Vácrátóti Botanikus kert, a legnagyobb hazánkban

Szép lassan teljes virágpompába borul hazánk legnagyobb és legtöbb növényfajjal büszkélkedő botanikus kertje, a Vácrátóti Botanikus kert. A tévesen Vácrátóti Arborétumként is hívott, több mint 180 éves műemlék- és természetvédelem alatt álló romantikus kertben minden tavasszal több ezer tulipán pompázik. 

Vácrátóti Botanikus kert - tulipánok Vácrátóton

Vácrátóti Botanikus kert

A botanikus kert kastélyparkból alakult ki, első írásos említése 1827-ből származik. Többszöri tulajdonos váltás után 1871-ben Vigyázó Sándor gróf vásárolta meg a birtokot. A gróf az eredeti kastélyt átépítette és a kertben is hatalmas munkákat indított el.

A kerten átfolyó Sződ-Rákos patak és egy meglévő tó az átalakításával  kis hidakkal, vízeséssel tarkított, összefüggő tórendszert alakítottak ki. A kitermelt nagy mennyiségű földdel az amúgy is lankás domboldalakat még változatosabbá tették. A romantikus hatást alagút és vízi malom építésével tették teljessé a 19. század végén. A gróf halála utáni időszak borzalmas pusztítást hozott.

A tulajdonjog körüli pereskedés, az új tulajdonos általi bontások, fairtások, majd a második világháború rombolása nem maradtak következmények nélkül. Sok viszontagság után 1952-ben végre megvalósult Vigyázó Sándor szándéka, az ingatlan a Magyar Tudományos Akadémia birtokába került.

Vácrátóti Botanikus kert

Vácrátóti Botanikus kert

Vácrátóti Botanikus kert

Vácrátóti Botanikus kert

A botanikus kert területe több magyar film helyszínéül is szolgált. Itt forgatták például a Halálos tavasz, a Csontváry,  az Abigél, A Pál utcai fiúk, az Egri csillagok és a Palacsintás király című filmek több jelenetét is. Huszka Jenő Lili bárónő című operettjének film változatához a kert közepén található öreg malom szolgáltatta a díszletet. A 1943-ban készült  film a Zenélő malom címet kapta, azóta a kert malma is ezt a nevet viseli. 

Vácrátóti Botanikus kert

Vácrátóti Botanikus kert

Az üvegházakban sivatagi és trópusi növény ritkaságokkal ismerkedhetünk.

Vácrátóti Botanikus kert

A tavaszi időszak legszebb látványosságai kétség kívül az ezer színben és formában pompázó tulipánok. Talán nem véletlen, hogy amikor az első fotókat a Facebookra feltéve megkérdeztem, hogy vajon hol jártam, többen azonnal azt válaszolták, hogy Keukenhofban, a holland virágparkban. A tulipánhagymák nagy valószínűséggel Hollandiából származnak, az ízléses, dekoratív elrendezés viszont a vácrátóti kertészek munkáját dicséri.

Vácrátóti Botanikus kert

Vácrátóti Botanikus kert

Vácrátóti Botanikus kert

Vácrátóti Botanikus kert

A 27 hektáros terület minden évszakban lebilincselő látványt nyújt. Tavasszal csodálatos hagymás növények, később egynyári virágok, muskátli és rózsa bemutatók, hangulatos sétautak, a természet sok-sok apró csodája várja a kicsiket és nagyokat.

A fotókat nem idén, hanem még 2014-ben készítettem. Az idén egy kis lemaradásban van a természet, szerintem 2-3 hét múlva lesz ilyen virágpompa. További információkat találsz a botanikus kert hivatalos oldalán.

A botanikus kertben készített további képeimet a Facebookon tudod megnézni.

További olvasnivalók hasonló témában

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük