Szent István park – Újlipótváros legvirágosabb köztere

Széles sétautak, árnyas fák alatt összebújó szerelmespárok, hűsítő szökőkút, önfeledten játszadozó lurkók, szuper kilátás a Margitszigetre és a budai hegyekre. Ez az idilli hely nem más, mint Budapest egyik legnépszerűbb pihenőhelye, a Duna-parti Szent István park. Újlipótváros büszkesége az évszakonként változó látványvilágú virágágyakkal várja a kikapcsolódásra vágyókat. A 33 000 m2-es zöld oázis ideális hely a kikapcsolódásra, pihenésre és a szabadban töltött időre.

Szent István park

Újlipótváros kialakulása

A Szent István park Budapest egyik legnépszerűbb pihenőhelye Budapest XIII. kerületének újlipótvárosi részén. 1950. január 1-ig Budapest V. kerületi Lipótváros északi részét nevezték Újlipótvárosnak, mivel a területet csak a 19. század végén parcellázták fel. A pesti köznyelv gyakran tréfásan „Lipóciának” nevezi.

Szent István park

A 19. század elején a terület még Pest határának beépítetlen része volt. Az ipar fejlődés hozta meg fokozatos kiépülést. Újlipótváros két legkedveltebb látnivalója a 125 éves Vígszínház és a Szent István park.

Szent István park

A park létesítése

A Fővárosi Közmunkák Tanácsa 1928-as rendeletében határozta meg a területet beépítését és a Szent István park létesítését a volt parkettagyár helyén. A Csanády utca nyugati végében a felső rakpart és a Hollán Ernő utca közötti területen elterülő parkot 1935-ben parkosították. Ekkor a Lipótvárosi park nevet kapta.

A parkkal egyidőben egységes stílusú, 5-6 emeletes, a kor modern stílusát képviselő bauhaus házakat emeltek. Itt létesültek Budapest első penthouse jellegű lakása. A Pozsonyi út és a park sarkán álló Dunapark-kávézó 1937-ben nyílt meg.

A közpark mai arculata a virágágyások gondozását végző Főkert Zrt.-nek köszönhető. A virágágyak mindig az időszaknak megfelelő növényeknek adnak otthont. Tavasszal kezdődik a krókuszokkal, nárciszokkal, tulipánokkal, nyáron pedig egynyári virágok színesítik a parkot.

Szent István park

A rózsakert növényei májusban és júniusban pompáznak a megszebben.

A park árnyékot adó fái is igen változatosak, vannak köztük hazánban nem őshonos, ritkaságnak számító egyedek is.

Szent István park látnivalói

A parkban és a környező házak falán több szobor illetve emlékmű áll. A park közepén két szökőkút található. A szabadidő aktív eltöltéséhez pingpongasztalok, sportpálya, kutyafuttató és játszótér is rendelkezésre áll.

Szent István park

Raoul Wallenberg-emlékmű

A parkban található Raoul Wallenberg svéd diplomatának állított emlékmű, aki a II. világháború idején több ezer magyar zsidó életét mentette meg. Az emlékművet 1999-ben avatták fel, és Pál Pátzay szobrászművész „Kígyóölő” című alkotásának másolata.

Játszótér

A parkban egy modern, akadálymentes játszótér is található, ahol a gyerekek kedvükre szórakozhatnak.

Sétányok és pihenőhelyek

A parkban kiépített sétányok ideálisak a sétára, kocogásra vagy kerékpározásra. Számos pad és pihenőhely is található, ahol kikapcsolódhatunk és élvezhetjük a zöld környezetet.

Duna-parti kilátás

A parkból gyönyörű kilátás nyílik a Dunára, a Margitszigetre és a budai hegyekre.

Rendezvények

A parkban gyakran tartanak koncerteket, fesztiválokat és egyéb rendezvényeket.

Szent István park látogatása

A park egész évben nyitva tart, 8 és 20 között, és a ingyenesen látogatható.

Tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető. A Margit-híd pesti hídfőjétől és a Lehel tértől is csupán párperc sétára található. De a 76-os villamos épp a park főbejárata előtt áll meg.

A Szent István Park egy gyönyörű zöld oázis Budapest szívében, amely ideális hely a kikapcsolódásra, pihenésre és a szabadban töltött időre. A parkban számos látnivaló és programlehetőség várja a látogatókat, a belépés pedig ingyenes.

Szent István videón

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük