Többé már nem mászható meg az Urulu-szikla

2019 októberébenvéglegesen lezárták a turisták elől Ausztrália kedvelt homokkő hegyét. Az anangu őslakosok már régóta küzdöttek szenthelyük, az Urulu-szikla megmászásának beszüntetéséért. Most sikerrel jártak, akik ezután felmásznak a hegyre, komoly büntetésre, akár szabadságvesztésre is számíthatnak.

Urulu-szikla

Az évszakonként és napszakonként színét változtató, egyedülálló monolit szikla 1987 óta az Unesco világörökség része. Az Urulu-Kata Tjuta Nemzeti Park mind természeti, mind kulturális értékei miatt fontos.

Urulu-szikla, Ayers-szikla

A korábban Ayers-sziklaként (Ayers Rock) is emlegetett Uluru-szikla 348 méterre magasodik ki Nagy-homoksivatagból. Alapterülete 9,4 km, a környező kőzetlemezek gyűrődésének és eróziójának eredményeként jött létre.

Uluru környéke hagyományosan az anangu őslakosok földje. Az ananguké a Föld egyik legősibb civilizációja. Az őslakosok számára a sziklaképződmény spirituális helyszín, a teremtés korában itt élt ősök (tjukurita) létének és tevékenységének élő bizonyítéka. A környező barlangok sziklarajzai az ananguk ősi kultúrájának további bizonyítékai.

Urulu-szikla

Az Ulurutól 32 km-re nyugatra fekszik a nemzeti park másik fő látványossága, a  Kata Tjuta 36 szikladómmal. A kupolákat vízmosások és sziklás völgyek tagolják, melyek otthont adnak néhány ritka növénynek és sivatagi állatnak.

Kata Tjuta

Az Urulu 1985-ben került ismét az ananguk felügyelete alá, azóta próbálták elérni, hogy megtiltsák rajta a hegymászó turizmust.

A feljegyzések szerint az első fehér ember 1873-ban mászta meg az Ulurut. A szikla lezárását két éve jelentették be, akkor már csak a helyszínt felkereső évi 400.000 turista 20 százaléka mászott fel a sziklára. Az elmúlt évtizedekben közel 40-en lelték halálukat, mert lezuhantak vagy kiszáradtak. Legutóbb, tavaly júliusban egy 73 éves japán turista halt meg.

Ayers' Rock

A hatalmas homokkőhegy az egyik legkedveltebb turistacélpont a térségben. Szívesen látják a turistákat továbbra is, csak a megmászását tiltották meg.

Sokan attól tartanak, hogy a tilalom miatt jelentősen visszaesik majd a térség idegenforgalma.

Azokat, akik a tilalom ellenére felmásznak a szent hegyre, 630 ausztrál dollártól (127 ezer forint) 10 ezer dollárig (kétmillió forint) terjedő bírsággal sújthatják, sőt szabadságvesztést is kiszabhatnak.

Hatalmas élmény volt számomra, hogy amikor 2000-ben Sydney-be az olimpiára utaztunk a repülőgépről megpillanthattam a szenthelyet. Fantasztikus látvány volt, ahogy a lemenő nap sugarai gyönyörűen megvilágították sziklát. Akkor ott eldöntöttem, hogy ide egyszer vissza kell térnem, hogy közelebbről is megcsodálhassam a sivatag csodáját. Most már nem vagyok biztos benne, hogy valaha is eljutok újra Ausztráliába. De ha úgy hozná az élet, hogy mégis, az biztos, hogy az Urulu atmoszféráját is érezni szeretném közelről.

Urula-szikla utolsó megmászói – videó

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük