Váci múmiák – Memento Mori kiállítás

Pest megye, de valószínűleg az egész ország legbizarrabb látnivalója a váci Fehérek templomának 1994-es felújítása során megtalált mumifikálódott testeket bemutató Váci múmiák – Memento Mori kiállítás. Jelentőségét mutatja, hogy az egész világon ritkaságszámba megy, hogy egy helyen ennyi természetesen mumifikálódott holttest maradjon meg.

A Fehérek templomát a Domonkos rendi szerzetesek építették 1699-ben. A templomhoz két kripta tartozott, amelyekbe 1731-1808 között temették a tehetősebb polgárokat és egyházi személyiségeket. A kriptát kezdetben csak a fehér kámzsát viselő domonkosok (innen a templom neve) használták, de 1731-től világi polgárokat is temettek bele. Mária Terézia korlátozta, majd II. József meg is tiltotta a nyitott kriptatermekbe való temetkezést. A tiltás ellenére 1808-ig még használták, majd lejáratát elfalazták, és feledésbe merült.

1994-ben a templom helyreállítási munkálatai során bukkantak a templom alatti elfalazott kripta bejáratra. A kriptából felbecsülhetetlen értékű kultúrtörténeti kincs került elő: sorban elhelyezett és egymásra helyezett díszes fakoporsóban 265 természetes úton mumifikálódott emberi maradványt, valamint további 40 személy csontmaradványát találták.

A kripta különleges mikroklímájának köszönhetően a holttestek többsége mumifikálódott, és jó állapotban maradtak meg a ruházatok, szövetek is. A legtöbb koporsón feltüntették az elhunyt nevét és a halál dátumát. A kutatók ezek alapján be tudták azonosítani az eltemetett férfiak, nők és gyermekek többségét.

Váci múmiák – Memento Mori kiállítás

A leletekből összeállított kiállítást 1998-ban nyitották meg Vác legrégibb lakóházának hűvös, középkori pincéjében a Fehérek templomának közelében. A kiállítást 2016-ban felújították.

Meredek lépcsőn jutunk le a hűvös és mély pincébe, ahol a korabeli kripta képe és a beazonosított személyek névsora a legszembeötlőbb.

A kisteremben a koporsókból előkerült feszületek, rózsafüzérek kerültek bemutatásra.

A nagytermében láthatók a festett, színes felnőtt és gyermekkoporsók.

Látogatási, belépőjegy és egyéb információk a kiállítás hivatalos oldalán:

http://muzeumvac.hu/programok_allando/1/MEMENTO-MORI.html

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük