Tomar kolostora: templomos lovagok öröksége Portugáliában

Portugália középső részén, Lisszabontól 130 km-re fekszik a gazdag történelmi múlttal rendelkeő bájos város Tomar. Itt található Portugália legnagyobb épületkomplexuma, a 12 században épült, lenyűgöző megjelenésű Krisztus-rendi kolostor (Convento de Cristo), a templomosok egyik utolsó fellegvára. Tomar emellett több látnivalóval is büszkélkedhet, a várost a legtöbb látogató mégis a négyévente megrendezett zenés, táncos Tabuleiros Fesztivál alatt keresi fel.

Tomar

Tomar és középkori kolostora, a Convento de Cristo

Tomar és középkori kolostora egy igazi középkori gyöngyszem. Portugália abban a szerencsés helyzetben van, hogy a nagy világégések, a világháborúk pusztításai elkerülték az országot. Bármelyik vidékre tévedünk, 30-50 km-es körzetben nagy valószínűséggel találunk egy középkori kolostort. Az utazó ideje általában véges, a bőség zavarában pedig nehéz dönteni. Tomar is megér egy látogatást.

Portugália középső részén, Tomarban található Krisztus-rendi kolostort 12. században a templomos rend részére építették. A terület I. (Hódító) Alfonz király adományából került 1159-ben a teplomosokhoz. A környék termékeny, olajfákkal tarkított dombjainak egyikére építette Dom Gualdim Pais nagymester rendje Portugália fellegvárát.

Dom Gualdim Pais keresztes lovagként Palesztinát is megjárta, és a legenda szerint Ő őrizte a Szent Grált, sőt vezetésével Tomarnál sikerült megállítani a mórok előrenyomulását. Felügyelete alatt épült meg a jeruzsálemi Szent Sír-templom mintájára a kolostor gazdagon díszített rotundája.

Krisztus templomos lovagjainak rendjét IV. (Szép) Fülöp francia uralkodó nyomására 1307-ben Európa-szerte feloszlatták, a lovagokat pedig koholt vádak alapján inkvizíció elé állították. I. Dénes portugál király nem adta át a rend ottani vagyonát az egyháznak, amikért V. Kelemen pápa ki is átkozta őt.

Dénes király 1319-ben új lovagrendet alapított: a Mi Urunk Jézus Krisztus lovagrendet, amely 1334-ben foglalta el a templomosok megüresedett kolostorát.

Később tovább bővítették a kolostort: több kerengőt, szerzetesi épületeket, cellákat, konyhát építettek az 1600-as évek legelején. 1843-ban megszűnt a kolostorban a szerzetesi élet és Portugália legnagyobb épületegyüttesét Tomar grófja vásárolta meg. A kolostor 1910-ben szállt az államra.

A templom legrégebbi része a körtemplom, külső fala egy 16 oldalú szabályos sokszög, pillérekkel, kerek ablakokkal, kupolával. A belsőtér egy szabályos nyolcszög amelyeket gótikus oszlopok fognak össze, a középtért egy szentélykörüljáró övezi.

Tomar

Tomar

Tomar

Tomar

Tomar

Tomar

Tomar

Tomar

Hét kerengője közül a leghíresebb a Szent Barbara-kerengő, amelyet az ún. tomari díszablak koronáz meg. Ez az I. Mánuel portugál királyról elnevezett Mánuel-stílus egyik legszebb alkotása.

Tomar

Tomar

A kolostor 1983 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

Tomar további látnivalói

Dom Gualdim Paist a város egy másik nemzeti emlékhelyén, az Olajfaligeti Szűz Mária-templomban temették el, ahol húsz másik nagymester is nyugszik.

A város különlegessége a Mánuel király udvari csillagászáról, Ábrahám Zacutóról elnevezett múzeum is, amely egy közel 600 éves zsinagógában működik. A tudós Zacuto segítette az 1497-ben az Afrika megkerülésével Indiába eljutó híres tenegerész, Vasco da Gamma navigációs eszközeinek elkészítését.

Tomart a legtöbb látogató a négyévente megrendezett zenés, táncos Tabuleiros Fesztivál alatt keresi fel. A parádé csúcspontján 400 fehérbe öltözött lány a fején harmincemeletnyi kenyérrel megpakolt és virágokkal díszített tabuleiro tálat cipelve vonul fel. Ezeket az ünnep zárásakor a rászoruók kapják meg. A bőkezűség e szimbólumával I. Dénes király hitvesére, a szegényeket sokszor ételosztással segítő Aragónia Erzsébetre emlékeznek, akit hazájában Portugáliai Szent Erzsébetként is emlegetnek.

Aragóniai Erzsébet, más néven Portugáliai Szent Erzsébet (katalánul Elizabet, spanyol és portugál nyelven Izabella), Coimbra védőszentje, III. Péter aragóniai király leánya, II. András magyar király dédunokája, Árpád-házi Szent Erzsébet nagyunokahúga. Nevét is nagynagynénje tiszteletére kapta. Szintén rózsákkal szokták ábrázolni, mert hasonló csodák történtek vele, mint Wartburg várának úrnőjével.

Nagyon köszönöm a fotókat Arnhoffer Klárának!

További olvasnivalók Portugáliából

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük