Újra látogatható a Román Csarnok a Szépművészeti Múzeumban

Három hónapnyi szünet után lekerült a zárva tábla a Szépművészeti Múzeumban egyik legdíszesebb termének ajtajáról. A Román Csarnok a júniusi viharban ázott be, amikor extrém mennyiségű eső zúdult az épületre.

Román Csarnok a budapesti Szépművészeti Múzeumban

Román Csarnok a Szépművészeti Múzeumban

A nyári beázás a Román Csarnokot és az alatt lévő műtárgyraktárt is érintette. Az ott tárolt 1500 műtárgyból 30 festmény felületét érte a befolyó víz, de szerencsére nem okozott jelentős károkat.

Az épület tetőszerkezetét azonnal kijavították, majd szeptember közepére a műtrárgyakat is helyrehozták.

A csodálatos Román Csarnokot a II. világháborús pusztítást követően több mint hetven évig nem láthatta a nagyközönség. A Szépművészeti Múzeum és benne a restaurált román Csarnok három évig tartó, 15 milliárd forintos felújítás után 2018-ban nyitotta meg kapuit. 

A múzeumot jelentős mértékben modernizálták, hatalmas LCD-fal segíti az informálódást és a  műkincsek felfedezését. A nagy érdeklődéssel várt megnyitásra egy nagyszerű Leonardo kiállítás tette fel a koronát.

Román Csarnok a budapesti Szépművészeti Múzeumban

A Szépművészeti Múzeum építésének idején a 19. században divatos volt a középkori és reneszánsz másolatgyűjtemények létrehozása. Az 1900–1906 között épült múzeum földszinti csarnokait is különböző építészeti stílusok jegyében tervezték meg. Így készült el a román stílust megidéző Román Csarnok, ahol olyan nagy méretű gipszmásolatokat tudtak bemutatni. A terem bejárata a freibergi katedrális főkapujának gipszmásolatával keretezett Aranykapu.

Román Csarnok a budapesti Szépművészeti Múzeumban

A múzeum legszebb csarnoka egy 900 négyzetméter alapterületű, középkori bazilika belső terét idéző díszes terem közel 2.500 négyzetméternyi falfestménnyel.

A hatalmas oszlopokkal és pillérekkel tagolt csarnok román stílusú belső dekorációját az épület építészei, Schickedanz Albert és Herzog Fülöp tervezhették. A rendkívül gazdag festészeti dekoráció Reissmann Károly Miksa és Glaser János festők munkái.

Amikor a második világháború alatt a csarnok megsérült, helyreállítás helyett raktárnak nevezték ki. A divatja múlt, megronálódott gipszmásolatok kerültek ide és a termet évtizdekre lezárták a látogatók elől.

Legnagyobb örömömre a 2018-as októberi múzeumi újranyitás előtt pár hónappal néhány napig megtekinthető volt a Szépművészeti Múzeum Román Csarnoka. Persez, hogy nem hagytam ki a rendkívüli lehetőséget.

Román Csarnok a budapesti Szépművészeti Múzeumban

Nagyon köszönöm a csodálatos fotókat Csanádi Józsefnek!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük