetve gyógyvíz. Termálvízkészletünket tekintve Japán, Izland, Olaszország, és Franciaország után az ötödikek vagyunk a világon. Mi a termál-víz, gyógyvíz és hol találhatók gyógyvizek Magyarországon? Ezekre a kérdésekre kerestem ma választ.

Termál-, ásvány- és gyógyvizek Magyarországon

Magyarország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja, a Tisza-tó mindössze négy évtizedes múltra tekint vissza. Kiváló természeti adottságainak, kialakult ökológiájának köszönhetően családi kikapcsolódások ideális helyszíne. Vadvízi világa gyalog, kerékpárral, lóháton és csónakkal is bejárható.

Tisza-tó: víztározóból lett hazánk legnagyobb mesterséges tava

Mátrafüred szomszédságában az 1960-as évektől népszerű kirándulóhely Sástó. A fúrótoronyból lett kilátóból a tájon végigtekintve mindig új és új arcát mutatja. Itt találhatjuk az ország legmagasabban fekvő (520 m) csónakázásra és horgászásra alkalmas tavát is.

Sástó, hazánk legmagasabban fekvő tava

A Kis-Balaton csodálatos természeti környezete annyira elbűvölte Fekete Istvánt, hogy megírta a nagy sikerű Tüskevár című regényét, amit később meg is filmesítettek. A természetvédelmi terület egyre szépül, mind több mód is kínálkozik arra, hogy megismerkedjünk a Kis-Balaton történetével és gazdag madárvilágával. Ezek a Kis-Balaton látnivalói! 

Kis-Balaton, ami Fekete Istvánt is megihlette

8 eldugott vagy kevésbé ismert, ugyanakkor nagyon bájos magyar tó megismerésére és felfedezésére hívlak.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük