Utazzunk biztonságosan! – tanácsok a feledhetetlen utazáshoz

Utazások során is az egyik legfontosabb dolog a biztonság. A személyes és tárgyi biztonság egyaránt. Többször foglalkoztam már ezzel a tárgykörrel. Most, hogy egyre többen útnak indulnak, szerintem nem árt újra áttekinteni, hogy mit érdemes tenni az utazás előtt és alatt a biztonságunk megőrzése érdekében. Ha képben vagyunk, a váratlan helyzetekre is higgadtabban reagálunk és gyorsabban tudjuk meghozni a megfelelő döntést. Egy csokorba összeszedtem, hogy mit tehetünk a biztonságos utazás érdekében.

Biztonságos utazás = feledhetetlen utazás

Az utazás tervezés komoly munka és rengeteg idő. Ha utazási irodával utazunk, ezt a terhet levaszik a vállunkról. Ha sajátmagunk végezzük, akkor nem árt alaposnak és körültekintőnek lenni. Többször írtam témában, most összefoglaltam ezeket az írásokat, remélve, hogy az itt olvasottak, téged is hozzásegítenek a problémamentes és kellemes utazásokhoz. De vajon létezik tökéletes és szenzációs utazás?

2019. július 1-től egy új uniós szabályozásnak köszönhetően bátrabban fizethetünk be utazásokra. Az uniós változásokkal a magyar jogalkotók újragondolták a vagyonbiztosítékok rendszerét. Így az utazásszervező csődje esetén nagyobb az esélyünk, hogy visszakapjuk a befizetett, de nem teljesített utazás összegét. 

Hosszabb és távolabbi utazás előtt mindig érdemes tájékozódni, mert semmi sem fontosabb, mint a biztonság. Most pedig a COVID19 árnyékában szinte kötelező. Mutatom, hol tájékozódj mielőtt külföldre indulnál!

Egyre fontosabb, hogy külföldi tartózkodás esetén képben legyünk, hogy hol, mi a helyzet a világban és hol kérhetünk segítséget, ha bajba kerültünk. 2019 decemberi óta nagyon jó segítség lehet a konzuli szolgálat ingyenesen letölthető applikációja, a Konzinfo Utazom MobilApp.

Utazni nem mindig biztonságos. Pár éve azt hittük, hogy csak háborús övezetbe utazva kell óvatosnak és felkészültnek lennünk. Az utóbbi években azonban Európa nagyvárosaiban is előfordultak terrortámadások. Veszélyes helyzetben a magyar külképviselethez fordulhatunk. De miben segíthet a konzuli szolgálat?

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya, vagy ahogy gyakran nevezik a “kék kártya” jobb, mint a semmi, de közel sem annyira jó egy külföldön történt balesetnél, mint amilyennek elsőre gondolnánk. Jobb előre tisztázni, hogy mire nyújt fedezetet valójában, mert egy nem várt helyzet miatt komoly százezrekkel vagy milliókkal többe kerülhet a nyaralás. 

Biztonságos utazás záloga az utasbiztosítás

Lehet, hogy a következő cikkel kellett volna kezdenem, de úgy éreztem, hogy logikailag inkább ide illik. 

Rögtön leszögezem, hogy semmi érdekem nem fűződik ahhoz, hogy az utasbiztosításokat propagáljam.

Az alábbi cikkben leírtam, hogy milyen váratlan esemény történt velünk egy külföldi utazás során és mi mindenben segített, hogy az utazás előtt kötöttünk utasbiztosítást.

Komoly bajba kerülhetünk és méregdrága lehet az utazás, ha nem kötöttünk előzőleg utasbiztosítást. Mi soha nem indultunk el külföldre utazási biztosítás nélkül, a jövőben pedig főleg nem fogunk. A saját magunk által megtapasztalt dolgok eléggé megtanították nekünk a leckét. Te tanuld meg az én káromból: A biztosításon ne spórolj az utazás során!

A mobiltelefon az utazásoknál is mindig velem van és van rajta néhány applikáció, amit segít, hogy jobban sikerüljön az utazás. Nemcsak a térképekre gondolok. Telepítve van például a BizHU HELP 0-24 MOBILAPPLIKÁCIÓ, ami egy komplex segélyhívó és -szolgáltató alkalmazás. Az alkalmazás magyar nyelvű és magyar fejlesztésű, így pont azt tartalmazza, amire nekünk szükségünk lehet. 

Nem kell ahhoz hatalmas távolságot megtenni, hogy utazási betegséget kapjunk. Az arra hajlamos embereknél akár egy pár kilométeres autós úton is kialakulhat. Az utazási betegség nem más, mint az egyensúly-érzékelés zavara. Elmondom, hogy veheted elejét a bajnak.

Nem jönnék zavarba, ha valaki felajánlaná, hogy pár óra múlva elvisz egy távoli utazásra. Elég is lenne az idő, hogy összekaparjam magam az ámulatból és összeszedjem az utazáshoz szükséges dolgokat. Van ugyanis egy jó kis ellenőrző listám az utazás előtt átgondolandó és végrehajtandó teedőkről. Sokkal több, mint egy csomagoló lista. Nem csak abban segít, hogy semmit ne felejtsek el bepakolni, hanem minden fontos, utazás előtti elintéznivalóra is emlékeztet.

Hosszas tervezgetés, gondos csomagolás. Végre eljött a nagy nap! Örömteli izgalommal és várakozással neki indulunk a nagy kalandnak. És aztán beüt a mennykő… Összeírtam, mire figyelj, hogy ne fenyegessen az utazási betegségek réme! 

Az SOS kézjel egy nemzetközileg már ismert és eredményesen használt segítségkérő módszer. Az egyszerű kézmozdulatokkal a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek akár némán is jelezni tudják, ha veszélyben vannak. Az Országos Rendőr-főkapitányság “Néma segélykiáltás” névvel indított kampányt, hogy minél többen megtanulják értelmezni, illetve használni az egykezes mozdulatokat. Videón is mutatom a tudnivalókat, amelyekkel akár életet is menthetsz vagy váratlan helyzetbe kerülve egyszerűen kérhetsz segítséget.

Június a legcsapadékosabb hónapunk, gyakoriak villámlással járó zivatarok is. Heves zivatar, villámlás május és szeptember között bármikor előfordul. A természeti jelenséget elkerülni nem tudjuk, viszont egy kis odafigyeléssel megelőzhetjük a baleseteket. A villámlás esetén alkalmazandó teendőket és eljárásrendet foglalja össze a villámgyorsan megtanulható villámkisokos. Ismerete és alkalmazása akár életet menthet.

Biztonságos utazást kívánok! 

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük