Ussé kastély (Chateau d’Ussé), Csipkerózsika kastélya a Loire mentén

Az Ussé kastély, a Chateau d’Ussé a sok csodálatos Loire-menti kastély közül is kiemelkedik mesebeli varázsával. Mesekedvelőknek, gyermeklelkű hölgyeknek kihagyhatatlan. A legenda szerint ez a helyszín ihlette meg Charles Perrault-t, amikor lejegyezte Csipkerózsika addig csak szájhagyomány útján terjedő meséjét.

Chateau d'Usse a Liore mentén

Chateau d’Ussé rövid története

A Loire völgyében, a Chinon erdő szélén először a 11. században emeltek egy faerődöt. A 15. században ennek hyelén kezdték el építeni a mai kastély alapjait. De díszes, meseszerű megjelenése csak az ezernyolcszázas években alakult ki.

Felicité De Duras-nak köszönhető a nyufati szárny neogótikus átalakítása és az egész épület renoválása. P 1885-ben halt meg, és a birtokot unokaüccsére, Bertrand de Blacas-ra hagyta, akinek leszármazottai 1975-ben megnyitották a műemléket a nagyközönség előtt. A család ma is itt él a kastély egyik szárnyában.

Charles Perrault, a ma ismert leghíresebb meseváltozatok szerzője gyakran vendégeskedett a kastélyban. Csipkerózsika történetének megírásakor Ussé kastélyára gondolt.

A festői megjelenéséről híres Ussé kastély a Chemin de Fer de Paris à Orléans- i francia vasúti plakátján is megjelent az 1920-as években, és egyike volt azoknak, amelyek Walt Disney-t inspirálták számos Disney-kastély létrehozásában.

Chateau d'Usse kastély

Ussé kastély látnivalói

Mielőtt elérnénk a főépületet, érdemes először a Szent Anna tiszteletére emelt kápolnát felkeresni, ahol keveredik a gótika, valamint a francia reneszánsz, és csodás szobrokat, fafaragásokat láthatunk.

A kápolna mellett találjható egy kisebb barlangrendszer, itt a legnagyobb hőségben is lehetett kicsit hűsölni és élelmiszert tárolni.

A Csipkerózsika kiállítás a legfelső emeleten vezet végig, a mese összes fontos történését bábukkal és pompás díszletek között bemutatva. A padláson a pókhálók és régi berendezési tárgyak között ott lapulnak az egymásra halmozott rokkák.

A kastély többi terme kevésbé meseszerű, de annál látványosabb. XIV. Lajos korabeli ágyak, szekrények, asztalok, őrák soarakoznak. A márvyánynak tűnő mennyezet valójában festve van.

A kastéylből kijőve, az udvar széléről nyílik a legszebb kilátás a teraszosan kialakított kertre. Itt szabályos, geometrikus formákat alkotnak a virágok, a formára nyírt fák és bokrok, valamint a győgy-és fűszernövények.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük