Újra láthatóak a trópusi lepkék Szegeden

Április 27-én, szombaton újra megnyitott a trópusi lepkekert az szegedi Füvészkertben. A trópusi esőerdőt idéző fóliaházban több száz Közép-Amerikából származó egzotikus pillangókat lehet megfigyelni testközelből. Ilyen csodásak a trópusi lepkék Szegeden!

trópusi lepkék Szegeden

Trópusi lepkék Szegeden

Szegedi Füvészkertet 1922-ben Győrffy István professzor alapította. A 17 hektáros kertben közel 5000 növényfajt és fajtát mutatnak be.

A híres lótuszos tavat, amely Közép-Európában egyedi méretű lótusz állománnyal büszkélkedhet, a kert fennállásának első tíz évében alakították ki. A kert a látogatók számára csak a tó és környékének betelepítése után, 1932-ben nyílt meg. Az indiai lótusz mellett tavirózsát, vízijácintot, rucaörömöt, vízisalátát, füzéres süllőhínárt, bodros békaszőlőt láthatunk a tóban. A júliusban megrendezett Lótusz napokon kulturális és gasztronómiai programokon ismerkedhetünk az indiai hagyományokkal.

Az üvegházakban közel 1200 trópusi, szubtrópusi, mediterrán és sivatagi növényfaj található. Üde, színes látványt nyújtanak a fánlakó színes orchideák, broméliák. A több mint 100 fajt illetve fajtát tartalmazó páfrány gyűjtemény az egyik leggazdagabb az országban. A közel 300 kaktusz faj közül kiemelendő a fatermetű medvetalp és oszlopkaktuszok, amik rendszeresen virágoznak és termést is érlelnek. A pozsgás növények 400 faja között legnagyobbra megnövők az agávék, de emellett az aloék, liliomfélék és kutyatejfélék is megkapó látványt nyújtanak.

Nyaranta a csodálatos lótuszvirágzás mellett most már a trópusi pillangókban is gyönyörködhetünk.

A bábszekrényben lévő bábokból folyamatosan bújnak elő a lepkék, melyek azután a lepkekert növényei között élik mindennapjaikat, az etetőknél táplálkoznak, szemet gyönyörködtetően libbennek levélről-levélre vagy éppen a látogatók ruháján, karján landolnak. A sétautat bejárva közel 20 lepkefaj, 400 színpompás, trópusi képviselőjével találkozhatnak az érdeklődők. 

trópusi lepkék Szegeden

A helyszínen rövid szakvezetést biztosítunk és információs táblák is segíti a látottak elmélyítését.

A trópusi lepkék külön belépővel látogathatók 2019. április 27. és 2019. szeptember 30 között.
Nyitva tartás: minden nap 9.00-17.45. (zárva: 12.00-13.00) 

trópusi lepkék Szegeden

Jegyárak, fotók és egyéb információk a www.fuveszkert.u-szeged.hu oldalon elérhetőek.

Lótusz virágzás a szegedi Füvészkertben – videó

Látnivalók Szeged közelében

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük