UNESCO világörökségi helyszínek Ausztriában

Nyugati szomszédunkban, Ausztriában nem kevesebb mint 12 hely került fel eddig az UNESCO világörökségi listájára, amelyek mindegyike külön-külön is megér egy látogatást. Emellett pedig jelenleg 10 helyszín várakozik arra, hogy kiérdemelje a rangos elismerést. Nézd meg, hol találhatók világörökségi helyszínek Ausztriában!

Hallstatt, az egyik legszebb UNESCO világörökségi helyszín Ausztriában

UNESCO világörökségi helyszínek Ausztriában

Az UNESCO világörökségi helyszínek Ausztriában igen változatosak. Bár többségüket a kultruális kategóriába sorolták történelmi emlékei maitt, többségük a természeti szépség kategóriában is bőven megállná a helyét.

A helyszínek egy részén magam is jártam már, sőt írtam is róluk. Több pedig tervben van, köztük olyanok is, amelyekről az papíralapú fotóm van, mert jó húsz évvel voltam ott utoljára.

Salzburg történelmi központja

A Salzach folyó partján fekvő Salzburg óvárosa első osztrák helyszínt, 1996-ban került fel az UNESCO listájára. Az „Észak Rómájának” is hívott város népszerűségét a környék festői szépségén túl annak is köszönheti, hogy itt született a zeneszerző zseni, Wolfgang Amadeus Mozart 1756-ban. A város gazdagságát a só, azaz a „fehér arany” nemzetközi kereskedelme alapozta meg.

A minden évszakban hangulatos város rengeteg látnivalót és kikapcsolódási lehetőséget kínál. A város templomai és tornyai fölé magasodó Hohensalzburg vára Európa egyik legnagyobb, legimpozánsabb erődje.

Egy salzburgi kiruccanás megkoronázása lehet az itáliai mintára épült, a világhírű vízijátékairól ismert Hellbrunni kastély (Schloss Hellbrunn) felkeresése. A csodálatos kastélyparkban, a világ legjobb állapotban fennmaradt késő reneszánsz szökőkútjai között sétálva az egyik ámulatból a másikba esünk. Salzburg hercegérsekeinek egykori vigalmi kastélya igazi meglepetéseket tartogat, vízijátéka garantáltan felejthetetlen élmény nyújt. A Hellbrunni kastély szépen gondozott parkja, vízi attrakciói mellett itt található a Markus Sittikus színház, a Waldems-kastély, a Salzburgi Állatkert.

Bécs óvárosa

Bécs történelmi központja a Habsburg császárok egykori székhelye. A középkori gótikus Szent István-székesegyház, a barokk korszak öröksége, élükön a Hofburggal épp úgy vonzzák a látogatókat, mint a 19. század végi Állami Operaház és a Művészettörténeti Múzeum.

A számos templom, palota és park, gazdag gyűjtemények, a kávéházak jellegzetes hangulata mind-mind hozzájárulnak egy kellemes bécsi kirándulás feledhetetlenségéhez.

Bécsi Operaház épülete

A Schönbrunni kastély és a park

Szintén 1996-ban került fel az UNESCO listára a Habsburgok nyári rezidenciája, Schönbrunn. A császári palota melléképületeivel és kiterjedt kertjeivel Európa egyik legjelentősebb kultúrtörténeti és művészeti barokk komplexuma.

A királyi palota legnagyobb része a 18. században épült. III. Károly Johann Bernhard Fischer von Erlach építészt bízta meg a feladattal. Mária Terézia a félkész épületet átalakíttatta, az eredeti épületből viszonylag kevés maradt meg.

 UNESCO világörökségi helyszínek Ausztriában: Schönbrunni kastély Bécsben,

A kastély körüli parkot már a 17. század utolsó éveiben elkezdték kialakítani. A pálmaházban Mária Terézia neveltetett egzotikus növényeket. A parkot a korai neoklasszicista kolonnád, a Gloriette zárja. Az 1752-ben alapított állatkert a világ legrégebbi állatkertje.

Baden bei Wien gyógyüdülőhely – Európa nagy fürdővárosai

Az Európa nagy fürdővárosai világörökségi helyszínhez összesen tizenegy fürdőváros tartozik, amelyek hét országban találhatók: Baden bei Wien (Ausztria), Spa (Belgium), Františkovy Lázně, Karlovy Vary és Mariánské Lázně (Csehország), Vichy (Franciaország), Bad Ems, Baden-Baden és Bad Kissingen (Németország), Montecatini Terme (Olaszország) és Bath (Egyesült Királyság). A fürdővárosok nagy ásványtartalmú és vízhozamú forrás(ok) körül épültek ki, városképüket meghatározza a 19. század elejétől fellendülő és az 1930-as évekig folyamatosan fejlődő európai fürdőkultúra.

Graz történelmi központja és az Eggenberg-kastély

Graz óvárosban több száz épületet találunk a gótika vagy a reneszánsz korából, közülük az egyik legfontosabb II. Ferdinánd császár reneszánsz mauzóleuma, amelyen már barokk stíluselemek is megfigyelhetők. A várostól három kilométerre található az Eggenberg-kastély, ami a 17. század első első harmadában épült. A kastély méretével és lenyűgöző termeivel a késő olasz reneszánsz és barokk építészet jelentős emléke, építtetője Hans Ulrich von Eggenberg herceg volt.

Graz

Az adventi időszakban minden város igyekszik valami különlegeset nyújtani, hogy odacsábítsa a turistákat. Sok mindent hallottam már, a Krampusz fesztivál, amit Grazban rendeznek, igazán meglepett. 

Bükkerdők a Kalkalpen Nemzeti Parkban

A Kalkalpen Nemzeti Park a Reichraminger Hintergebirge és a Sengsengebirge hegységek sűrűn erdős vonulatain terül el. 209 négyzetkilométeres területével Ausztria legnagyobb erdei nemzeti parkja, ennek háromnegyede vadon. A Kalkalpen Nemzeti Park több mint 5000 hektárnyi ősi bükkerdője – 10 európai ország hasonló természeti területével együtt – A Kárpátok és más európai régiók ősbükkösei címmel került fel az UNESCO világörökségi listájára.

Hallstatt-Dachstein (Salzkammergut kultúrtáj)

A festői szépségű, változatos élővilágú, 2000–3000 méteres tengerszint feletti magasságú hegyvidéki területen a bronzkortól, az i. e. 2. évezred közepétől folyamatos a sóbányászat. Központja az egyik legnépszerűbb település, Hallstatt volt, amiről egy vaskori kultúrát is elneveztek.

A Hallstatti-tó és a Dachstein hegység ölelésében terül el Ausztria egyik legismertebb városa, Hallstatt. Az UNESCO világörökségi listára is felkerült, festői környezetben fekvő város méltán büszke múltjára is. Itt található a legrégebbi ismert sóbánya, kb. 7000 évvel ezelőttről. Az őskori sóbányához tartozó gazdag vaskori temető leleteinek megtalálása után nevezték el a nyugat- és közép európai korai vaskort (Kr. e. 750-450) hallstatti kultúrának. A kelta eredetű Hallstatt név szó szerinti fordításban „só helye” jelentésű.

A világörökségi helyszínhez tartozik a város tágabb környezete is, a festői táj jelentős kulturális, természeti és építészeti emlékeivel. Beletartozik a Dachstein vonulata 2995 méter magas csúcsával.

Bad Ischl, a gyógyfürdőjéről híres város Ferenc József idején élte fénykorát. Különleges fekvésének, hangulatának és virágos tereinek köszönhetően napjainkban is sokan választják nyári kikapcsolódáshoz.

A Salzkammerguti tóvidék egyre népszerűbb a magyar turisták körében is. Kristálytiszta tavai és folyói, csodás természeti környezete és bájos települései mindent biztosítanak, ami egy felejthetetlen kikapcsolódás záloga. A Wolfgangsee a Hallstatti-tó után az egyik legnépszerűbb tó a 13 tóból álló tóvidéken.

A Salzkammerguti tóvidék és Stájerország között található közel 3000 méter magas Dachstein több kitűnő lehetőséget is kínál az örök hó birodalmának meghódítására. Ezek közül most a Dachstein függőhíd, a gleccser belsejében lévő jégpalota és a semmibe vezető lépcső felfedezésére hívlak.

Semmering-vasút

A Semmering-vasút a Semmering-hágó térségében halad, igen nehéz terepviszonyok és jelentős szintkülönbségek legyőzésével a Semmering-vasút. Megépítése a vasútépítés úttörő korszakának egyik legnagyobb teljesítménye volt. Az építkezés 1848-ban kezdődött, tégla és terméskő felhasználásával, mellőzték az acél- és vasszerkezetek alkalmazását. Legmagasabban fekvő szakasza egy 1430 méteres alagút. 15 alagútja összesen 5420, 16 viaduktja 1502 méter hosszú.

A Wachau és vidéke

Wachau a melki bencés apátságtól a Krems városáig húzódó, magas hegyekkel övezett folyó menti táj a Duna partján. A festői fekvésű, nagy múltú szőlőtermesztő táj körzetében jelentős kulturális emlékeket őrző bájos települések találhatók.

A Melki apátság, Ausztria egyik legjelentősebb barokk építménye már több mint 900 éve egyházi és kulturális központ. A 60 méteres hegy tetején álló építmény az A1-es (nyugati) autópályáról is lenyűgöző látványt nyújt.

Az Alsó-Ausztria Dürnstein elbűvölő fekvésével, gyönyörű, kék-fehér barokk templomtornyával, sziklaszirten álló romantikus várromával a Wachau jelképe. Dürnstein UNESCO világörökségi védelmet élvező látnivalói megérnek egy látogatást.

A dunai limes

A Duna több mint 450 éven át volt a Római Birodalom északi határa (akkori nevén Danubius). A katonai határvonal, azaz a limes számos őrtoronyból, légióstáborból és erődből állt. A Duna mocsaras partjait akkoriban nehéz volt bevenni, mégis 14 kilométerenként őrtornyokat, légióstáborokat és erődöket építettek a határ megerősítésére.

2021-ben a dunai limes német, osztrák és szlovák szakaszát az UNESCO világörökség részévé nyilvánították. A római kor nyomait és örökségét az osztrák Duna-régióban 22 régészeti helyszínen lehet megismerni.

A mai Ausztria területén a legrégebbi erődítmény Carnuntum volt, amely mintegy 50 000 lakosú várossá nőtte ki magát. Egyes részeit, például a római kori negyedet az elmúlt években rekonstruálták, így a látogatók átfogó betekintést nyerhetnek az akkori életbe.

Itt meg kell említenem, hogy évekig abban reménykedtünk, hogy a dunai limes magyarországi szakasza is része lesz ennek a virágörökségi területnek, azt sajnos még sem így történt.

Az UNESCO 44. ülésszakán felvették a világörökségi listára a dunai limes vonalának németországi-ausztriai-szlovákia szakaszát. A Római Birodalom határvonala, a limes egykor Nagy-Britanniától Európán át, egészen Észak-Afrikáig húzódott. Az UNESCO célja a teljes, 6000 kilométeres határvonal felvétele a világörökségek közé. Hiába a közel 20 éves előkészítő munka a 400 km-es magyar szakasz és 65 helyszíne nem került fel a listára. Hát nem az UNESCO miatt…

Fertő tavi kultúrtáj

A Fertő-táj Magyarország és Ausztria közös világörökségi helyszíne. Közép-Európa legnagyobb sztyeppés tavának kétharmada Ausztriához, többi része Magyarországhoz tartozik. Magyar oldalon a Fertő–Hanság Nemzeti Park és a fertődi Esterházy-kastély áll védelem alatt, míg osztrák oldalról több község mellett a Neusiedler és Seewinkel park tartoznak a helyszínhez.

Az enyhén sós tavat teljes partvonalán nádas veszi körül, a körülötte lévő ingovány helyenként 3 kilométer széles. A tó és a közvetlen környéke Közép-Európa legnagyobb madárrezervátuma. Számos költözőmadár fő vonulási útjában – pihenőhelyként – funkciónál. Többek között a szürke, vörös és kanalasgém, a nyári lúd, a vöcsök, a barna- és a rétihéja, a kis és a nagy kócsag fészkel itt.

Rusztot nem véletlenül tartják a gólyák városának, a gólyakelepeléstől hangos utcák szinte minden kéményén gólyacsalád fészkel tavasztól augusztus végéig.

A teljesség érdekében itt is kénytelen vagyok egy hazánkhoz kapcsolódó negatív hírt megosztani a Fertő-tó magyar oldaláról.

Ahogy egy ideje már sejteni lehetett, a Fertő tavi cölöpházak is áldozatul esnek az UNESCO világörökségi terület nagyszabású átalakításának. A Fertő-Hanság Nemzeti Parkhoz tartozó természeti környezet teljesen megváltozik majd: a nádast felváltják a térkövek. 2023 elején a helyzet siralmas: ledózerolták a cölöpökön álló házakat, a növényzetet kiirtották, a földet legyalulták, a pusztítás nyomait látni mindenhol. A Fertő tavi gigaberuházásra eddig két év alatt tízmilliárd forintot költöttek el, ebből csak a pusztításra futotta. A gazdasági válság miatt leállították az építkezést.

Cölöpépítmények az Alpokban

Az UNESCO világörökségi listájára felkerült prehisztorikus cölöpépítmények Ausztrián kívül Németországban, Franciaországban, Svájcban, Olaszországban és Szlovéniában is találhatók.

Jelentősebb cölöpépítmények a felső-ausztriai Attersee és Mondsee tavakban, valamint a karintiai Keutschachi-tóban találhatók. A cölöplakók világát információs pavilonokban mutatják be.

Az UNESCO világörökségi helyszínek Ausztriában egytől egyik szépen gondozottak és különös nagy hangsúlyt fektetnek az állagmegóvásokra és a helyszínek érdekes és informatív bemutatására.

Ausztria kvíz

További látnivalók és nevezetesség Ausztriában

 • A Duna éltető folyama: kék szalag Európa szívében + kvíz
  A Duna Európa egyik legfontosabb és legimpozánsabb folyója. Vízrajzi adottságai, történelmi jelentősége, kulturális hatása és természeti szépsége miatt kiemelkedő szerepet tölt be az érintett országok életében. A Duna nem csupán vízi út, de örök inspiráció forrás...
 • Gasztronómiai utazás Ausztriában
  A szinte végtelen számú úti cél közül kiemelkednek azok, ahová szívesen visszatérünk, bizonyára mindenki talál ilyen helyeket az utazási naplójában. Számunkra Salzburg és Tirol vidéke is ezek közé tartozik, a visszatérési vágy pedig gyakran a helyi...
 • Laxenburg-kastély és Franzensburg Schloss: császári pompa és romantikus hangulat Ausztria kincsesházában
  A Bécstől csupán 15 km-re fekvő Laxenburg-kastély és csodálatos parkja Habsburg császári család nyári rezidenciájaként szolgált. Ma Európa egyik legszebb kastélyának tartják, a kastélypark a 18. és 19. századi kertépítészet mintapéldája. A 280 hektárnyi területen három...
 • Felfedezd a Fertő-táj varázsát vonattal! – augusztus 25-ig jár a Fertő-táj vonat
  Az idén április 13 és augusztus 25 között jár Sopron és az ausztriai Neusiedl am See között a Fertő-táj vonatjárat. A vonat kényelmes és környezetbarát módja annak, hogy fedezzük fel az UNESCO világörökség részévé nyilvánított Fertő-tó...
 • Bad Ischl, a Salzkammerguti tóvidék legkedveltebb üdülőhelye
  Bad Ischl, a gyógyfürdőjéről híres város Ferenc József idején élte fénykorát. A császári villát Ferenc József és Erzsébet nászajándékul kapta Zsófia főhercegnőtől. A Salzkammerguti tóvidék területén található település hamar a császári pár kedvelt tartózkodási helye lett,...
 • Mayerlingi tragédia helyszíne, Rudolf trónörökös egykori vadászkastélya
  Mayerling és Rudolf trónörökös neve örökre összeforrt. 135 éve, 1889. január 30-án, a Habsburg-család mayerlingi vadászkastélyában hunyt el Rudolf, Sisi és Ferenc József egyetlen fia. A fiatalon, máig tisztázatlan körülmények között eltávozott Rudolt „öngyilkosságának” helyszíne ma kermelita kolostor, melyben...
 • Ezek a városok viselik az Európa Kulturális Fővárosa 2024 címet
  Gyorsan elrepült 2023, amikor többek között Veszprém és a Balaton régió volt Európa kulturális fővárosa. 2024-ben Észtország második legnagyobb városa, Tartu és a Norvégiában található Bodø mellett az ausztriai Bad Ischl, illetve a környékbeli Salzkammergut régió...
 • Hallstatt télen is varázslatos
  Bár télen inkább a meleg helyeket szeretem felkeresni, régi vágyam volt, hogy megnézzem, milyen lehet Hallstatt télen. Olvasónk most elhozta ide az élményt a meleg szobába.  A varászlatos Hallstatt télen Hallstatt télen sem alszik. Ausztria egyik leghangulatosabb...
 • Negyedszer is győzött az Advent a Bazilikánál
  Negyedik alkalommal választották meg Európa legjobb karácsonyi vásárának Az advent a baziliknál karácsonyi vásárt. A European best destinations portál által kiírt versenyben közel hatszáz ezren szavaztak a világ minden tájáról. Ahogy 2019-ben, 2021-ben, 2023-ban és 2024-ben...
 • Szívmelengető karácsonyi vásárok romantikázáshoz
  Egy karácsonyi vásárlátogatás romantikus programnak is kiváló. Persze nem a fővárosok zsúfolt és egekbe szökő áraikról ismert karácsonyi vásáraira gondolok, hanem bájos kisvárosok hangulatos rendezvényeire. A szívemnek legkedvesebb karácsonyi vásárok közül mutatok most négyet. Szívmelengető karácsonyi...
 • Leghíresebb karácsonyi vásárok Európában
  Ma már alig találni olyan várost vagy városrészt, ahol ne rendeznének ünnepváró kirakodóvásárt. A legszebb terek, a városközpontok ilyenkor még szebbé, csillogóbbá válnak. Ezek a leghíresebb karácsonyi vásárok Európában! Leghíresebb karácsonyi vásárok Európában Talán nem túlzást...
 • Bécs adventi vásárai – ezek a kedvencek
  Bécs adventi vásárait gyűjtötte egy csokorba és rangsorolta egy bécsi újság. Ki más tudná autentikusabban sorrendbe tenni a Bécsben felkeresésre ajánlott ünnepi forgatagokat? Ezek a legjobbak Bécs adventi vásárai közül. Ausztria fővárosa Európa egyik kulturális fővárosa....
 • Hangulatos karácsonyi vásárok Ausztriában
  A különleges ajándékok legjobb lelőhelyei a karácsonyi vásárok. November közepétől forralt bor, puncs, narancs, fahéj és mézeskalács illat lengi be a legtöbb város fényárban úszó, kézműves portékákkal teli főterét. Az adventi kirakodóvásárhoz gyakran zenei és egyéb...
 • Hat különleges karácsonyi vásár, ahová busszal is eljuthatunk
  Az ünnepi hangulat városnézéssel is kombinálható, érdemes télen is új helyeket felfedezni. Busszal elérhető közelségben is található több különleges karácsonyi vásár, amelyet érdemes felfedezni. Olvass tovább és tudd meg, hol találhatók különleges karácsonyi programok és ételek...
 • Különleges temetők a nagyvilágban
  Ahogy a halottakra való emlékezés módja eltérő a világ különböző pontjain, úgy a temetkezési szokásokban és a temetők kinézetében is igen nagy különbségeket találunk. Halottak napja környékén írtam már híres magyar temetőkről és európai temetői kitekintő...
 • Hallstatt, a 7000 éves gyöngyszem látnivalói
  A Hallstatti-tó és a Dachstein hegység ölelésében terül el Ausztria egyik legismertebb és legszebb kisvárosa, Hallstatt. Az UNESCO világörökségi listára is felkerült, festői környezetben fekvő város méltán büszke múltjára is. Itt található a legrégebbi ismert sóbánya,...
 • Tratzberg kastély, a késő gótika gyöngyszeme Tirolban
  A Tratzberg kastély (Schloss Tratzberg) csodálatos természeti környezetben Ausztria Tirol tartományában, az Inn folyó völgye fölé magasodik. Európa egyik legszebb késő gótikus várkastélyának tartják. A 6800 négyzetméteres várkastély Habsburg termében látható a Habsburgok családfájának legelső festett...
 • Tündérmesébe illő helyek Európában
  Léteznek olyan csodálatos helyek a nagyvilágban, amelyekről nem is hinnénk, hogy valóságosak. Képeslapon úgy mutatnak, mint egy megelevenedett mesebeli táj. Ezek némelyike nincs is olyan messze tőlünk. Európában található tündérmesébe illő helyek szubjektív válogatását hoztam. Tündérmesébe...
 • UNESCO világörökségi helyszínek Ausztriában
  Nyugati szomszédunkban, Ausztriában nem kevesebb mint 12 hely került fel eddig az UNESCO világörökségi listájára, amelyek mindegyike külön-külön is megér egy látogatást. Emellett pedig jelenleg 10 helyszín várakozik arra, hogy kiérdemelje a rangos elismerést. Nézd meg,...
 • Mariazell, ahol már 300 éve sütnek mézeskalácsot
  A magas hegyek ölelésében megbúvó meseváros, Mariazell híres zarándokhely. Kegytemplomában emléktábla emlékeztet arra, hogy egykor itt volt Mindszenty József bíboros nyughelye. A városban nagy hagyománya van a kézműveskedésnek. A híres mézeskalácsot már több mint 300 éve...
 • Legjobb szecessziós úti célok Európában
  Európa gazdag és változatos építészeti örökségének fontos része a szecesszió korsza. A természet, a virágok, az állatok ihlette irányzat szöges ellentétben áll a 19. századi hatalmas iparosítási törekvésekkel. A European best destination portál összegyűjtötte a legszebb...
 • Melki apátság – Ausztria legjelentősebb barokk építménye
  A Szent Benedek-rendi melki apátság (Stift Melk), Ausztria egyik legjelentősebb barokk építménye közel 1000 éve egyházi és kulturális központ. A 60 méteres hegy tetején álló építmény az A1-es (nyugati) autópályáról is lenyűgöző látványt nyújt. Melkből indulnak...
 • Hundertwasser nyomában Bécsben
  Az osztrák organikus építészet atyja, Friedensreich Hundertwasser Bécsben egyetlen épületet sem tervezett, csak – mint művész – újradizájnolta őket, ennek ellenére neve szinte összefonódott az osztrák fővároséval. Nézzük fotókon és videón is, milyen épületekkel gazdagította az...
 • Lékai vár (Lockenhaus), bájos lovagvár Burgenlandban
  Az impozáns Lékai vár (Lockenhaus, Ritterburg) Ausztria egyetlen lovagi vára. A vár kiállításaiban betekintést nyerhetünk a lovagok és a „vérgrófnő” titokzatos világába, és próbára tehetjük tehetségünket lovagként. A lékai várban él Közép-Európa egyik legnagyobb denevér kolóniája,...
 • Dürnstein látnivalói – A Wachau bájos városa
  Az Alsó-Ausztria Dürnstein elbűvölő fekvésével, gyönyörű, kék-fehér barokk templomtornyával, sziklaszirten álló romantikus várromjával az osztrák Duna-kanyar, a Wachau jelképe. Az UNESCO világörökségi védelmet élvező Wachau egyik legszebb városába érdemes Melk vagy Krems irányából hajóval érkezni, a...
 • Hundertwasser művei: extravagancia magasfokon
  A varázslatos, ugyanakkor egyértelműen felismerhető műveiről ismert Friedensreich Hundertwasser a 20. század egyik legkülönösebb képzőművésze, az osztrák organikus építészet megteremtője. Gyakran különleges, egyenes vonalakat nélkülöző épületeivel azonosítják, pedig sokkal több volt mint építész. Bécsben Hundertwasser művei...
 • Kaiserliches Jagdschloss – Eckartsau kastélya, a Habsburg-család utolsó menedéke
  Az Alsó-Ausztriában, Donau-Auen Nemzeti Park területén található Eckartsau kastélya, a Kaiserliches Jagdschloss – Eckartsau kastély szépsége okán is méltán látogatott. A 18. századi Habsburg rezidencia barokk díszítőelemekkel, gondozott parkkal, szezonális rendezvényekkel és a Habsburg-család ausztriai történetének...
 • Ausztria országleírás – hasznos tanácsok utazóknak
  Ausztria, hivatalos nevén Osztrák Köztársaság (németül Österreich) igen kedvelt úti cél a magyarok körében. A látnivalókban és nevezetességekben gazdag országban igen vonzóak a városlátogatások, az aktív turizmus és kulturális kikapcsolodási lehetőségek. Sokan egyszerűen csak vásárolni járnak...
 • Hellbrunni kastély és vízijátéka
  Egy salzburgi kiruccanás megkoronázása lehet az itáliai mintára épült, a világhírű vízijátékairól ismert Hellbrunni kastély (Schloss Hellbrunn) felkeresése. A csodálatos kastélyparkban, a világ legjobb állapotban fennmaradt késő reneszánsz szökőkútjai között sétálva az egyik ámulatból a másikba...
 • Borostyánkő, Bernstein vára: Almásy László, „Az angol beteg” vára
  A középkori eredetű Bernstein vára az ausztriai Burgerland Bernstein (Borostyánkő) nevű városában áll. Borostyánkő várában született Almásy László, akiről a hét Oscar-díjat nyert „Az angol beteg” című film címszereplőjét formázták. Almásy László, a Szahara-kutató neve a...
 • A virágos Hallstatt csodája
  A 7000 éves történelmű Hallstatt Ausztria egyik legtöbbet látogatott és fotózott települése. A meseszép környezet, a kristálytiszta vizű Hallstatti-tóban tükröződő magas hegyek látványa mindenkit elvarázsol. Minden évszakban több százezer turista érkezik a világ minden tájáról, hogy...
 • Ezek Európa legzöldebb városai
  Európa legzöldebb városai tökéletes célpontok azoknak az utazóknak, akik a városi pihenést és a természeti közeli nyaralást szeretnék kombinálni. A zöld városok közös jellemzője, hogy a szálláshelyek közelében találhatók parkok, botanikus kertek, folyók, tavak, túraútvonalak vagy...
 • 2021-ben is a miskolci lett Európa legszebb adventi villamosa!
  2021-ben ismét – immár ötödik alkalommal – a miskolci lett Európa legszebb adventi villamosa. A MHD86 nevű cseh közlekedési magazin által meghirdetett nemzetközi szavazáson 24 európai város ünnepi díszbe öltözött villamos versenyzett. A budapesti villamos az...
 • A Császárváros, Bad Ischl csodálatos virágai
  Bad Ischl egy bájos kisváros Felső-Ausztriában, a Salzkammerguti tóvidéken. A gyógyfürdőjéről is ismert üdülőváros Ferenc József és Erzsébet királyné (Sisi) kedvelt tartózkodási helye volt, ezért „Császárvárosként” (Kaiserstadt) is emlegetik. Főbb látnivalói után most Bad Ischl virágai...
 • Virágos hegyi barangolás Karintiában
  Karintia, Ausztria legdélibb tartománya büszkén viseli az osztrák Alpok virágos kertje megnevezést. Legismertebb, legkedveltebb látnivalói a nagy tavak, élükön a Wörthi-tóval (Wörthersee), de a hegyek és az alpesi tájak is igen kedvelt pihenőhelyek. A Nochberge Nemzeti...
 • Magyarországi helyek nélkül került fel a Dunai Limes az UNESCO listára
  Az UNESCO 44. ülésszakán felvették a világörökségi listára a dunai limes vonalának németországi-ausztriai-szlovákia szakaszát. A Római Birodalom határvonala, a limes egykor Nagy-Britanniától Európán át, egészen Észak-Afrikáig húzódott. Az UNESCO célja a teljes, 6000 kilométeres határvonal felvétele...
 • Minimundus, Klagenfurt miniparkja
  Az ausztriai Klagenfurt legnagyobb látnivalója a Minimundus. Az igényesen kialakított makettparkban egy nap alatt körbejárhatod a földet, hisz a világ minden tájáról megtalálható itt a leghíresebb épületek kicsinyített mása. A közel 150 makettnek mintegy egyharmada osztrák,...
 • Doblhoffpark: Baden bei Wien csodálatos rózsakertje
  Az alsó-ausztriai Baden bei Wienben, a Habsburg idők legdivatosabb fürdővárosában található Ausztria legnagyobb rózsakertje. A 8 hektáros Doblhoffparkban 1960-ban alakították ki a rozáriumot. A több mint 800 rózsafajta és több mint 30 ezer rózsabokor között tett...
 • Thalberg vára, amit magyar betörések ellen építettek
  Thalberg vára az ausztriai Dechantskirchenben található. 1171-1180 körül a stájer herceg építette a magyar betörések elleni védelemként. Az évszázadok során állapota angyon leromlott, csak a 20. század elején állítták helyre. Ma magánkézben van, csak kívülről tekinthető...
 • Mauthauseni koncentrációs tábor
  Mauthauseni koncentrációs tábor a felső-ausztriai Mauthausen városa közelében működött 1938 és 1945 között. Az ez idő alatt itt fogvatartott 200.000 ember közel fele már soha nem térhetett vissza szeretteihez. A Mártíremlékű magyar felirata is jelzi, hogy...
 • Ilyen a turisták nélküli Hallstatt – videó
  A világ legszebb falujának tartott Hallstatt lakói fellélegeztek az utóbbi egy évben. A korábban minden évszakban turistáktól zsúfolt és hangos osztrák város utcái most üresek és csendesek. Nézd meg videón, milyen most a sziklafalba épült meseváros,...
 • Gerersdorfi Szabadtéri Múzeum
  A Gerersdorfi Szabadtéri Múzeum (Németszentgróti skanzen) 1973-ban jött létre egy 18. század elejéről származó dél-burgenlandi lakóház és egy hegyi pince áttelepítésével. A kis falu ma több mint 30 kisebb-nagyobb épületet, egyebek közt lakóházat, pajtát, présházat, kovácsműhelyt,...
 • Kufstein vára, ahol magyarok is raboskodtak
  Az Ausztria Tirol tartományában található Kufstein vára (Festung Kufstein) szomorú aktualitással szolgál a magyarok számára. Az 1865-ig rettegett börtönben, a Császár-torony zord celláiban több neves magyar honfitársunk is raboskodott. A 10-es cellában a magyar állam által...
 • Fraknó vára – Burgenland egyik legismertebb jelképe
  Soprontól alig 40 km-re, a Rozália-hegység nyúlványán magasodik Fraknó vára, Burgenland egyik legismertebb jelképe. A középkori vár mai is teljes épségben áll, a 17. század eleje óta az Esterházy család tulajdona. A várnak látogatható kiállításai, kincstára,...
 • Hohensalzburg vára, a Salzburgi vár
  A bűbájos Salzburg fölé magasodva, a Mönchsberg hegyen áll a város látképét is meghatározó Hohensalzburg vára (Festung Hohensalzburg) vagy egyszerűen csak a Salzburgi vár. Közép-Európa legnagyobb, teljesen épen fennmaradt középkori várába akár gyalog, akár felvonóval is...
 • Németóvár és Szent István alapította temploma
  Az ausztriai Németóvár (németül: Bad Deutsch-Altenburg) csupán pár ezres lakosú település, nevezetességei azonban a magyarok számára is fontosak. A hagyomány szerint itt található a legnagyobb magyar fejedelem sírja és templomát Szent István alapította. Nézzük, melyek Németóvár...
 • Dachstein függőhíd, jégpalota és lépcső a semmibe
  A Salzkammerguti tóvidék és Stájerország között található közel 3000 méter magas Dachstein több kitűnő lehetőséget is kínál az örök hó birodalmának meghódítására. Ezek közül most a Dachstein függőhíd, a gleccser belsejében lévő jégpalota és a semmibe...
 • Wolfgangsee, a Salzkammerguti tóvidék gyöngyszeme
  A Salzkammerguti tóvidék egyre népszerűbb a magyar turisták körében is. Kristálytiszta tavai és folyói, csodás természeti környezete és bájos települései mindent biztosítanak, ami egy  felejthetetlen kikapcsolódás záloga. A Wolfgangsee a Hallstatti-tó után az egyik legnépszerűbb tó...
 • Bécsi utazás a rendszerváltás előtt – nosztalgia a retro jegyében
  Egyetértek azokkal, akik azt vallják, hogy mindig előre kell nézni, mert a múlton már úgy sem tudunk változtatni. Ugyanakkor nagyon is fontosnak tartom, hogy néha lepihenjünk egy kicsit és elmerengjünk a régmúlt emlékeiben. Ezzel nem visszasírom...
 • Csontház Hallstattban – bizarr látnivaló a festői városban
  A Hallstatti-tó partján elterülő barokk kisvárost, Hallstattot Ausztria egyik legszebb városának tartják. Az egyetlen főutcából álló település – a tó és a sziklafal közti szűk hely miatt – a szikla lábához, szorosan egymásra épült házak sorából...
 • Sankt Wolfgang (St. Wolfgang), a Wolfgangsee ékköve
  A Salzkammerguti tóvidék bővelkedik bájos kisvárosokban és látnivalókban. Sankt Wolfgang (St. Wolfgang), a Wolfgangsee partján található legfontosabb település kedvelt üdülőhely, bármelyik évszakban érdemes felkeresni.   Az ausztriai Wolfgangsee, a 70 tóból álló Salzkammerguti tóvidék egyike. A...
 • Lesz újabb magyar világörökség? – A Dunai Limes
  Jelenleg nyolc UNESCO világörökségi helyszínnel büszkélkedhet Magyarország. Hazánk 1985-ben csatlakozott az 1972-ben elfogadott Világörökség Egyezményhez. Legutóbb a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj nyert felvételt 2002-ben. De vajon lesz-e újabb és mi lesz az? Talán a Dunai Limes?...
 • Sankt Gilgen (St. Gilgen), a „Mozart Falu”
  Az ausztriai Wolfgangsee partján fekvő, 3000-es lakosú Sankt Gilgent 2005-ben „Mozart Falu”-nak nyilvánították, annak ellenére, hogy maga Mozart soha nem járt itt. De akkor mi is köti ide a zseniális zeneszerzőt? Nézzük, melyek Sankt Gilgen látnivalói! St....
 • Krampusz fesztivál Grazban
  Az adventi időszakban minden város igyekszik valami különlegeset nyújtani, hogy odacsábítsa a turistákat. Sok mindent hallottam már, a Krampusz fesztivál, amit Grazban rendeznek, igazán meglepett.  Graz Ausztria második legnépesebb városa és a második legfontosabb egyetemi városa....
 • St. Wolfgang adventi vására
  Amikor bemutattam a Wolfgangsee bűbájos  turista célpontját St. Wolfgangot, említettem, hogy a város szélén, a parkolónál van egy karácsonyi bódé, ami egész évben üzemel és apró karácsonyi ajándék- és dísztárgyakat is beszerezhetünk. Lakatár Mari olvasónknak köszönhetően,...
 • Hadres karácsonyi vására, ha valami egyedire vágysz
  Hadres karácsonyi vására igazi különlegesség. A Bécstől északra fekvő településen nem a nagyvárosok megszokott karácsonyi forgataga és fényűző csillogása vár. Egyedi hangulata, kézműves termékei és látványos felvonulása miatt megér egy kiruccanást. Na és ott a finom...
 • Honnan ered a mézeskalács? – mézeskalács története
  Nem igen találkoztam még olyannal, aki ne szerette volna a mézeskalácsot. Arról persze megoszlanak a vélemények, hogy honnan ered, melyik recept az igazi. Sőt egyesek az azonnal puhulóra, míg mások, a kemény, ropogósra esküsznek. De honnan...
 • Weihnachtsmarkt: advent a Schloss Kornberg-kastélyban
  Az osztrák Schloss Kornberg-kastély híres arról, hogy évente többször rendeznek színvonalas programokat. Novemberben és decemberben a Weihnachtsmarkt vásáron több mint 150 kézműves minősített munkái közül válogathatunk. Egresi János mutatja be ezt az adventi vásárt és a...
 • Páneurópai Piknik Emlékhely az osztrák–magyar határon
  A mai fiataloknak a vasfüggöny szó már nem sokat mond. Szerencsére. Az én korosztályom sajnos ismerte… Emlékszik még rá…. Ahogy arra is, hogy csak 3 évente utazhattunk nyugatra és ekkor is csak korlátozott valutakeret alapján válthattunk...
 • Doborján (Raiding), ahol Liszt Ferenc meglátta a napvilágot
  Doborján (Raiding) 837 lelket számláló falu Ausztriában, a magyar határ melletti Burgenland tartományban. Az egykori paraszti falucska sokat köszönhet leghíresebb szülöttjének, Liszt Ferencnek. A népszerű zeneszerző és zongoravirtuóz szülőháza és a mellette létrehozott koncertterem sok látogatót vonz a Kőszegtől...
 • Carnuntum, a római Felső-Pannónia fővárosa
  Igazi időutazásban lehet része annak, aki ellátogat a Bécstől keletre, Alsó-Ausztriában található Petronell-i Szabadtéri Múzeumba. Carnuntum, a római Felső-Pannónia egykori fővárosa visszaröpít a római polgárok mindennapjaiba és bepillantást nyerhetünk az ókori ünnepek hangulatába is.   Carnuntum 2000...
 • Schloss Hof kastély: Ausztria legnagyobb vidéki kastélya
  Schloss Hof kastély, Alsó-Ausztria gyönyörű barokk kastélya és kertje a családi kirándulások kedvelt helyszíne. A legnagyobb osztrák vidéki kastély fűszerkertet, kézműves műhelyeket és régi osztrák háziállatokat bemutató majorságot rejt. A kocsikázás, az élmény játszótér és állatkert...
 • Vorau Apátság: 900 éves kódexek a könyvtárban
  A nem rég felújított Vorau Apátság barokk temploma és a hozzátartozó csodálatos könyvtár Kelet-Stájerország top látnivalói közé tartozik. A mintegy 20 000 kötetet számláló könyvtár rokokó tárlóiban kilenc évszázad könyvritkaságait őrzik. Vorau Apátság története és látnivalói...
 • Swarovski Kristály Világ – mágikus csillogás a múzeumban
  Swarovski Kristály Világ, jó név egy múzeumnak, nem? Mágikus csillogás, több millió kristály varázslatos ragyogása, tündöklő fények játéka vár arra, aki betér az Innsbruck melletti Wattens településen a Swarovski Kristály Világ kiállítóterembe.  A Swarovski név a...

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük