Újra vár a Kéktúrázás napja – 2023. október 14

Az előző évek sikerei után a Magyar Természetjáró Szövetség szervezésében ismét lesz Kéktúrázás napja 2023. október 14-én szerte az országban. Az ország legnagyobb ingyenes közösségi túranapján 143 ingyenes, különböző hosszúságú és nehézségű túra vár a mozgásra vágyókra. A túrákon való részt vétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Érdemes igyekezni, mert maximum 50 fős túracsoportok indulnak, és a gyorsan telnek a helyek.

Kéktúrázás napja

Mi a kéktúra?

Az Országos Kéktúra, gyakran egyszerűen csak Kéktúra Magyarország északi tájain végighaladó, jelenleg az Írott-kőtől Hollóházáig tartó folyamatos, jelzett turistaút. Hossza 2020-ban 1168 km, amely azonban az útvonal esetenkénti módosításai miatt változhat. Az országos kék jelzés nemcsak Magyarország, de Európa első hosszútávú turistaútja is.

Az Országos Kéktúra, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúra alkotja együtt az Országos Kékkört.

Ezen a néven egyúttal jelvényszerző túramozgalom is létezik, amely a turistaút teljesítését célozza. Az Országos Kéktúra (és a hozzá kapcsolódó Gyermek Kéktúra) teljesítését a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) teljesítői jelvénnyel ismeri el. Teljesítése sem időponthoz, sem időtartamhoz nincsen kötve, és nincsen nevezési díja sem, de az igazoló füzetért fizetni kell. – írja a Wikipédia

Kéktúrázás napja 2023

A Kéktúrázás napja az ősz legnagyobb ingyenes túraeseménye a Magyar Természetjáró Szövetség szervezésében, ami az egész országot átszövi. Az Országos Kékkör teljes útvonalát szabadon választott helyszíneken, egy időben lehet majd bejárni 2023. október 14-én, szombaton. A szervezőket az MTSZ saját tagszervezetei, az állami erdőgazdaságok, a nemzetipark-igazgatóságok és a natúrparkok is segítik.

A túranap célja, hogy felhívja a figyelmet nemzeti értékünkre, a Kéktúrára, annak értékes múltjára és jelenére.

A 143 szevezett túrán 292 települést, 174 kilátópont és 307 vízfolyást érintenek. Mivel a 143 vezetett szakasz hossza 8-tól 31 kilométerig terjed, és a nehézségük is változó, az állóképességétől függetlenül mindenki megtalálhatja köztük a hozzá illőt.

A túrákra való jelentkezés ingyenes, de regisztrációhoz kötött, melyet a Kéktúrázás napja honlapján lehet megejteni a Túrák menüpontban. A regisztráció 2023 szeptember 1-án indult, így a népszerűbb túrák már beteletek, de bőven van még választási lehetőség az ország minden táján.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük