UNESCO világörökségek, a végtelen bakancslista

Nincs egyszerű dolga annak, aki elhatározza, hogy végigjárja az UNESCO világörökségek helyszíneit. Ez eddig világörökségi listára felkerült több mint 1.100 helyszínt 167 országban találjuk. Számuk ráadásul folyamatosan nő. Nem könnyű felkerülni rá, hosszú várakozás, alapos indoklás kell, és idővel még az is előfordulhat, hogy egy helyszínt megfosztanak a címtől.

Baalbek ókori temploma

UNESCO világörökségek története

UNESCO világörökségi programjának célja az emberiség kulturális és természeti örökségének védelme és nyílvántartásba vétele. Az egyezmény minden aláírója vállalja, hogy a saját területén található világörökségi helyszíneket óvja és megőrzi az utódok számára.

Az UNESCO világörökségek története egy nagyszabású nemzetközi összefogással kezdődött 1959-ben, amikor az egyiptomi kormány döntött az Asszuáni-gát és a hozzá kapcsolódó víztározó megépítéséről. A munkálatok stönkretették volna a vízzel elárasztott traüeten lévő ókori Abu Szimbel-i sziklatemplomokat. Ezért az UNESCO 1960. március 8-án világméretű kampányt indított az értékek megmentésére, bár erre sem az egyiptomi, sem a szudáni kormány nem tartott igényt.

Végül a templomcsoport – amelyet időszámításunk előtt a tizenharmadik században több évtizedig tartó munkával faragtak ki homokkőből-megmenekült. Egy magasabban fekvő területen építették fel az elemenként új helyére szállított műemlékeket. A művelet 80 millió dollárba került, az összeg felét ötven ország segítségével adták össze. A nemzetközi munkálatokban mentegy ezerhltszáz munkás vett részt. Ez volt a történelem eddigi legnagyobb mentőakciója.

Ezután újabb kampányok indultak, például a velencei lugunák megmentéséért. Végül az UNESCO kezdeményezte az emberiség értékeinek megóvását szolgáló egyezmény kidolgozását.

1965-ben Washingtonban létrehozták a Világörökségi Alapot, amely már a természeti értékekre is kiterjesztette védelmét.

Végül 1972. november16-án létrejött az UNESCO Világökségi Egyezménye, amely az emberiség közös kulturális örökségének védelmét szolgálja, anélkül, hogy megsértené az egyes államok szuverinását.

Az első világörökségi címket 1978-ban osztották ki. A tizenkét helyszín között volt Krakkó töténelmi óvárosa, a szintén lengyel wieliczkai sóbányák.

Magyar helyszín először 1987-ben került fel a listára: a budapesti Duna-parti látkép, a budai Várnegyed és az Andrássy út a 443. helyen debütált, majd Hollókő, első faluként követte a listán.

UNESCO világörökségek a napjainkban

Azóta a program világszerte elfogadottá vált, és azóta már 195 ország írta alá – legutóbb 2022-ben Tuvalu -, ezek között 28 olyat találunk, amely területén jelenleg nincs UNESCO világörökségi listára felkerült helyszín.

2023 júliusában 1 157 UNESCO világörökségi helyszín közül 900 kulturális, 218 természeti, 39 pedig vegyes jellegű. Olaszországban található a legtöbb, 58 világörökségi helyszín, Kína a második legfontosabb 56 világörökségi helyszínnel, Németország a harmadik 51-el.

2023 szeptemberében újabb 42 hellyel bővült az UNESCO világörökségi lista. Így jelenleg összesen 1199 (993 kulturális, 227 természeti, 39 vegyes) világörökségi hely van a világon. Döntöttek további, a listán már szereplő 5 helyszín bővítéséről is.

Érdekesség, hogy 2018-ba a nemzetközi program sikere ellenére az Egyesült Államok és a Izrael kilépett az UNESCO-ból, az „Izrael elleni elfogultság”-ra hivatkozva. Hebron óvárosát ugyanis Palesztina részeként vették fel a listára, holott a város egy része izraeli fennhatóság alatt áll. Hebronban található Ábrahám és leszármazottjainak sírja. Majd 2023-ban az Egyesült Állomok újra visszalépett az UNESCO-ba.

Sajnos a világörökségeket sem kímélik a polgárháborúk. Emiatt került többek közt Szírai összes UNESCO világörökségi helyszíne veszélyeztetett kategóriába. A veszélyeztetett listára azok a világörökségi helyszínek kerülnek fel, amelyek megóvásában csak kitüntetett nemzetközi segítság lehet eredményes.

Az is előfordul, hogy végleg visszavonják a világörökségi címet, ahogy az 2009-ben a drezdai Elba-völggyel történt egy autópályhíd miatt, amely tönkretette a gyönyörű tájat.

Az alábbi linken megnézheted a világörökségi listára felkerül helyszínekkel kapcsolatos információkat.

https://whc.unesco.org/en/list/stat#d1

Hasznos olvasnivalók az UNESCO világörökségekről

UNESCO világörökségek térképen

Amikor egy kiruccanást tervezek egy országba, mindig megnézem milyen helyek szerepelnek az UNESCO világörökségi listáján. Úgy gondolom, hogy amik ide felkerültek, azok valóban komoly értéket képviselnek, így vétek lenne kihagyni azokat. Mutatom, hogy én honnan szoktam tájékozódni. Itt nézhetők meg interaktív térképen a világörökségek.

Magyorországi UNESCO világörökségek

Magyarországról eddig 8 helyszín került fel az UNESCO világörökségi listájára. További 10 csodálatos helyszín pedig a világörökségi várományosi listán vár a pozitív elbírálásra. Térképen is mutatom, hogy melyek a magyar világörökségek és hol találhatók Magyarország világörökségi helyszínei.

UNESCO világörökségi várományos magyar helyszínek

Az UNESCO világörökségi listára kerülés hosszadalmas folyamat. A nemzeti jelölés után hosszú idő telik el, míg a benyújtott pályázatot kiértékeli a párizsi székhelyű bizottság és hivatalosan UNESCO védelem alá kerül az adott helyszín. Most összegyűjtöttem, mely építészeti, természeti értékek szerepelnek az UNESCO világörökségi várományos magyar helyszínek listáján.

Világörökségeken túli UNESCO programok

Szellemi és Kulturális örökségek

Az UNESCO-nak több programja is létezik, nemcsak a legismertebb világörökség. Emellett létezik Szellemi és kulturális örökség, amibe nem helyszínek, nem építmények tartoznak, hanem szokások, hagyományok, követendő értékek. Ilyen például a nápolyi pizza vagy hazánból a Mohácsi Búsójárás és a Kodály-módszer.

2023 decemberében, az UNESCO 17. ülésszakán két új magyar örökséggel bővült az UNESCO kulturális örökség listája. A magyar vonós zenekari hagyományokat önállóan, míg a lipicai lótenyésztés hagyományát hét másik országgal közösen terjesztette az UNESCO elé Magyarország.

Európai Geopark Hálózat

Az UNESCO Földtudományi Tagozata kezdeményezésre 2000-ben jött létre az Európai Geopark Hálózat (European Geoparks Network, EGN) a geológiai változatosság (geodiverzitás) védelme, geológiai örökségünk népszerűsítése és bemutatása érdekében. UNESCO Globális Geoparkok Magyarországon csupán két helyszínen találhatók. Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által alapított és fenntartott, 3244 négyzetkilométer kiterjedésű Bakony–Balaton UNESCO Geopark 2012 óta tagja a nemzetközi geopark hálózatnak. A Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark egyike a világ jelenlegi négy, határon átnyúló UNESCO Globális Geoparkjának.

Ember és Bioszféra program

Az UNESCO 1971-ben indította útjára az „Ember és Bioszféra” programot, mely a természeti környezet megóvását, valamint az ember és környezete kapcsolatának javítását tűzte ki céljául. Magyarország a kezdetektől fogva aktívan részt vesz a programban. Így nem csoda, hogy bioszféra-rezervátumok Magyarországon is kijelölésre kerültek. A hat magyar bioszféra-rezervátum csodálatos természeti és kulturális értékeivel méltó képviselője az UNESCO által kijelölt Bioszféra Rezervátumok Világhálózatának.

Hát körülbelül ennyit akartam most megmutatni, de ha tovább is olvasnál UNESCO helyszínekről, akkor ajánlom figyelmedbe az alábbi linket, ahol több mint 300 UNESCO világörökségről szóló cikket találsz:

https://kozelestavol.hu/cimke/unesco-vilagorokseg/

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük