Titicaca-tó és nádszigetei Peruban

A Titicaca-tó Dél-Amerika legnagyobb, és egyben a világ legmagasabban fekvő hajózható tava az Andokban Peru és Bolívia határán. A turisták által látogatott nádszigetei inkább skanzenjellegűek, de a hagyományok bemutatására és megismerésére kiválóan alkalmasak.

Titicaca-tó

Titicaca-tó, Dél-Amerika legnagyobb édesvizű tava

8.300 km2-es területével a Titicaca-tó Dél-Amerika legnagyobb édesvizű tava. A Venezuelábantalálható, részben sós Maracaibo-tó 13 000 km2-vel nagyobb ugyan, de ezt inkább a tengerhez sorolják, mivel összeköttetésben áll az óceánnal. A Titicaca a Balatonnál tizenháromszor nagyobb, és közel 4 ezer méter magasan fekszik. Átlagos mélysége 107 m, a legnagyobb mélysége 281 m, évi középhőmérséklete 10 °C körüli.

Több mint 25 folyó ömlik a tóba, és 41 szigetet találunk rajta. A perui oldalán élnek az uros indiánok, akik a saját maguk által készített szigeteiken élnek. A közel 2.000 fős közösség a  tavon növő totora nádból készíti szigeteit. Az alapot a nád a gyökérzete adja, erre szövik rá nádból az újabb rétegeket, majd kötéllel rögzítik.

Nekem csak álom, hogy ide eljussak, de több olvasóm járt már ott. Tóthné Éva pár mondat kíséretében fotókat is küldött.

„A Titicaca-tó Dél-Amerikában a világ legmagasabban fekvő hajózható édesvizű tava Peru és Bolívia határán. Az uros indiánok a tavon növő totora nádból szigeteket építettek lakhelyül. A tó a Balatonnál 13-szor nagyobb s közel 4000 méter magasan fekszik az Andokban.

Nincsenek mindennapi használati tárgyak azon a szigeten, amelyre a turistákat kiviszik. Kicsit olyan, mint nálunk a Hortobágy, turistáknak tulajdonképpen a múltjukat mutatják be. A bemutatót tartók többsége a szárazföldön lakik, reggel jönnek, este mennek.”

Nagyon köszönjük a fotókat Tóthné Évának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük