Szent István park – Újlipótváros legvirágosabb köztere

Széles sétautak, árnyas fák alatt összebújó szerelmespárok, hűsítő szökőkút, önfeledten játszadozó lurkók, szuper kilátás a Margitszigetre és a budai hegyekre. Ez az idilli hely nem más, mint Budapest egyik legnépszerűbb pihenőhelye, a Duna-parti Szent István park. Újlipótváros büszkesége az évszakonként változó látványvilágú virágágyakkal várja a kikapcsolódásra vágyókat. 

Szent István park és virágai

Újlipótváros kialakulása

A Szent István park Budapest egyik legnépszerűbb pihenőhelye Budapest XIII. kerületének újlipótvárosi részén. 1950. január 1-ig Budapest V. kerületi Lipótváros északi részét nevezték Újlipótvárosnak, mivel a területet csak a 19. század végén parcellázták fel. A pesti köznyelv gyakran tréfásan „Lipóciának” nevezi.

A 19. század elején a terület még Pest határának beépítetlen része volt. Az ipar fejlődés hozta meg fokozatos kiépülést. Újlipótváros két legkedveltebb látnivalója a 125 éves Vígszínház és a Szent István park.

A park létesítése

A Fővárosi Közmunkák Tanácsa 1928-as rendeletében határozta meg a területet beépítését és a Szent István park létesítését a volt parkettagyár helyén. A Csanády utca nyugati végében a felső rakpart és a Hollán Ernő utca közötti területen elterülő parkot 1935-ben parkosították. Ekkor a Lipótvárosi park nevet kapta.

A parkkal egyidőben egységes stílusú, 5-6 emeletes, a kor modern stílusát képviselő bauhaus házakat emeltek. Itt létesültek Budapest első penthouse jellegű lakása. A Pozsonyi út és a park sarkán álló Dunapark-kávézó 1937-ben nyílt meg.

Szent István park és virágai

A parkban és a környező házak falán több szobor illetve emlékmű áll, köztük Raoul Wallenbergé. A svéd diplomata a második világháború éveiben Magyarországon zsidók ezreit mentette meg a deportálástól.

A park közepén szökőkút található. A szabadidő aktív eltöltéséhez pingpongasztalok, sportpálya, kutyafuttató és játszótér is rendelkezésre áll.

A nyári szezonban rendszeresen rendeznek zenei előadásokat is.

A közpark mai arculata a virágágyások gondozását végző Főkert Zrt.-nek köszönhető. A virágágyak mindig az időszaknak megfelelő növényeknek adnak otthont. Tavasszal kezdődik a krókuszokkal, nárciszokkal, tulipánokkal, nyáron pedig egynyári virágok színesítik a parkot.

A fotók a Főkert Zrt. oldaláról származnak.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük