Torres del Paine Nemzeti Park Chilében

A Torres del Paine Nemzeti Park Chile egy legszebb nemzeti parkja lélegzetelállító tavakkal, folyókkal, vízesésekkel, gleccserekkel, erdőkkel és vadon élő növény- és állatfajok sokaságával. Nemzetközileg elismerten a bolygó egyik legszebb, legegyedibb és legszennyezetlenebb helyének tekintik, Az UNESCO 1978-ban bioszféra rezervátumnak nyilvánította. 

Torres del Paine Nemzeti Park Chilében

Torres del Paine Nemzeti Park

Chile egyik legszebb NP-ja a Torres del Paine. Nevének jelentése arra a kékségre utal, amit a gleccserek, tavak és hegycsúcsok látványa nyújt napközben. – ezekkel a szavakkal küldte a csodálatos fotókat Tóthné Éva.

Chile egyik leghíresebb nemzeti parkjában fennsíkok, magas hegyek, gleccserek és türkizkék hegyi tavak váltják egymást. A parkot 1959. május 13-án alapították Parque Nacional de Turismo Lago Grey néven, annak ellenére, hogy akkor a turisták még nem fedezték fel maguknak. 1970-ben kapta meg mai nevét, amikor  területe mintegy 11 000 hektárral bővült.

A rendkívül változatos éghajlati hatásoknak köszönhetően a területen igen sokszínű az élővilág is. Növényzete legnagyobb részben elő-andoki matorból áll. Kisebb részben a Nothofagus pumilio nevű bükkből álló lombhullató erdőket, és patagóniai pampát találunk. Vannak azonban fák és cserjék nélküli sivatagos részek is. Jellegzetes növénye az Embothrium coccineum nevű próteaféle, a Berberis microphylla nevű borbolyaféle, a tengerparti pázsitszegfű, az egyvirágú papucsvirág és a Lathyrus nervosus nevű lednek.

Torres del Paine Nemzeti Park Chilében

Emlősei között a puma, a chilei villásszarvas, a guanakó, a culpeo pamparóka, az argentin pamparóka és a felföldi bűzösborz érdemel említést. Körülbelül 100 madárfaj található itt, például andoki kondor, az óriásölyv, a feketenyakú hattyú, a chilei flamingó, a szemüveges réce, a Magellán-harkály, a gyűrűs halkapó, a Phrygilus patagonicus nevű tangaraféle, az ezüstpinty és a Morgan-verébsármány.

Az ide érkező évi több tízezer – többségében külföldi – turistát jelzett utak várják. Vannak akik 4-5 napos túrákat tesznek. 

Nagyon köszönöm a csodálatos fotókat Tóthné Évának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük