UNESCO világörökségi helyszínek Ausztriában

Nyugati szomszédunkban, Ausztriában nem kevesebb mint 12 hely került fel eddig az UNESCO világörökségi listájára, amelyek mindegyike külön-külön is megér egy látogatást. Emellett pedig jelenleg 10 helyszín várakozik arra, hogy kiérdemelje a rangos elismerést. Nézd meg, hol találhatók világörökségi helyszínek Ausztriában!

Hallstatt, az egyik legszebb UNESCO világörökségi helyszín Ausztriában

UNESCO világörökségi helyszínek Ausztriában

Az UNESCO világörökségi helyszínek Ausztriában igen változatosak. Bár többségüket a kultruális kategóriába sorolták történelmi emlékei maitt, többségük a természeti szépség kategóriában is bőven megállná a helyét.

A helyszínek egy részén magam is jártam már, sőt írtam is róluk. Több pedig tervben van, köztük olyanok is, amelyekről az papíralapú fotóm van, mert jó húsz évvel voltam ott utoljára.

Salzburg történelmi központja

A Salzach folyó partján fekvő Salzburg óvárosa első osztrák helyszínt, 1996-ban került fel az UNESCO listájára. Az „Észak Rómájának” is hívott város népszerűségét a környék festői szépségén túl annak is köszönheti, hogy itt született a zeneszerző zseni, Wolfgang Amadeus Mozart 1756-ban. A város gazdagságát a só, azaz a „fehér arany” nemzetközi kereskedelme alapozta meg.

A minden évszakban hangulatos város rengeteg látnivalót és kikapcsolódási lehetőséget kínál. A város templomai és tornyai fölé magasodó Hohensalzburg vára Európa egyik legnagyobb, legimpozánsabb erődje.

Egy salzburgi kiruccanás megkoronázása lehet az itáliai mintára épült, a világhírű vízijátékairól ismert Hellbrunni kastély (Schloss Hellbrunn) felkeresése. A csodálatos kastélyparkban, a világ legjobb állapotban fennmaradt késő reneszánsz szökőkútjai között sétálva az egyik ámulatból a másikba esünk. Salzburg hercegérsekeinek egykori vigalmi kastélya igazi meglepetéseket tartogat, vízijátéka garantáltan felejthetetlen élmény nyújt. A Hellbrunni kastély szépen gondozott parkja, vízi attrakciói mellett itt található a Markus Sittikus színház, a Waldems-kastély, a Salzburgi Állatkert.

Bécs óvárosa

Bécs történelmi központja a Habsburg császárok egykori székhelye. A középkori gótikus Szent István-székesegyház, a barokk korszak öröksége, élükön a Hofburggal épp úgy vonzzák a látogatókat, mint a 19. század végi Állami Operaház és a Művészettörténeti Múzeum.

A számos templom, palota és park, gazdag gyűjtemények, a kávéházak jellegzetes hangulata mind-mind hozzájárulnak egy kellemes bécsi kirándulás feledhetetlenségéhez.

Bécsi Operaház épülete

A Schönbrunni kastély és a park

Szintén 1996-ban került fel az UNESCO listára a Habsburgok nyári rezidenciája, Schönbrunn. A császári palota melléképületeivel és kiterjedt kertjeivel Európa egyik legjelentősebb kultúrtörténeti és művészeti barokk komplexuma.

A királyi palota legnagyobb része a 18. században épült. III. Károly Johann Bernhard Fischer von Erlach építészt bízta meg a feladattal. Mária Terézia a félkész épületet átalakíttatta, az eredeti épületből viszonylag kevés maradt meg.

 UNESCO világörökségi helyszínek Ausztriában: Schönbrunni kastély Bécsben,

A kastély körüli parkot már a 17. század utolsó éveiben elkezdték kialakítani. A pálmaházban Mária Terézia neveltetett egzotikus növényeket. A parkot a korai neoklasszicista kolonnád, a Gloriette zárja. Az 1752-ben alapított állatkert a világ legrégebbi állatkertje.

Baden bei Wien gyógyüdülőhely – Európa nagy fürdővárosai

Az Európa nagy fürdővárosai világörökségi helyszínhez összesen tizenegy fürdőváros tartozik, amelyek hét országban találhatók: Baden bei Wien (Ausztria), Spa (Belgium), Františkovy Lázně, Karlovy Vary és Mariánské Lázně (Csehország), Vichy (Franciaország), Bad Ems, Baden-Baden és Bad Kissingen (Németország), Montecatini Terme (Olaszország) és Bath (Egyesült Királyság). A fürdővárosok nagy ásványtartalmú és vízhozamú forrás(ok) körül épültek ki, városképüket meghatározza a 19. század elejétől fellendülő és az 1930-as évekig folyamatosan fejlődő európai fürdőkultúra.

Graz történelmi központja és az Eggenberg-kastély

Graz óvárosban több száz épületet találunk a gótika vagy a reneszánsz korából, közülük az egyik legfontosabb II. Ferdinánd császár reneszánsz mauzóleuma, amelyen már barokk stíluselemek is megfigyelhetők. A várostól három kilométerre található az Eggenberg-kastély, ami a 17. század első első harmadában épült. A kastély méretével és lenyűgöző termeivel a késő olasz reneszánsz és barokk építészet jelentős emléke, építtetője Hans Ulrich von Eggenberg herceg volt.

Graz

Az adventi időszakban minden város igyekszik valami különlegeset nyújtani, hogy odacsábítsa a turistákat. Sok mindent hallottam már, a Krampusz fesztivál, amit Grazban rendeznek, igazán meglepett. 

Bükkerdők a Kalkalpen Nemzeti Parkban

A Kalkalpen Nemzeti Park a Reichraminger Hintergebirge és a Sengsengebirge hegységek sűrűn erdős vonulatain terül el. 209 négyzetkilométeres területével Ausztria legnagyobb erdei nemzeti parkja, ennek háromnegyede vadon. A Kalkalpen Nemzeti Park több mint 5000 hektárnyi ősi bükkerdője – 10 európai ország hasonló természeti területével együtt – A Kárpátok és más európai régiók ősbükkösei címmel került fel az UNESCO világörökségi listájára.

Hallstatt-Dachstein (Salzkammergut kultúrtáj)

A festői szépségű, változatos élővilágú, 2000–3000 méteres tengerszint feletti magasságú hegyvidéki területen a bronzkortól, az i. e. 2. évezred közepétől folyamatos a sóbányászat. Központja az egyik legnépszerűbb település, Hallstatt volt, amiről egy vaskori kultúrát is elneveztek.

A Hallstatti-tó és a Dachstein hegység ölelésében terül el Ausztria egyik legismertebb városa, Hallstatt. Az UNESCO világörökségi listára is felkerült, festői környezetben fekvő város méltán büszke múltjára is. Itt található a legrégebbi ismert sóbánya, kb. 7000 évvel ezelőttről. Az őskori sóbányához tartozó gazdag vaskori temető leleteinek megtalálása után nevezték el a nyugat- és közép európai korai vaskort (Kr. e. 750-450) hallstatti kultúrának. A kelta eredetű Hallstatt név szó szerinti fordításban „só helye” jelentésű.

A világörökségi helyszínhez tartozik a város tágabb környezete is, a festői táj jelentős kulturális, természeti és építészeti emlékeivel. Beletartozik a Dachstein vonulata 2995 méter magas csúcsával.

Bad Ischl, a gyógyfürdőjéről híres város Ferenc József idején élte fénykorát. Különleges fekvésének, hangulatának és virágos tereinek köszönhetően napjainkban is sokan választják nyári kikapcsolódáshoz.

A Salzkammerguti tóvidék egyre népszerűbb a magyar turisták körében is. Kristálytiszta tavai és folyói, csodás természeti környezete és bájos települései mindent biztosítanak, ami egy felejthetetlen kikapcsolódás záloga. A Wolfgangsee a Hallstatti-tó után az egyik legnépszerűbb tó a 13 tóból álló tóvidéken.

A Salzkammerguti tóvidék és Stájerország között található közel 3000 méter magas Dachstein több kitűnő lehetőséget is kínál az örök hó birodalmának meghódítására. Ezek közül most a Dachstein függőhíd, a gleccser belsejében lévő jégpalota és a semmibe vezető lépcső felfedezésére hívlak.

Semmering-vasút

A Semmering-vasút a Semmering-hágó térségében halad, igen nehéz terepviszonyok és jelentős szintkülönbségek legyőzésével a Semmering-vasút. Megépítése a vasútépítés úttörő korszakának egyik legnagyobb teljesítménye volt. Az építkezés 1848-ban kezdődött, tégla és terméskő felhasználásával, mellőzték az acél- és vasszerkezetek alkalmazását. Legmagasabban fekvő szakasza egy 1430 méteres alagút. 15 alagútja összesen 5420, 16 viaduktja 1502 méter hosszú.

A Wachau és vidéke

Wachau a melki bencés apátságtól a Krems városáig húzódó, magas hegyekkel övezett folyó menti táj a Duna partján. A festői fekvésű, nagy múltú szőlőtermesztő táj körzetében jelentős kulturális emlékeket őrző bájos települések találhatók.

A Melki apátság, Ausztria egyik legjelentősebb barokk építménye már több mint 900 éve egyházi és kulturális központ. A 60 méteres hegy tetején álló építmény az A1-es (nyugati) autópályáról is lenyűgöző látványt nyújt.

Az Alsó-Ausztria Dürnstein elbűvölő fekvésével, gyönyörű, kék-fehér barokk templomtornyával, sziklaszirten álló romantikus várromával a Wachau jelképe. Dürnstein UNESCO világörökségi védelmet élvező látnivalói megérnek egy látogatást.

A dunai limes

A Duna több mint 450 éven át volt a Római Birodalom északi határa (akkori nevén Danubius). A katonai határvonal, azaz a limes számos őrtoronyból, légióstáborból és erődből állt. A Duna mocsaras partjait akkoriban nehéz volt bevenni, mégis 14 kilométerenként őrtornyokat, légióstáborokat és erődöket építettek a határ megerősítésére.

2021-ben a dunai limes német, osztrák és szlovák szakaszát az UNESCO világörökség részévé nyilvánították. A római kor nyomait és örökségét az osztrák Duna-régióban 22 régészeti helyszínen lehet megismerni.

A mai Ausztria területén a legrégebbi erődítmény Carnuntum volt, amely mintegy 50 000 lakosú várossá nőtte ki magát. Egyes részeit, például a római kori negyedet az elmúlt években rekonstruálták, így a látogatók átfogó betekintést nyerhetnek az akkori életbe.

Itt meg kell említenem, hogy évekig abban reménykedtünk, hogy a dunai limes magyarországi szakasza is része lesz ennek a virágörökségi területnek, azt sajnos még sem így történt.

Az UNESCO 44. ülésszakán felvették a világörökségi listára a dunai limes vonalának németországi-ausztriai-szlovákia szakaszát. A Római Birodalom határvonala, a limes egykor Nagy-Britanniától Európán át, egészen Észak-Afrikáig húzódott. Az UNESCO célja a teljes, 6000 kilométeres határvonal felvétele a világörökségek közé. Hiába a közel 20 éves előkészítő munka a 400 km-es magyar szakasz és 65 helyszíne nem került fel a listára. Hát nem az UNESCO miatt…

Fertő tavi kultúrtáj

A Fertő-táj Magyarország és Ausztria közös világörökségi helyszíne. Közép-Európa legnagyobb sztyeppés tavának kétharmada Ausztriához, többi része Magyarországhoz tartozik. Magyar oldalon a Fertő–Hanság Nemzeti Park és a fertődi Esterházy-kastély áll védelem alatt, míg osztrák oldalról több község mellett a Neusiedler és Seewinkel park tartoznak a helyszínhez.

Az enyhén sós tavat teljes partvonalán nádas veszi körül, a körülötte lévő ingovány helyenként 3 kilométer széles. A tó és a közvetlen környéke Közép-Európa legnagyobb madárrezervátuma. Számos költözőmadár fő vonulási útjában – pihenőhelyként – funkciónál. Többek között a szürke, vörös és kanalasgém, a nyári lúd, a vöcsök, a barna- és a rétihéja, a kis és a nagy kócsag fészkel itt.

Rusztot nem véletlenül tartják a gólyák városának, a gólyakelepeléstől hangos utcák szinte minden kéményén gólyacsalád fészkel tavasztól augusztus végéig.

A teljesség érdekében itt is kénytelen vagyok egy hazánkhoz kapcsolódó negatív hírt megosztani a Fertő-tó magyar oldaláról.

Ahogy egy ideje már sejteni lehetett, a Fertő tavi cölöpházak is áldozatul esnek az UNESCO világörökségi terület nagyszabású átalakításának. A Fertő-Hanság Nemzeti Parkhoz tartozó természeti környezet teljesen megváltozik majd: a nádast felváltják a térkövek. 2023 elején a helyzet siralmas: ledózerolták a cölöpökön álló házakat, a növényzetet kiirtották, a földet legyalulták, a pusztítás nyomait látni mindenhol. A Fertő tavi gigaberuházásra eddig két év alatt tízmilliárd forintot költöttek el, ebből csak a pusztításra futotta. A gazdasági válság miatt leállították az építkezést.

Cölöpépítmények az Alpokban

Az UNESCO világörökségi listájára felkerült prehisztorikus cölöpépítmények Ausztrián kívül Németországban, Franciaországban, Svájcban, Olaszországban és Szlovéniában is találhatók.

Jelentősebb cölöpépítmények a felső-ausztriai Attersee és Mondsee tavakban, valamint a karintiai Keutschachi-tóban találhatók. A cölöplakók világát információs pavilonokban mutatják be.

Az UNESCO világörökségi helyszínek Ausztriában egytől egyik szépen gondozottak és különös nagy hangsúlyt fektetnek az állagmegóvásokra és a helyszínek érdekes és informatív bemutatására.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük