Újabb három tétellel bővült a hungarikumok listája

A Hungarikum Bizottság döntése alapján 2024. júniusában újabb három magyar különlegesség lett Hungarikum. A Magyar Értéktár, ami hungarikumok „előszobája” pedig két kiemelkedő nemzeti értékkel egészült ki. Azontúl, hogy bemutatott a legújabb értékeinket, egy kvízzel is készültem. Teszteld magad, mennyire ismered a hungarikumokat!

A hungarikumok és a Magyar Értéktár új elemei tovább gazdagítják a magyarságról korábban kialakult képet itthon és a nagyvilágban egyaránt, hozzájárulva értéktudatunk és önbecsülésünk, vagyis identitásunk további erősödéséhez.

Mit nevezünk hungarikumnak?

A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról a 2012. évi XXX. törvény rendelkezik. A törvény célja, hogy megfelelő jogi keretet adjon a magyarság egésze számára fontos értékek azonosításához, dokumentálásához, hozzájárulva ezzel az összegyűjtött értékek szélesebb körben való megismertetéséhez.

A hungarikum törvény megfogalmazása szerint:

“hungarikum: gyűjtőfogalom, amely egységes osztályozási, besorolási és nyilvántartási rendszerben olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye.”

A törvény az is szabályozza, milyen módon nevezhető egy érték hungarikumnak. A Hungarikum Bizottság dönti el, hogy az adott érték bekerülhet-e a Magyar Értéktárba. Az itt található értékekből válhat idővel hungarikummá egy tétel, szintén a bizottság döntése alapján.

A törvény meghozatala óta folyamatosan bővül a kiemelt értékek köre, amelyeket Hungarikumnak hívunk.

2022 óta kiállítóházuk is van kiemelt értékeinknek. A lakitelki Népfőiskolán található Hungarikum Kiállítóház a magyar géniuszok és az általuk alkotott csúcsteljesítmények, valamint elődeink évszázados hagyományai előtt tisztelegve hívja fel a látogatók figyelmét a különleges magyar értékekre.

Három új érték került a Hungarikumok Gyűjteményébe

2024. júniusában értelmében bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe

  • kocsi: magyar eredetű közlekedési megoldás, amely már 500 évvel ezelőtt növelte a közúti közlekedés kényelmét és gyorsaságát.
  • szaloncukor: a karácsony elmaradhatatlan kelléke, és a 19. századi megjelenése óta a hazai cukrász- és édesipar fontos terméke.
  • hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom: világszerte ismert, kizárólag magyar földeken termesztett paradicsomból készül.

A Magyar Értéktárba felvett új elemek közé bekerült:

  • pápai sonka: a pápai húsipar híres terméke, amely mára világhírnévre tett szert.
  • déli harangszó: a nándorfehérvári diadal emlékére elrendelt mindennapi harangszó.

Ezzel a Hungarikumok Gyűjteményébe 92 nemzeti érték, a Magyar Értéktárba 154 nemzeti érték tartozik.

Hungarikumok kvíz

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük