Múzeumok Éjszakája 2018 programjai

A Múzeumok Éjszakája immár 16. alkalommal kerül megrendezésre 2018. június 23-án. Hazánk legnagyobb kulturális rendezvénye az idén az „Ami összeköt: család és kultúra” mottót kapta. A család évéhez kapcsolódóan mintegy 400 intézmény csaknem 2 ezer programmal várja a családokat. A Múzeumok Éjszakája 2018 rendezvény fővárosa Pécs, szóvivője Oláh Gergő zenész, énekes lesz.

Múzeumok Éjszakája 2018

Múzeumok Éjszakája története

Múzeumok Éjszakáját – az 1999-ben indult francia példa nyomán – 2003 óta rendezik meg hazánkban. A dátuma egybe esik Szent Iván éjszakájával, amit más néven nyárközép éjszakájának is hívunk. Szent Iván éjszakájának a június 23-áról 24-ére virradó éjszakát nevezzük. A történészek a legpogányabb ünnepnek tartják, de egyházi ünnep is, mert Keresztelő János születését erre a napra teszik.

Korábban a csillagászati nyár kezdete a mai június 21 (nyári napforduló) helyett június 24-re esett, de a naptárreformok után szétvált a két ünnep. A napfordulóhoz világszerte világi és egyházi ünnepek kapcsolódnak. Az év legrövidebb éjszakája különös jelentőségű, a fény és a sötétség váltakozása egyébként is régóta mágikus eredettel bírt. A sötétség az elmúlást, a fény pedig a megújulást jelentette, az éjszaka rakott hatalmas tüzekkel igyekeztek elűzni a sötétséget.

A neves éjszakáról már Shakespeare is írt, a Szentiván éji álom című művében. Talán épp ennek is köszönhető, hogy a szerelmesek éjszakájának is tartják Szent Iván napját.

Múzeumok Éjszakája 2018 programja

A Múzeumok Éjszakájának különlegessége, hogy egy belépőjegy megvásárlásával az összes programban részt vevő intézmény látogatható. A könnyed, nyáresti kikapcsolódásra 2017-ben 400 ezren váltottak jegyet. 

A Múzeumok Éjszakája 2018 részletes programja a rendezvény hivatalos oldalán tekinthető meg.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük