Újabb két értékkel bővült a Hungarikumok gyűjteménye

A Hungarikum Bizottság döntése alapján újabb két magyar különlegességet választott a Hungarikumok közé. 2023 áprilisában a höveji csipke és a pozsonyi kifli készítés hagyományával bővült a Hungarikumok Gyűjteménye. A Magyar Értéktár szintén két kiemelkedő nemzeti értékkel egészült ki, a lángos és a kubikosság kerültek be a gyűjteménybe.

magyar hímzés

Tovább bővült a Hungarikumok Gyűjteménye

A kétezres évek elején széleskörű társadalmi és szakmai egyeztetések eredményeként született meg a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény. A törvény célja, hogy megfelelő jogi keretet adjon a magyarság egésze számára fontos értékek azonosításához, dokumentálásához, hozzájárulva ezzel az összegyűjtött értékek szélesebb körben való megismertetéséhez.

A hungarikum törvény megfogalmazása szerint: “hungarikum: gyűjtőfogalom, amely egységes osztályozási, besorolási és nyilvántartási rendszerben olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye.”

A törvény meghozatala óta folyamatosan bővül a kiemelt értékek köre, amit Hungarikumnak hívunk. 2023 áprilisában a höveji csipke és a pozsonyi kifli került a hungarikumok közé. Ezzel a Hungarikumok Gyűjteményébe 87 nemzeti érték, a Magyar Értéktárba 150 nemzeti érték tartozik.

Az egyedülállóan változatos höveji csipke készítése a 19. századig nyúlik vissza, és gyorsan hírnevet szerzett a Győr-Moson-Sopron vármegyei községnek. Az 1962-es brüsszeli világkiállításon aranyéremmel jutalmazták, 2017 óta az UNESCO szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékének része.

A pozsonyi kifli a téli ünnepek hagyományos magyar süteményeként válhatott hungarikummá. Első receptje Czifray István 1830-ban megjelent Magyar nemzeti szakácskönyvéből ismert, 2012 óta a hagyományos különleges termék címet viseli.

A Magyar Értéktár, ami a Hungarikumok előszobájának számít szintén két kiemelkedő nemzeti értékkel egészült ki, a lángos és a kubikosság kerültek be a gyűjteménybe.

A magyar gasztronómia remeke, a lángos napjainkban már nemcsak a magyarok körében ismert és kedvelt.

A kubikosság a 19. század második felében, az alföldi csatorna-, út- és vasútépítések idején vált híressé mint jellegzetesen magyar vándormunkás tevékenység.

2022. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján megnyílt a Hungarikum Kiállítóház Lakitelken, a Lakitelek Népfőiskolán. A Hungarikum Liget kiállítóháza a magyar géniuszok és az általuk alkotott csúcsteljesítmények, valamint elődeink évszázados hagyományai előtt tisztelegve hívja fel a látogatók figyelmét a különleges magyar értékekre.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük