Tompa Szent Anna-templom

Tompa közel ötezer lelket számláló, nagy forgalmú nemzetközi közúti határátkelővel rendelkező város a Duna-Tisza közén, Bács-Kiskun megye déli részén. Csupán két műemlék jellegű épülete van, a majolika tetős Szent Anna-templom és a Redl-kastély.

Tompa Szent Anna-templom

Tompa város

A mai Tompa területén már Kr. e. I. század második felében már éltek, több hun-kori temetőt találtak. A település vélhetően Tompa László kun-kapitányról kapta a nevét, akit 1370-ben említenek egy oklevélben. 1439-ben Albert király Szabadkával, Kiskunhalassal és Madarassal Hunyadi Jánosnak adta zálogba. 1572-től a település Szabadkához tartozott, Tompa-pusztának hívták. 1823-ban épült fel a tompai pusztán az első épület. A kiegyezés után Redl báró volt a legnagyobb földbirtokos, aki kastélyt és kápolnát építtetett birtokán.

1900-ban a vasút építésekor Redl Imre földesúr nem engedte meg, hogy az a birtokait kettészelje, ezért esik olyan messze a településtől. 1922-ben vált önálló községgé. A ma is álló községháza 1928-ban épült.

1978-ban nyílt meg a határátkelő Tompán, amely az egyik legnagyobb forgalmat bonyolító átkelőnk. A település 2004. július 1-jén városi rangot kapott.

A Redl-kastély neogót stílusban épült, utolsó ura báró Podmaniczky Endre főispán volt. 1945 után a Népjóléti Minisztérium hadirokkant otthont rendezett itt be, ahol a II. világháborúban megsérült katonákat helyeztek el. Később volt raktár, termelőszövetkezeti iroda. 1957 óta a Fővárosi Önkormányzat kezelésében van, pszichiátriai betegotthonként működik.

Tompa Szent Anna-templom

A neogót stílusú Szent Anna-templomot az egykori házi kápolna alapzatára Wágner Károly építette 1893-tól 1905-ig. A köveket és a márványt helyben faragták, csiszolták Karlo Sporeni olasz szobrászművész irányításával. Az épület tetejét fedő színes majolika a pécsi Zsolnay-gyárban készült.

Tölgyesné Ili

Tompa Szent Anna templom

A gót építészet elemeit magán viselő 35 méter magas torony homlokzat felőli részeit az apostolok és Szent Márk evangélista kőből faragott szobrai díszítik. A főtorony mellett több kisebb díszítőtorony is épült. A díszköpők mindegyike más-más állatot mintáz.

A templomból származó 59 darab értékes műtárgyat, kegytárgyat jelenleg Kalocsán, az érsekségben őrzik.

A Szent Anna-templom megtekintése előzetes egyeztetés alapján lehetséges, amihez a Tompa város hivatalos oldalán találunk elérhetőséget.

Nagyon köszönjük a fotókat Tölgyesné Ilinek!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük