Újra zakatol a felújított Királyréti kisvasút

Felújítás után újra zakatol Magyarország egyik legrégebbi és legszebb erdei vasútja, a Királyréti kisvasút. 2021-ben kétmilliárd forintos kormányzati támogatásból újult meg a Királyréti Erdei Vasút és a Kemencei Erdei Múzeumvasút. További kisvasutak felújításra lehet számítani a jövőben.

Királyréti kisvasút az őszi erdőben

Felújított Királyréti kisvasút

A magyar kisvasutak egyrésze leromlott állapotú, némelyik már balesetveszéllyessé vált, ezért  felújításuk elkerülhetetlenné vált. A kormány első ütemben 10 milliárd forintot, a második ütemben 12 milliárd forintot biztosított a kisvasutak renoválására.

A Morgó-patak völgyében Kismaros és Királyrét között haladó Királyréti kisvasút az elsők között újult meg. A teljes 12 kilométeres pályaszakaszán új, korszerű beton keresztaljak kerültek a régi fa talpfák helyére, megújultak a peronok, a vízelvezető rendszer, valamint a pályaszakaszokon található hidak és a váltók is. Kismaros és Szokolya településeken a zajterhelés csökkentésére zajcsökkentő betéteket helyeztek el.

A Börzsöny leglátogatottabb részén további fejlesztések is történtek:

  • megépült a csóványosi kilátó,
  • elkészült a királyréti kiránduló központ,
  • a Toronyalja pálos emlékhely,
  • a várhegy kilátó,
  • tanösvények, parkolóhelyek, pihenőhelyek és játszóterek létesültek.

A kisvasút megközelítése

A Királyrét, a kisvasút végállomása és névadója Szokolya község része, és a Börzsöny hegyég belső részén, a Magas-Börzsöny déli lábánál fekszik. A kisvasút könnyen megközelíthető végállomása Budapesttől 50 kilométerre, a Duna balpartján fekvő Kismaros községben van.

A Királyréti kisvasút 2021. október 31-ig minden nap közekedik. A 10 fő feletti csoportos utazásokat érdemes előre bejelenteni. Ez ugyan nem azonos a helyfoglalással, így nem feltétlenül tudnak mindenki számára ülőhelyet biztosítani. Különkocsi díj megfizetésének ellenében előzetes foglalással azonban lehetőség van egy egész vagont lefoglalni.

Menetrendi és egyéb információk a hivatalos oldalon érhetők el.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük