Hétvégén vár a Történelmi kertek és kastélyparkok napja

Kitűnő programajánlót hoztam. 2018. júniusának első hétvégéjén, június 1. és 3. között rendezik meg a Történeti kertek és kastélyparkok napja 2018-at. A Franciaországban évek óta sikeresen futó programsorozathoz az idén 15 európai ország, köztük hazánk is csatlakozott.

Történelmi kertek és kastélyparkok napja

Történelmi kertek és kastélyparkok napja 2018

A francia Kulturális Minisztérium 2003 óta szervez kertlátogatást („Rendez-vous au jardin”) június első hétvégéjén, évente más-más tematikával, hogy az érdeklődők felfedezhessék a közparkokat és a magánkerteket. Az esemény keretében 2017-ben 2300 park és kert nyílt meg a nagyközönség előtt.

Az Európai Kulturális Örökség Információs Hálózata (HEREIN) 2015-ben indította el a „HEREIN in Garden” nevű alprojektjét azzal a céllal, hogy a kertépítészeti örökség szakpolitikájával kapcsolatos kérdések európai szinten is szélesebb körű figyelmet kaphassanak. A szervezet 2018-ban a Kulturális Örökség Európai Éve részeként a franciaországi program kibővítését tűzte ki célul. Franciaország mellett több európai ország csatlakozott: Belgium, Észtország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Monaco, Németország, Olaszország, Spanyolország, Svájc, Szlovákia, Szlovénia.

Az idei év témája a „Kertek Európája” lesz. A programba különböző jellegű kertek kapcsolódtak be, országszerte 12 kastélykertben, parkban, illetve arborétumban ünnepelhetünk.

A három napos eseménysorozat első napján hagyományosan elsősorban a diákokat várják a változatos programok. Szombaton és vasárnap a nagyközönségnek elérhető és családi programokra koncentrálnak.

A program főszervezője a Francia Kulturális Minisztérium, az európai rendezvénysorozat, a hivatalos kommunikációs a szervezet francia honlapján tekinthető meg.

A program magyarországi koordinációját a Miniszterelnökség látja el. Kitűnő programmal hívogat pl. a Szarvasi Arborétum, a Vácrátóti Arborétum, a Gödöllői Királyi Kastély, a Fertődi Eszterházi-kastély, ahol a Cziráki Margit grófnő rózsakertje is megtekinthető.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük