Újabb négy értékkel bővült a Hungarikumok gyűjteménye

A Hungarikum Bizottság idei első ülésén újabb négy magyar különlegességet választott a Hungarikumok közé, amivel 75-re emelkedett kiemelt fontosságú magyar értékek száma. Az újonnan beválasztott értékek közül egy a határainkon kívülre esik. Nézzük, melyik értékkel gazdagodott a Hungarikumok gyűjteménye!

Csíksomlyói búcsú - Hungarikumok gyűjteménye

Mi a hungarikum?

A kétezres évek elején több mozgalom is indult arra, hogy a magyarság értékeit összegezzék, rendszerezzék. Széleskörű társadalmi és szakmai egyeztetések eredményeként született meg a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény. A törvény célja, hogy megfelelő jogi keretet adjon a magyarság egésze számára fontos értékek azonosításához, dokumentálásához, hozzájárulva ezzel az összegyűjtött értékek szélesebb körben való megismertetéséhez.

A hungarikum törvény megfogalmazása szerint: „hungarikum: gyűjtőfogalom, amely egységes osztályozási, besorolási és nyilvántartási rendszerben olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye.”

A hungarikummá nyilvánítás több lépcsős folyamat. A meghatározott formanyomtatvány kitöltésével bárki javasolhat értéket az alap szintű értéktárakba történő felvételre. A javasolt érték a jóváhagyást követően nemzeti értékké válik. A nemzeti értékek felterjeszthetők a Hungarikum Bizottsághoz a Magyar Értéktárban található kiemelkedő nemzeti értékek közé, ami már a hungarikummá válás előszobája. Innen újabb felterjesztéssel és jóváhagyással válhat a Hungarikumok Gyűjteményének tagjává.

Bővült a Hungarikumok gyűjteménye

A Hungarikum Bizottság 2020-as első és egyben a 25. jubileumi ülésén a tagok döntése értelmében négy értéket tartott érdemesnek a gyűjtemény gyarapítására.

Csíksomlyói pünkösdi búcsú

Hungarikummá vált a csíksomlyói pünkösdi búcsú és kegyhely, mint az összmagyarság egyik legjelentősebb vallási ünnepe, a nemzeti összetartozás jelképe. Évente több tízezrek zarándokolnak el a búcsúba, de a COVID-19 miatt az idei búcsú is elmarad.

Magyar szablyavívás hagyománya

A magyar szablyavívás hagyománya azzal érdemelte ki a megtisztelő címet, hogy ez adja a magyar kardiskola alapját.

Tiszavirág és tiszavirágzás

A tiszavirág és a tiszavirágzás, avagyis a kérészek látványos rajzása védett természeti- és tájérték, amely nem csak hazánkban, de világviszonylatot tekintve is egyedülálló. Tiszavirágzás megtekintéséhez a Tiszakürti Arborétum szokott programokat szervezni, hogy az idén megtartják-e ezeket, arról nem találtam információt.

tiszavirágzás a Tiszán

Szőregi rózsa

A Szeged melletti Szőregen termesztett rózsa fagytűrő képessége, hosszan tartó virágzása és szépsége miatt méltán ismert és elismert exportcikkünk. A hagyományosan júniusban megrendezett Szőregi Rózsünnepről is rossz hírek érkeztek. A fesztivál eredetileg 2020. június 26-28-ra tervezett összes programja elmarad.

szőregi rózsa

Magyar Értéktár új tagjai

A bizottság a Magyar Értéktárat az alábbi új értékkel bővítette:

  • a hajdúnánási szalmafeldolgozás, mint tradicionális háziipari tevékenységet,
  • az 1568-as vallásszabadság törvény,
  • a Tavaszi emlékhadjárat,
  • újfehértói fürtös meggy,
  • beregi keresztszemes hímzés,
  • aracsi templomrom és az aracsi kő,
  • a kocsi kocsi, mely egy olyan magyar eredetű megoldás, amely már 500 évvel ezelőtt is a közúti közlekedés kényelmét és gyorsaságát növelte,
  • balatonfüredi Anna-bál.

A Hungarikumok Gyűjteményébe jelenleg 75 érték tartozik, míg a Magyar Értéktárban található kiemelkedő nemzeti értékek száma 175.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük