Ukrajna földrajza – földrajz óra haladóknak – videó

A Magyarországgal szomszédos országok közül talán Ukrajna az, amelyről a legkevesebbet tudunk. Vagyis tudtunk eddig. Az utóbbi hetek szomorú eseményei miatt igen sok szó esik az egykori szovjet tagállamról. Olvasónk hívta fel a figyelmem egy érdekes és igen tartalamas videóra, amelyből megismerhető Ukrajna földrajza. Ismerjük hát meg Oroszország után Európa második legnagyobb területű államát! És nézzük meg úgy, ahogy egy darabig biztosan nem láthatjuk majd.

Kijev, Ujrajna fővárosa

Ukrajna földrajza röviden

Ukrajna (ukránul: Україна, IPA: [ukrɑˈjinɑ] Ltspkr.png kiejtése) kelet-európai állam. Keletről és északkeletről Oroszország, északnyugatról Fehéroroszország, nyugatról Lengyelország, Szlovákia és Magyarország, délnyugatról Románia és Moldova, délről pedig a Fekete-tenger és az Azovi-tenger határolja.

Oroszország után Európa második legnagyobb területű állama. 1991-ig a Szovjetunió tagállama volt.

Európa egyik legszegényebb országa, amely nagyon magas szegénységi rátával és súlyos korrupcióval küzd, azonban hatalmas termékeny mezőgazdasági területeinek köszönhetően a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre.

Egy vitatott, regionális népszavazás után Oroszország 2014-ben annektálta a Krím-félszigetet, majd az évekig tartó kelet-ukrajnai háború nyomán 2022. február 24-én háborút indított Ukrajna ellen. – olvasható a wikipédiában.

Földrajzi adatok

Lakosság száma: 41 588 354 fő
Népsűrűség: 74 fő/km²
Egy főre jutó GDP: 3 881 USD
Terület: 603 700 km²
Időzóna: Kelet-európai idő (UTC+2)

Fővárosa: Kijev é. sz. 49°, k. h. 32°
Legnagyobb város: Kijev
Államforma: köztársaság
Elnök: Volodimir Zelenszkij
Miniszterelnök: Denisz Smihal
Hivatalos nyelv: ukrán
Beszélt nyelvek: orosz
Függetlenség Szovjetuniótól kikiáltása: 1991. augusztus 24.

Az a helyzet, hogy bár magam is jártam néhány Kárpátaljai tepelülésen, például Munkácson is, eddig nem sokat írtam erről a látogatásról. Pontosabban csupán egyet, amikor is a Tiszaújlakon található Turulmadaras Rákóczi-emlékművet mutattam be.

Turulmadaras Rákóczi emlékmű Tiszaújlakon, Ukrajnában a magyra határnál

Emellett volt még egy bejegyzésem, a kettévágott faluról, Szelmencről. Szelmenc a lakói többségében magyar ajkúak, területileg mégis két másik országhoz tartoznak. Sőt mi több a falu fő utcájának egyik fele Szlovákia, míg a másik fele Ukrajna része. Szelmenc és lakói a történelem áldozatai.

Sajnos napjaink történései is szomorú tényekkel gyarapítják a történelemkönyvek lapjait.

De nézzük is a beígért érdekes és tartalmas földrajzi ismertetőt!

Ukrajna – földrajz óra haladóknak – videó

Nagyon köszönöm Kiss P. Dórának, hogy felhívta figyelmemet a videóra!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük