Tomar kolostora: templomos lovagok öröksége Portugáliában

Tomar kolostora egy igazi középkori gyöngyszem. Portugália abban a szerencsés helyzetben van, hogy a nagy világégések, a világháborúk pusztításai elkerülték az országot. Bármelyik vidékre tévedünk, 30-50 km-es körzetben nagy valószínűséggel találunk egy középkori kolostort. Az utazó ideje általában véges, a bőség zavarában pedig nehéz dönteni. Tomar is megér egy látogatást.

Tomar

Tomar kolostora

Potugália középső részén, Tomarban található Krisztus-rendi kolostort 12. században a templomos rend részére építették. A terület I. (Hódító) Alfonz király adományából került 1159-ben a teplomosokhoz. A rendet a 14. században pápai parancsra feloszlatták, Dénes király 1319-ben új lovagrendet alapított: a Mi Urunk Jézus Krisztus lovagrendet, amely 1334-ben foglalta el a templomosok megüresedett kolostorát.

Később tovább bővítették a kolostort: több kerengőt, szerzetesi épületeket, cellákat, konyhát építettek az 1600-as évek legelején. 1843-ban megszűnt a kolostorban a szerzetesi élet és Portugália legnagyobb épületegyüttesét Tomar grófja vásárolta meg. A kolostor 1910-ben szállt az államra. 1983-ban felvették az UNESCO a világörökségi listára.

A templom legrégebbi része a körtemplom, külső fala egy 16 oldalú szabályos sokszög, pillérekkel, kerek ablakokkal, kupolával. A belsőtér egy szabályos nyolcszög amelyeket gótikus oszlopok fognak össze, a középtért egy szentélykörüljáró övezi.

Tomar

Tomar

Tomar

Tomar

Tomar

Tomar

Tomar

Tomar

Tomar

Tomar

A kolostor 1983 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

Nagyon köszönöm a fotókat és a leírást Arnhoffer Klárának!

További olvasnivalók Portugáliából

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

4 × 5 =