Tulipánvirágzáskor Hollandiában – 6. nap: Brüsszel

A Tulipán virágzáskor Hollandiában utazás 6. napja ismét sok szépséget tartogatott. A rengeteg élmény hozzájárult ahhoz, hogy elfelejtsük a szomorú tényt, hogy elindultunk hazafelé és a feledhetetlen utazás hamarosan véget ér. Brüsszel látnivalóinak felfedzése után jól is esett egy kis pihenés a buszban, hogy Trier városának felfedezésére is érdeklődéssel induljunk.

Brüsszel Főtér

6. NAP: BRÜSSZEL – TRIER – NÉMETORSZÁG (650 km)

„Reggeli után városnézés Brüsszelben. Először busszal járjuk körbe a fő látványosságokat: (lesz kiszállás, fényképezés is) Európai Parlament épülettömbje, királyi palota, bíróság épülete… Ezt követő gyalogos sétánk során látni fogjuk Európa egyik legszebb főterét; a Grand Place-t, a Manneken Pis szobrot, a Szt. Gudule székesegyházat stb. Programunk befejezése után hagyjuk el a fővárost. Németországba érve megállunk az egyik legősibb német városban, Trierben. Nézelődés a csodaszép épületekkel, műemlékkel rendelkező városban. Ezekből több az UNESCO Világörökség listáján is szerepel. Szép színfoltja a kirándulásnak Trier, ez a gyöngyszem. Továbbutazás, szállás. Fakultatív vacsora.” – szólt a meghirdetett program.

Brüsszel, a megunhatatlan város

Többször jártam már Brüsszelben, de soha nem tudok betelni vele. Pár bejegyzést írtam is már a belga fővárosról, de perzse még sok minden visszavan. Igyekszem majd pótolni. Addig is mutatom azokat az írásokat, amelyek már készen vannak.

Szívszorongató volt 2016. március 21-én a brüsszeli terrortámadásról készült tudósításokat nézni. Felfoghatatlan, hogy tud egy mindig nyüzsgő, ugyanakkor békés város egyik pillanatról a másikra rémálom helyszínévé válni. Tudom, a helyieknek és az odalátogatóknak még sokáig eszébe jut majd a szörnyűség, de remélem, soha nem kell megélniük hasonlót és a félelmet örökre száműzhetik szótárukból. És hiszem, hogy Brüsszel ezután pont olyan lesz, ahogy én szeretem.

Joggal tartják Európa egyik legszebb főterének a brüsszeli Grand-Palace-t. A gótikus építészetű tér a belga főváros egyik legfontosabb turisztikai látnivalója, az óváros középpontja. Az 1998 óta az UNESCO világörökségi listán nyilvántartott főtér a két évente megrendezett Flower Carpet (virágszőnyeg) esemény idején a legelbűvölőbb. Nézd meg milyen a virágszőnyeg Brüsszelben 2018-ban!

Az Európai Uniónak több országban is vannak irodaépületei, üléstermei, de legtöbbet és legnagyobb kiterjedésben a belga fővárosba találunk. Az Európa negyed Brüsszelben ráadásul folyamatosan bővül, szépül. Brüsszel ad otthont az Európai Bizottságnak, az Európai Tanácsnak, valamint részlegesen az Európai Parlamentnek.

A belga főváros, Brüsszel egyik jelképe az Atomium, ami a tudomány egyik szimbóluma is. A második világháború utáni első világkiállítást 1958. április 17-én nyitották meg Brüsszelben, erre építették az Atomiumotm ami a vas tércentrált köbös fémrácsát jeleníti meg 165 milliárdszoros nagyításban. Eredetileg ideiglenes építménynek szánták, de az Expo alatt akkora népszerűségre tett szert, hogy a város vezetése a megtartása mellett döntött.

Trier

Németországban, a Mosel folyó partján fekvő Trier városa az 1. századtól kezdődően római kolónia volt. A ránk maradt épületmaradványok, Trier római kori műemlékei ma az UNESCO világörökségi oltalma alatt állnak.

Tulipán virágzás sorozat előző részei

Az első nap sok utazással telt, de nem maradtak el a látnivalók sem.

2. nap: Luxembourg és Brüsszel. Hosszú utazással és látnivalókkal teli nap várt ránk.

3. nap: Antwerpen, Gent és Brügge. Mindhárom belga város televan gyönyörű látnivalókkal, így egy egész napos felfedezést is megérnek, nemcsak pár órásat.

A Tulipánvirágzáskor Hollandiában utazáson többedmagammal a 4. napot vártuk a leginkább. Ez az a nap, amikor az épített örökségek mellett a természet is nagy hangsúlyt kap. A delfti és a hágai városnézés után jól esett a séta a csodálatos virágok között. A világ legnagyobb tavaszi kertjében, a Keukenhof virágparkban nem kevesebb mint 7 millió tavaszi virág szépségében gyönyörködhettünk.

 

Az utazás 5. napját Amszterdam felfedezésével töltöttük. Virágokból ezen a napon sem volt hiány. A napot a világ legnagyobb virágtőzsdéjén kezdtük, aki akarta megcsodálhatta Van Gogh bámulatos napraforgóit. A városi séta során felkerestük a virágpiacot is, ahol nem volt egyszerű válogatni a csodálatos tulipánhagymák és egyéb gumók, növények között. Nem maradt el a csatornákon való hajókázás és sajtüzem meglátogatása sem.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük