Top 10 villamosjárat a nagyvilágban

A National Geographic az Életre szóló utazások (Journeys of a Lifetime) című könyvében számba vette a világ villamosvonalait is. A top 10-es listán a budapesti 2-es villamos világviszonylatban az előkelő 7. helyet szerezte meg, ami az európai rangsorban az első helyet jelenti.

Top 10 villamosjárat - Budapest

A villamosoktól a legfőbb elvárásunk, hogy gyorsan, megfelelő körülmények között utazva minél előbb eljussunk velük a célunkhoz. A gyorsaságon túl elvárjuk, hogy sűrűn közlekedjenek, ne kelljen órákig a megállóban várakozni. Fontos szempont, hogy tiszták legyenek és  lehetőleg ne túl zsúfoltak. Az már csak hab a tortán, ha a kellemes utazás során csodálatos panorámában is gyönyörködhetünk.

Az első budapesti villamos ötletét Balázs Mór vetette fel, aki vállalta, hogy két hónap alatt próbapályát épít a Nagykörút Nyugati pályaudvar és a Király utca közötti szakaszán. Az alsóvezetékes, 1000 mm nyomtávolságú vonal 1887. november 28-án nyílt meg a Nagykörúti villamosvasút üzemeltetésében. A Budapesti Városi Vasút (BVV) társaság nyitotta meg az első normál (1435 mm) nyomtávolságú villamosvonalat 1888-ban, a józsefvárosi Baross utcában.

A következő években rohamosan megindult a lóvasút kiváltása, ami a Margit-szigeti vonal kivételével 1898-ban be is fejeződött. Eddigre már öt vállalat közlekedtetett villamosokat a fővárosban.

Budapesti 2-es villamos

A 2-es villamos vonal – ami fontos része a budapesti tömegközlekedésnek – csak a második világháború után jött létre. A Duna mentén, igen látványos szakaszon közlekedő villamos mára már turistalátványosság is lett.

A 2-es villamos a két végállomás, a Jászai Mari tér és a Közvágó híd között a pesti felső rakparton halad, ahonnan különösen jó kilátás nyílik a budai oldalra. A villamos a távolságot kb. 20 perc alatt teszi meg. Utazás közben közvetlen közelről megcsodálhatjuk a pesti látnivalókat, a Parlament épületét, a Duna-korzót híres szállodasorával, a Nemzeti Színházat. A budai panoráma részeként gyönyörködhetünk a Halász-bástyában, a Mátyás templomban és a Budai Várban.

Az egyedülálló látvány mindig más-más arcát mutatja, érdemes este is végig utazni a vonalon és gyönyörködni Budapest díszkivilágításában.

Az adventi időszakban különösen hangulatos a 2-es az utazás, a fényvillamosokat több ezer fényfüzérrel dekorálják.

Top 10 villamosjárat - Budapest

Top 10 villamosjárat a nagyvilágban

De jöjjön a National Geographic rangsora a világ legszebb villamos vonalairól. A lista elején Európán kívüli villamosvonalak végeztek. Ezeken a helyeken sajnos még nem jártam. Az európai helyszínekkel is kicsit bajba voltam. Ugyan voltam mindegyik városban, de általában mindig kínosan ügyeltem arra, hogy a villamosok még véletlenül se látszódjanak a fényképen, ne takarják el a panorámát.

  1. Toronto’s 501 Queen Streetcar, Canada

  2. Seattle’s George Benson Waterfront Streetcar, Washington State

  3. New Orleans’s St. Charles Streetcar Tour, Louisiana

  4. San Francisco’s Streetcar F, California

  5. Hong Kong’s Trams, China

  6. Melbourne’s Tram 96, Australia

  7. Budapest’s #2 Tram, Hungary

  8. Berlin’s Tram 68, Germany

  9. Amsterdam’s #2 Tram, the Netherlands

  10. Lisbon’s #28 Tram, Portugal

Top 10 villamosjárat - Lisszabon

Lisszabon

Ha valamennyi Top 10-es villamos vonalat nincs is módod kipróbálni, a budapestit semmiképp ne hagyd ki! Ne is csak egyszer. Minden évszakban más-más arcát mutatja Budapest. Mindig izgalmas és mindig tartogat valami újat.

A Top 10-ben ugyan nem szerepel, de szívből ajánlom Milánó közel 100 éves villamosait is.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük