Váci múmiák – Memento Mori kiállítás

Pest megye, de valószínűleg az egész ország legbizarrabb látnivalója a váci Fehérek templomának 1994-es felújítása során megtalált mumifikálódott testeket bemutató Váci múmiák – Memento Mori kiállítás (= „Emlékezz a halálra!”). Az 1700-as évek végéről származó leletanyag jelentőségét mutatja, hogy az egész világon ritkaságszámba megy, hogy egy helyen ennyi természetesen mumifikálódott holttest maradjon meg. A felbecsülhetetlen értékű kultúrtörténeti kincs a Tragor Ignác Múzeum állandó kiállításaként látogatható. Memento Mori – A váci legenda címmel 2022-ben kalandfilm készült a múmiák megtalálásának történetéből.

Váci múmiák felfedezése

A Fehérek templomát a Domonkos rendi szerzetesek építették 1699-ben. A templomhoz két kripta tartozott, amelyekbe 1731-1808 között temették a tehetősebb polgárokat és egyházi személyiségeket. A kriptát kezdetben csak a fehér kámzsát viselő domonkosok (innen a templom neve) használták, de 1731-től világi polgárokat is temettek bele. Mária Terézia korlátozta, majd II. József meg is tiltotta a nyitott kriptatermekbe való temetkezést. A tiltás ellenére 1808-ig még használták, majd lejáratát elfalazták, és feledésbe merült.

1994-ben a templom helyreállítási munkálatai során bukkantak a templom alatti elfalazott kripta bejáratra. A kriptából felbecsülhetetlen értékű kultúrtörténeti kincs került elő: sorban elhelyezett és egymásra helyezett díszes fakoporsóban 265 természetes úton mumifikálódott emberi maradványt, valamint további 40 személy csontmaradványát találták.

A kripta különleges mikroklímájának köszönhetően a holttestek többsége mumifikálódott, és jó állapotban maradtak meg a ruházatok, szövetek is. A legtöbb koporsón feltüntették az elhunyt nevét és a halál dátumát. A kutatók ezek alapján be tudták azonosítani az eltemetett férfiak, nők és gyermekek többségét.

Váci múmiák – Memento Mori kiállítás

A leletekből összeállított kiállítást 1998-ban nyitották meg Vác legrégibb lakóházának hűvös, középkori pincéjében a Fehérek templomának közelében. A kiállítást 2016-ban felújították.

A memento mori (latin; „emlékezzél a halálra”) a középkori kereszténység egyik jelmondata, mely a halál elkerülhetetlen voltára figyelmeztet, aminek segítségével az életben történteket lehet értékelni. A 16. és 17. században népszerűek voltak a memento mori tematikájú ékszerek, melyeket koponyák, csontok, koporsók díszítettek és üzeneteket is véstek rájuk.

Meredek lépcsőn jutunk le a hűvös és mély pincébe, ahol a korabeli kripta képe és a beazonosított személyek névsora a legszembeötlőbb.

A kisteremben a koporsókból előkerült feszületek, rózsafüzérek kerültek bemutatásra.

A nagytermében láthatók a festett, színes felnőtt és gyermekkoporsók.

Látogatási, belépőjegy és egyéb információk a kiállítás hivatalos oldalán olvashatók.

Memento Mori – A váci legenda – kalandfilm

Memento Mori – A váci legenda címmel 2022-ben kalandfilm készült a múmiák megtalálásának történetéből. A film a halottak sorsát, személyes történeteit idézi fel, visszarepítve a nézőt a 18. század történelmébe. Kiss Stefán Mónika rendező-producer alkotása 2023 májusában első helyezést ért el a Savaria Filmfesztiválon.

A film története két idősíkon játszódik, 1994-ben és a 18. században mutatja be a drámai körülményeket, ami az emberek halálához vezetett. A múmiákat feltáró antropológust Trokán Nóra, segédjét pedig Kamarás Iván alakítja. Mellettük Reviczky Gábor és Adorjáni Bálint is látható a filmben.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük